Conform celui mai recent studiu elaborat de KRUK, 75% dintre românii din mediul urban îşi planifică bugetul mereu sau de cele mai multe ori, 77% dintre ei plătesc întâi utilităţile apoi ratele, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.
Studiul "Reciclarea datoriilor" implementat de agenţia de cercetare iSense Solutions 91% cu vârste cuprinse între 25-55 de ani au avut o datorie de rambursat, iar 7 din 10 persoane au mai rămas cu datorii.
Cercetarea a urmărit să evalueze atitudinea românilor faţă de rambursarea datoriilor şi modul în care aceştia îşi prioritizează plăţile lunare datorate. În ceea ce priveşte cheltuielile, plăţile utilităţilor se situează pe primul loc, 77% dintre români spunând că aceste facturi sunt primele plătite, urmate de plata ratelor, 75%. O altă categorie importantă care ocupă un nivel ridicat în ordinea de plăţi a românilor este cea legată de cheltuielile efectuate cu copiii: 59% dintre respondenţi au menţionat această categorie ca fiind pe locul trei în lista lor lunară. De remarcat, pe ultimele locuri apar cheltuielile pentru îmbrăcăminte (9%), în timp ce 17% dintre respondenţi au menţionat, de asemenea, costurile aferente animalelor de companie, care sunt de asemenea pe lista lor de plăţi.
Alina Yeleyneac, Research Manager la iSense Solutions afirmă: "Doar 6% dintre persoanele din mediul urban nu-şi planifică bugetul înainte. Ceea ce înseamnă că românii sunt atenţi atunci când îşi planifică finanţele şi prioritizează plăţile importante pentru ei. Încearcă să fie cât mai responsabili în luarea deciziilor referitoare la bani şi îşi stabilesc obiective clare", conform sursei manţionate.
Printre lucrurile la care românii renunţă pentru a nu rămâne cu datorii la finalul lunii se numără timpului liber, vacanţele şi renovarea casei, 66%. Un procent destul de mare, 70% dintre bărbaţi au spus că vor renunţa la cheltuielile pentru renovarea casei, dar numai 49% dintre bărbaţi ar renunţa la cheltuielile de îngrijire personală, comparativ cu doar 36% dintre femei.
Atunci cand doresc sa plătească o datorie, fără a fi nevoiţi să aplice pentru un nou împrumut, economiile reprezintă principala sursă de rambursare a datoriilor pentru 64% dintre românii din mediul urban, în timp ce 54% dintre aceştia ar mai căuta şi alte venituri. În acelaşi timp, 23% ar negocia valoarea datoriei cu creditorul sau cu firma de colectare a datoriilor.
Studiul a fost implementat în contextul Zilei fără Datorii, iniţiativa Grupului KRUK, sărbătorită pe 17 noiembrie pe toate pieţele în care grupul operează.
Cercetarea "Reciclarea datoriilor" a fost realizată de iSense Solutions în octombrie 2019 pe un eşantion de 515 persoane, cu vârste între 25 şi 55 de ani, reprezentativ urban. Metodologia folosită pentru cercetare a fost colectarea datelor CAWI.