SONDAJ CNBC Fed va majora dobânda în decembrie

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 septembrie 2016

Moody's Analytics: "Fed face o greşeală dacă nu creşte dobânzile"

Banca centrală a SUA (Federal Reserve - Fed) nu va majora dobânda în reuniunea de politică monetară din această săptămână, ci în decembrie, potrivit unui sondaj realizat de CNBC, dat publicităţii ieri.

Acesta arată că 90% dintre cei 41 de persoane intervievate spun că Federal Reserve nu va creşte dobânda astăzi, însă 88% anticipează că vom asista la o majorare în decembrie.

John Roberts, prim-vicepreşedinte şi director de cercetare la Hilliard Lyons, declară: "Fed va aştepta până după alegeri, ca să nu inflenţeze rezultatul scrutinului în niciun fel. Datele statistice economice recente au fost suficient de ambigue cât să determine Fed să se abţină de la o majorare".

Însă, în opinia lui Jim Bianco, fondator al Bianco Research, cu cât Fed va amâna mai mult decizia de majorare a dobânzii cheie, cu atât credibilitatea sa "va fi mai afectată".

La rândul său, Mark Zandi, economist-şef la Moody's Analytics, spune: "Cred că Fed va face o greşeală dacă nu creşte dobânzile cu 25 de puncte de bază în această săpătmână, însă aşteptăm să nu decidă o majorare. Piaţa muncii este solidă, inflaţia este aproape de ţinta avută în vedere - şi va accelera -, pieţele financiare sunt într-o formă bună, iar economia globală este stabilă. Fed poate majora dobânda şi ar trebui să facă acest lucru".

Există, însă, şi alte păreri. Mark Vitner, economist principal la banca Wells Fargo, afirmă: "Atunci când creşterea PIB abia a ajuns la o medie de 2%, când economia globală este nesigură, iar cele mai recente date lunare sunt inexplicabil de slabe, nu creşti dobânzile".

Confor sondajului CNBC, slăbiciunea economiei mondiale, datele eterogene privind economia SUA şi eşecul pieţei de a valorifica o majorare a dobânzii, vor influenţa decizia Fed de astăzi.

Fed a majorat dobânda cheie în decembrie 2015, la 0,25-0,50%, de la 0-0,25%, aceasta fiind prima creştere a costului creditului în SUA, din ultimul deceniu.

Conform analizei CNBC, dobânda Fed va încheia anul curent cu un nivel de circa 0,60%, iar anul viitor va ajunge la 1,16%, respectiv la 1,8% în 2017.

Sondajul CNBC a fost realizat în rândul economiştilor, administratorilor de fonduri şi strategilor.

Dolarul a urcat cu 0,04% ieri, la ora 11.40 pe piaţa din SUA, atingând

1,1170 unităţi/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb