SONDAJ INSOMAR  Aproape 40% dintre români sînt pesimişti în privinţa evoluţiei economiei naţionale

R.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 mai 2006

Românii sînt mai degrabă pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia economiei ţării noastre, 39% apreciază că situaţia economică va fi la fel în 2006 comparativ cu anul precedent, 28% consideră că economia va cunoaşte o uşoară decădere, în timp ce 11% sînt de părere că economia va decădea puternic, relevă un sondaj INSOMAR, dat publicităţii sîmbătă.

Numai 22% dintre cei ches-tionaţi au afirmat că economia va cunoaşte o uşoară creştere, iar procentajul celor care au declarat că economia va creşte puternic a fost nesemnificativ (0,5%).

Faţă de luna martie 2006, a crescut însă cu aproape 2% numărul celor care cred într-o creştere a economiei faţă de anul precedent.

Potrivit sondajului, 40% dintre români consideră că viaţa lor din prezent este la fel ca în urmă cu un an, 36% afirmă că este "mai proastă", iar 5% consideră că este "mult mai proas-tă". Pe de altă parte, 17% dintre cei chestionaţi declară că viaţa lor din prezent este mai bună, iar 1% - mult mai bună.

Alianţa D.A. se menţine în fruntea preferinţelor electoratului

Conform rezultatelor sondajului, Alianţa D.A. ar obţine 44% din voturile electoratului, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare. PSD ar întruni 22% din sufragii, PRM - 14%, Partidul Noua Generaţie 7%, UDMR - 5%. Sub pragul electoral s-a situa Partidul Conservator cu 3% şi Partidul Iniţiativa Naţională cu 2%.

La întrebarea dacă PNL şi PD ar candida separat, 66% dintre români ar vota cu PD, iar 32% cu PNL, relevă sondajul, precizîndu-se că 1% dintre subiecţi au răspuns că nu ar mai vota.

De altfel, sondajul relevă că peste 40% dintre români consideră că nu este "prea necesară" organizarea în acest moment a unor alegeri anticipate. Doar 7% dintre chestionaţi sînt de părere că alegerile sînt "foar-te necesare", 16% apreciind că acestea sînt "destul de necesare". Totodată, 35% dintre subiecţi au declarat că alegerile anticipate pentru România nu sînt "deloc necesare".

Peste 60% dintre români sînt mulţumiţi de activitatea lui Traian Băsescu

Peste 60% dintre români sînt mulţumiţi de activitatea lui Traian Băsescu în calitate de preşedinte al României, relevă sondajul INSOMAR.

51% dintre cei chestionaţi s-au declarat destul de mulţumiţi, iar 12% sînt foarte mulţumiţi de prestaţia şefului statului, în vreme ce procentul nemulţumiţilor este de 37%.

Pe de altă parte, 86,6% dintre cei intervievaţi consideră că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu nu se înţeleg prea bine sau deloc, în vreme ce 13% sus-ţin că aceştia se înţeleg bine şi foarte bine. 36% dintre români s-au declarat mulţumiţi de activitatea guvernului condus de Călin Popescu-Tăriceanu, în timp ce 43% sînt destul de nemulţumiţi de aceasta, iar 21% - foarte nemulţumiţi.

Referitor la activitatea primului-ministru Călin Popes-cu-Tăriceanu, 36% dintre cei chestionaţi s-au declarat mulţumiţi, 40% - destul de nemulţumiţi şi 24% - foarte nemulţumiţi.

Cea mai de încredere instituţie este Biserica

Sondajul INSOMAR mai relevă faptul că 49% dintre români au încrederea cea mai mare în Biserică. Pe locul doi cu 36% se poziţionează încrederea oamenilor în Armată, urmată de mass-media cu 19%. 18% dintre chestionaţi au "foar-te multă" încredere în Jandarmerie, 14% în Preşedinţie, 14% în SRI, 6% în Poliţie şi 7% în Justiţie.

Cea mai mică încredere, cu doar 2%, o prezintă Guvernul, urmat de Parlament cu 1% şi partidele politice cu 1%. Sindicatele deţin o încredere de 3% în rîndul chestionaţilor.

Studiul INSOMAR a fost realizat în perioada 5-9 mai pe un eşantion de 1.216 persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia ţării cu vîrsta de peste 18 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb