Românii sînt mai degrabă pesimişti în ceea ce priveşte evoluţia economiei ţării noastre, 39% apreciază că situaţia economică va fi la fel în 2006 comparativ cu anul precedent, 28% consideră că economia va cunoaşte o uşoară decădere, în timp ce 11% sînt de părere că economia va decădea puternic, relevă un sondaj INSOMAR, dat publicităţii sîmbătă.
Numai 22% dintre cei ches-tionaţi au afirmat că economia va cunoaşte o uşoară creştere, iar procentajul celor care au declarat că economia va creşte puternic a fost nesemnificativ (0,5%).
Faţă de luna martie 2006, a crescut însă cu aproape 2% numărul celor care cred într-o creştere a economiei faţă de anul precedent.
Potrivit sondajului, 40% dintre români consideră că viaţa lor din prezent este la fel ca în urmă cu un an, 36% afirmă că este "mai proastă", iar 5% consideră că este "mult mai proas-tă". Pe de altă parte, 17% dintre cei chestionaţi declară că viaţa lor din prezent este mai bună, iar 1% - mult mai bună.
• Alianţa D.A. se menţine în fruntea preferinţelor electoratului
Conform rezultatelor sondajului, Alianţa D.A. ar obţine 44% din voturile electoratului, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare. PSD ar întruni 22% din sufragii, PRM - 14%, Partidul Noua Generaţie 7%, UDMR - 5%. Sub pragul electoral s-a situa Partidul Conservator cu 3% şi Partidul Iniţiativa Naţională cu 2%.
La întrebarea dacă PNL şi PD ar candida separat, 66% dintre români ar vota cu PD, iar 32% cu PNL, relevă sondajul, precizîndu-se că 1% dintre subiecţi au răspuns că nu ar mai vota.
De altfel, sondajul relevă că peste 40% dintre români consideră că nu este "prea necesară" organizarea în acest moment a unor alegeri anticipate. Doar 7% dintre chestionaţi sînt de părere că alegerile sînt "foar-te necesare", 16% apreciind că acestea sînt "destul de necesare". Totodată, 35% dintre subiecţi au declarat că alegerile anticipate pentru România nu sînt "deloc necesare".
• Peste 60% dintre români sînt mulţumiţi de activitatea lui Traian Băsescu
Peste 60% dintre români sînt mulţumiţi de activitatea lui Traian Băsescu în calitate de preşedinte al României, relevă sondajul INSOMAR.
51% dintre cei chestionaţi s-au declarat destul de mulţumiţi, iar 12% sînt foarte mulţumiţi de prestaţia şefului statului, în vreme ce procentul nemulţumiţilor este de 37%.
Pe de altă parte, 86,6% dintre cei intervievaţi consideră că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu nu se înţeleg prea bine sau deloc, în vreme ce 13% sus-ţin că aceştia se înţeleg bine şi foarte bine. 36% dintre români s-au declarat mulţumiţi de activitatea guvernului condus de Călin Popescu-Tăriceanu, în timp ce 43% sînt destul de nemulţumiţi de aceasta, iar 21% - foarte nemulţumiţi.
Referitor la activitatea primului-ministru Călin Popes-cu-Tăriceanu, 36% dintre cei chestionaţi s-au declarat mulţumiţi, 40% - destul de nemulţumiţi şi 24% - foarte nemulţumiţi.
• Cea mai de încredere instituţie este Biserica
Sondajul INSOMAR mai relevă faptul că 49% dintre români au încrederea cea mai mare în Biserică. Pe locul doi cu 36% se poziţionează încrederea oamenilor în Armată, urmată de mass-media cu 19%. 18% dintre chestionaţi au "foar-te multă" încredere în Jandarmerie, 14% în Preşedinţie, 14% în SRI, 6% în Poliţie şi 7% în Justiţie.
Cea mai mică încredere, cu doar 2%, o prezintă Guvernul, urmat de Parlament cu 1% şi partidele politice cu 1%. Sindicatele deţin o încredere de 3% în rîndul chestionaţilor.
Studiul INSOMAR a fost realizat în perioada 5-9 mai pe un eşantion de 1.216 persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia ţării cu vîrsta de peste 18 ani.