Sondaj ACCA: Încrederea în economie îşi revine, pe măsură ce temerile legate de recesiunea din 2023 se estompează

S.B.
Companii / 10 mai 2023

Sondaj ACCA: Încrederea în economie îşi revine, pe măsură ce temerile legate de recesiunea din 2023 se estompează

Cel mai recent sondaj privind condiţiile economice, realizat de ACCA şi IMA, conturează o îmbunătăţire a situaţiei economice. Încrederea creşte în întreaga lume, pe măsură ce apar semne clare de îmbunătăţire a activităţilor economice.

În timp ce sondajul privind condiţiile economice globale (GECS) din primul trimestru al anului 2023 arăta o încredere mai scăzută decât în urmă cu un an, aceasta a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, pe măsură ce scad temerile legate de perspectivele unei recesiuni în 2023.

Aceste veşti bune sunt subliniate de cei doi indici GECS de "teamă", indici care reflectă preocupările respondenţilor cu privire la posibilitatea ca proprii clienţii şi/sau furnizorii să dea faliment. Ambele serii s-au îmbunătăţit faţă de trimestrul IV din anul 2022. Într-adevăr, îngrijorările legate de furnizori au scăzut până la cel mai mic nivel din 2020 până în prezent. Şi, deşi comenzile noi au stagnat în acest trimestru, sondajul a arătat îmbunătăţiri atât în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă, cât şi cheltuielile de capital (capex).

Deşi, având în vedere că Băncile Centrale continuă să majoreze ratele dobânzilor şi efectul politicilor monetare asupra economiei reale este întârziat , precum şi apariţia provocărilor recente din sectorul bancar, ar putea fi, totuşi, prea devreme pentru a răsufla uşuraţi.

Jamie Lyon, directorul departamentului de Competenţe, Sectoare şi Tehnologie al ACCA, a declarat: "Economia globală a intrat în 2023 cu mai mult avânt decât se aşteptau mulţi. Încrederea a crescut pe măsură ce mediul de business s-a adaptat la consecinţele războiului ruso-ucrainean. Climatul economic a fost ajutat de o relaxare mai rapidă a restricţiilor de tip zero-COVID din China şi de preţuri mai aproape de normal la energie în Europa, care ar trebui să contribuie la reducerea inflaţiei generale şi ar putea determina o stabilizare a politicilor monetare de austeritate ale Băncilor Centrale, dar există încă anumite riscuri care pot persista".

Loreal Jiles, vicepreşedinte al departamentului de cercetare şi leadership la IMA, a declarat: "Dacă ne uităm la schimbarea indicilor de încredere GECS pe tot parcursul trimestrului, se poate observa îmbunătăţirea cu 30 de puncte a încrederii în Europa de Vest. Cu toate acestea, optimismul nu s-a limitat doar la Europa - America de Nord, Asia-Pacific şi Asia de Sud au înregistrat, de asemenea, o îmbunătăţire semnificativă. Aceasta a fost o redresare pe scară largă, cu excepţia Africii şi a Orientului Mijlociu."

Deşi comenzile noi la nivel mondial sunt în stagnare, un factor care susţine revenirea încrederii ar putea fi scăderea nivelului de îngrijorare cu privire la creşterea costurilor. Presiunile asupra costurilor par să fi atins punctul maxim, deşi rămân încă mult peste media înregistrată istoric de sondajul GECS care se desfăşoară de aproximativ 10 ani la nivel global. Preţurile materiilor prime rămân scăzute, iar Europa a beneficiat de revenirea preţurilor la gazele naturale la nivelurile înregistrate înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Încrederea la nivel mondial a crescut pentru al treilea trimestru consecutiv, nu doar datorită domolirii preocupărilor legate de costuri, ci şi pentru că grijile legate de accesarea finanţelor şi de fluidizarea plăţilor au scăzut.

Într-adevăr, rapoartele privind problemele legate de promptitudinea plăţilor au scăzut la al doilea cel mai mic nivel din istoria sondajului. Îmbunătăţirea condiţiilor macroeconomice pare să fi încurajat, de asemenea, companiile să îşi revizuiască planurile de investiţii şi de angajare.

Reacţiile companiilor la schimbările din mediul economic sunt vizibile - bilanţurile companiilor care intenţionează să majoreze investiţiile în capital şi în personal au crescut pe parcursul trimestrului, la fel şi cele ale companiilor care intenţionează să crească numărul de locuri de muncă.

Acest lucru este o surpriză, având în vedere politicile monetare restrictive ale Băncilor Centrale din întreaga lume. În ultimele 12 luni s-a înregistrat cea mai agresivă înrăutăţire simultană a politicilor monetare din ultimii 40 de ani, din punct de vedere al ritmului şi amplorii. Este curios faptul că acest lucru nu a avut încă un impact semnificativ asupra condiţiilor de finanţare şi asupra intenţiilor de investiţii şi de angajare ale companiilor. Dar politica monetară funcţionează cu decalaje lungi şi variabile, ceea ce ar putea reprezenta o problemă, pe parcursul anului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Raportul de la Sentix GmbH publicat pe 09.05.2023 arata o situatie exact opusa. Care este, de fapt, adevarul?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb