Sorin Boza, directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost ales, ieri, în funcţia de preşedinte al Asociaţiei Patronale Miniere din România (PATROMIN) de către membrii comitetului director al asociaţiei, format din reprezentanţii producătorilor români de sare, minerit şi uraniu.
Sorin Boza a comentat: "Vă mulţumesc pentru încredere şi vă asigur că atât timp cât voi ocupa această poziţie, vocea PATROMIN se va face auzită peste tot, inclusiv la nivel european. Împreună cu ajutorul dumneavoastră, al celorlalţi producători de minereuri, vom duce mai departe această indus-trie, deoarece, când văd câţi oameni de valoare se află în asociaţie, nici nu mă gândesc că nu vom duce mai departe propunerile noastre. Pentru mine este o onoare să fiu ales în această funcţie şi vă asigur de toate eforturile mele".
PATROMIN este afiliată la Asociaţia Europeană a Cărbunelui şi Lignitului (EURACOAL) şi reprezintă interesele producătorilor români de sare, minerit şi uraniu.
În cadrul adunării generale a asociaţiei au mai fost reconfirmaţi cei cinci vicepreşedinţi în exerciţiu şi a fost ales un al şaselea vicepreşedinte, după cum urmează: Lucian Vasilache, de la Cuprumin Abrud; Constantin Melinte, reprezentant Salrom; Nicolae Suciu, din partea Roşia Montană Gold Corporation; Bogdan Găbudean, de la Deva Gold; Constantin Jiujean, reprezentant al INSEMEX Petroşani, res-pectiv Cosmin Chiuzan, director al direcţiei miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
Totodată, în funcţia de director executiv al PATROMIN a mai fost renumit domnul Ion Vulpe. Toţi membri sunt aleşi pentru un mandat de cinci ani.
Directorul general al Complexului Energetic Oltenia a mai precizat: "Anul trecut am reuşit să realizăm o strategie a CEO pentru următorii treisprezece ani, care are la bază strategia energetică naţională, potrivit căreia până în anul 2030 CEO va merge tot la 15TW (n.r. producţia de energie), res-pectiv puterea pe care o avem acum. Asta la o producţie de 22 milioane de tone de cărbune. În următorii treisprezece ani, nimic nu va influenţa acest nivel de producţie, atât cel din minerit, cât şi cel din energie (...). Lucrul care ne îngenunchează, pe noi şi colegii de la Complexul Energetic Govora, este costul certificatelor de CO2, pentru care plătim 42% din cifra de afaceri, adică 1,4 miliarde de lei. Cu aceşti bani puteam să construim un grup nou, în fiecare an, sau să retehnologizăm trei grupuri pe an".
Potrivit directorului CEO, gradul de realizare a programului de investiţii pentru 2018 este de circa 85%, dintr-un program în valoare de 630 milioane de lei, în timp ce 2019 este primul an în care investiţiile din minerit depăşesc investiţiile în energie.
Investiţiile bugetate ale CEO în acest an sunt în sumă de 620 milioane de lei.
"Încercăm să găsim surse externe de finanţare şi anul acesta am spart o barieră grea pentru găsirea de surse externe de fonduri nerambursabile, făcând un pas mare prin accesarea de fonduri de la Agenţia Fondului de Mediu (AFM). Banii AFM vin de la noi în cuantum de 65% din total cheltuieli cu CO2. Vrem să accesăm aceşti bani. (...) Nu stăm pe loc, căutăm fonduri. Fondurile pentru minerit le vom aloca din sursele proprii pentru că la nivel european nu există surse de investiţii nerambursabile pentru minerit special".
Aproximativ jumătate din bugetul PATROMIN este asigurat de Complexul Energetic Oltenia.