SORIN CONSTANTINESCU: "Este o mizerie să premiezi un angajat al Loteriei, din cauza căruia statul este prejudiciat"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 13 noiembrie 2017

"Este o mizerie să premiezi un angajat al Loteriei, din cauza căruia statul este prejudiciat"

(Interviu cu domnul Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalităţii economico-financiară în domeniul jocurilor de noroc şi fost consilier al Loteriei Române)

Controversatul contract de furnizare a terminalelor loteristice, în valoare 8 milioane de euro, dintre Loteria Română şi asocierea S&T România SRL - Safran Identity&Security, a fost semnat în vară de către Mihai Păduraru, un director general care a stat 10 zile în funcţie. Contractul, însă, nu se derulează încă, întrucât nu au fost semnate până acum contractele subsecvente. Pe 2 noiembrie 2017, actualul director general Ovidiu Portariuc a cerut directorului Direcţiei Logistică, domnul Aurelian Chiriţă, să prezinte în regim de urgenţă situaţia privind demersurile în vederea semnării primului contract subsecvent.

Sorin Constantinescu, expert în combaterea criminalităţii economico-financiară în domeniul jocurilor de noroc şi fost consilier al Loteriei Române, a susţinut, în mai multe rânduri, că echipamentele pe care Loteria Română le-a solicitat, în cadrul acestei licitaţii, au aceleaşi funcţii ca echipamentele deja existente în sediile companiei şi că valoarea contractului este nejustificat de mare.

Acum, surse din cadrul Loteriei Române susţin că, în maxim o săptămână, nu se va mai putea juca la Loto, întrucât contractul de mentenanţă pentru terminalele vechi a expirat. Domnul Constantinescu ne-a acordat un interviu în care ne-a expus punctul domniei sale de vedere, în legătură cu situaţia actuală a Loteriei Române.

Reporter: Surse din cadrul Loteriei Române susţin că, în maxim o săptămână, nu se va mai putea juca la Loto, întrucât contractul de mentenanţă pentru terminalele vechi a expirat. Consideraţi că există acest pericol pentru Loteria Română?

Sorin Constantinescu: Este adevărat că nu mai există contract de mentenanţă, pentru că a expirat, dar asta nu are nici o legătură cu jucatul la Loto, pentru că Loteria Română mai are terminale de rezervă în magazii.

Chiar recent, am vorbit cu cineva din departamentul tehnic al Loteriei Române, care mi-a spus că se pot descurca singuri şi-şi fac reparaţiile proprii fără probleme.

Terminalele sunt foarte vechi, nu mai există modele noi cu care să le înlocuiască şi atunci, pentru mentenanţă şi întreţinere, se folosesc piese de schimb din cele care s-au stricat pe parcursul anilor.

Oricum nu prea înţeleg de ce a trebuit ca Loteria să semneze cu Andin Serv SRL din Văleni de Munte acest contract de mentenanţă şi întreţinere, pentru că aceste servicii puteau fi făcute foarte bine de oamenii din interiorul Loteriei Române.

Reporter: Loteria Română a semnat, în această vară, contractul de furnizare a unui număr de 2.181 de terminale loteristice. Dumneavoastră aţi susţinut că echipamentele din cadrul acestui contract au aceleaşi funcţii ca cele existente în sediile companiei, instalate acum patru ani de firma Novomatic în cadrul contractului pentru aparatele VLT. De asemenea, aţi acuzat că valoarea contractului este nejustificat de mare. Contractul nu se află încă în derulare, întrucât nu sunt semnate contractele subsecvente. De ce credeţi că oficialii Loteriei nu dau drumul derulării acestui contract?

Sorin Constantinescu: Contractul nu este încă în derulare din cauza articolelor apărute în presă despre acest subiect. Să ne amintim că semnarea acestui contract nu a fost deloc transparentă, fostul director general Mihai Păduraru care şi-a pus numele pe document nu a stat decât câteva zile în funcţie, iar ceilalţi directori care au fost pe funcţia de director general au refuzat să îşi asume acest contract.

Este evident şi foarte clar că avem de-a face cu o fraudă, un furt, preţul contractului fiind mult umflat faţă de preţul pieţei.

Ceea ce spun poate fi dovedit cu documente. Chiar eu am cumpărat terminale de la furnizorii Novomatic, acelaşi tip care există şi în sediile Loteriei, pentru guvernul din Kurdistan care vrea să facă Loterie în Irak. Pot să vă spun că softul şi terminalele sunt compatibile pentru jocul 6 din 49, deci nu mai aveam nevoie de alte terminale.

Îmi menţin supoziţia că terminalele din contractul Loteriei cu asocierea S&T România SRL - Safran Identity&Security sunt cumpărate doar ca să câştige nişte băieţi câţiva bani. Loteria nu avea nevoie de aceste aparate, pentru că le avea deja în mod gratuit puse la dispoziţie de către Novomatic.

Reporter: Loteria Română a dezvoltat in-house un software care urmează să ruleze pe terminale din contractul companiei cu S&T România SRL - Safran Identity&Security, gestionând astfel sistemul loteristic naţional.

Având în vedere că, astfel, compania nu mai depinde de altcineva, există posibilitatea ca unele grupuri de interese din jurul Loteriei Române să aibă posibilitatea însuşirii unor bani din Loterie, fără ca cineva să poată verifica acest lucru?

Sorin Constantinescu: Atâta timp cât tu ai softul şi acces la bani este foarte uşor să faci măgării la jocurile de noroc. De exemplu, grecii, când se ocupau de păcănelele de la Loterie, aveau vreo 30 de agenţii mandatare proprii. La serverul care se afla la un etaj inferior din Loterie nu aveau acces angajaţii companiei, ci doar câţiva greci. Aceştia citeau aparatele ca să vadă câţi bani au făcut şi tot ei colectau banii.

Puteau să declare Loteriei mai departe orice sumă, pentru că nu putea să îi verifice nimeni dacă aceasta este reală sau nu.

Aşa şi acum. Dacă cineva are 30 de agenţii mandatare sau 40 şi acel cineva controlează şi softul, este foarte uşor să scoată bani la negru sau bani cash.

Deci se pot lua bani din Loterie fără probleme, atât timp cât există persoane rău intenţionate.

Nu pot să facă asta la agenţiile proprii ale Loteriei, pentru că acolo se ştie în fiecare zi câţi bani se încasează, dar la agenţiile mandatare, unde mandatarul raportează suma şi cei care se ocupă cu partea de soft citesc aparatele, este altă poveste.

Reporter: În ianuarie 2017, conducerea Loteriei Române a decis acordarea unor prime pentru performanţe deosebite în activitate grupului de angajaţi care a lucrat la elaborarea documentelor ce stau la baza declanşării procedurilor de atribuire a contractului şi, după caz, a acordului cadru de furnizare echipament sistem central şi licenţe aferente şi terminale loteristice (7 persoane). Cum comentaţi faptul că fiecare dintre aceste persoane a primit o primă de 33.000 de lei pentru contractul Loteriei cu asocierea S&T România SRL - Safran Identity&Security, contract care nu este încă în derulare?

Sorin Constantinescu: Sunt aceleaşi persoane care au întocmit caietul de sarcini din acest contract. A fost o plată ca să închidă gura şi să nu spună ce mânării au pus în caietul de sarcini.

33.000 de lei/persoană e o sumă imensă, în condiţiile în care Loteria este cu un picior în groapă.

Au luat bani pentru că au făcut un caiet de sarcini. Câţi angajaţi ai statului român nu fac caiete de sarcini şi nu primesc prime? Mai ales că este un contract păgubos pentru Loterie şi pentru statul român, în care se plătesc nişte echipamente de 3-4 ori mai mult decât preţul pieţei.

Este o mizerie să-i dai primă unui angajat din cauza căruia statul este prejudiciat.

Reporter: Credeţi că, în final, acest contract se va derula?

Sorin Constantinescu: Depinde. Am văzut că s-au făcut tot felul de chestii pe burtă. Depinde ce interese sunt şi la ce nivel politic. Totul e legat, aici, de politică. Dacă există interes politic şi toată lumea închide gura, probabil că se vor duce până la capăt cu acest contract. Mergem pe principiul românesc "Câinii latră, ursul merge".

Reporter: Surse din Loterie susţin că nici actualul director general Ovidiu Portariuc nu ar mai sta mult pe această funcţie.

Sorin Constantinescu: Mi-au spus şi angajaţii de la Loterie că domnul acesta vine din când în când pe la birou, stă jumătate de oră şi pleacă. Nu prea se implică în activitate. Domnia sa este fost primar, pus politic, membru de partid, nu are nici o legătură cu managementul de la Loterie sau din domeniul jocurilor de noroc. Practic, domnia sa este ca apa când eşti bolnav, nici nu-ţi creşte temperatura, nici nu ţi-o scade.

Reporter: În timpul acesta, contractele de mentenanţă expiră, Loteria pare să aibă probleme...

Sorin Constantinescu: Loteria este cu un picior în groapă de mult timp, dar nu se iau măsuri. E aceeaşi poveste ca la TAROM.

Reporter: Cum caracterizaţi faptul că s-au perindat 8 directori generali într-un an, iar pentru Alexandru Croitoru, ca să plece, a fost schimbat inclusiv Consiliul de Administraţie?

Sorin Constantinescu: Sunt mai multe tabere acolo care susţin anumiţi oameni şi atunci au ieşit scântei. Tabăra cea mai puternică din punct de vedere politic a câştigat.

Când intervine politicul, se poate întâmpla absolut orice.

Mulţi dintre directorii generali care s-au perindat, în acest an, nu au fost din domeniu, ci puşi politic, de organizaţia de partid.

Toate Loteriile europene îşi speculează monopolul.

Loteria Română are, de exemplu, peste 3000 de angajaţi, la 2000 de locaţii, iar alte loterii, cu 100.000 de locaţii, au 300 de angajaţi. Toţi încearcă să speculeze monopolul şi să îşi externalizeze serviciile.

Loteria trebuie doar să apeleze la o firmă gen Novomatic care are aparatele, să le pună în diferite locaţii şi să-şi ia comisionul de monopol. Aşa procedează majoritatea loteriilor naţionale.

De exemplu, ungurii au 5000 de locaţii, din care sub 200 sunt ale lor, restul fiind date către alţii şi astfel încasează de 20 de ori mai mulţi bani decât Loteria Română, în condiţiile în care nu au păcănele la agenţii.

E o mare prostie de management la Loteria Română că nu vor să externalizeze activitatea. În momentul când eu am un monopol pe anumite jocuri, nu am nevoie să fac în regie proprie, să plătesc salarii şi chirii de spaţii.

De exemplu, să luăm contractul cu Novomatic, unde firma austriacă se obligă să ofere Loteriei Române 75 de milioane de euro pe an, în condiţiile în care instalează 10.000 de aparate.

Dar Loteria a refuzat categoric să lase Novomatic să pună aparate în spaţii care nu sunt în contract cu Loteria.

Sunt oameni care nu înţeleg fenomenul şi nici nu o să-l înţeleagă vreodată.

Reporter: Unii susţin că aveţi interese la Loteria Română...

Sorin Constantinescu: Nu am nici un interes, dar Loteria este ca un copil de suflet pentru mine.

Când am fost consilier la Loteria Română, în 2012, după 20 de ani de domnie a grecilor acolo, am reuşit să desfiinţăm contractele păguboase cu aceştia. Nici un ministru de finanţe nu a reuşit să facă acest lucru, din 1992 şi până în 2012.

Mă doare sufletul când ştiu că Loteria ar putea obţine cel puţin 200 de milioane de euro pe an - aşa a fost planul de afaceri pe care l-am făcut când eram la Loterie şi i l-am pus lui Daniel Chiţoiu pe masă şi nu l-a interesat. Iar ei fac acum 5-7 milioane de euro. E o mare diferenţă.

Reporter: Credeţi că Loteria Naţională va supravieţui sau va fi vândută?

Sorin Constantinescu: Nu poţi să vinzi o Loterie naţională pentru că e monopol de stat.

Eu cred că, la Loterie, poate fi instalată o firmă privată de management care să primească un procent pentru performanţe.

Cam aşa se procedează şi la Loteriile din străinătate.

De asemenea, se mai poate vinde un pachet de 49%, iar cel care cumpără să aibă exclusivitate şi dreptul de a face un management clar, transparent, fără intervenţii din partea statului.

În condiţiile în care Loteria Română va avea un Consiliu de Administraţie numit politic, nu se va face treaba cum trebuie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Domnule Constantinescu, daca fraudele exista la Loterie, in privinta primelor incasate de catre unii factori de decizie si a acestui contract cu aparate de joc, de ce nu sesizati organele competente, de exemplu DNA ? De ce mai sunt tinuti pe functii acesti oameni ? Reorganizare si trecuti pe alte functii pana expira prezumtia de nevinovatie, apoi ceea ce decide instanta. Cat priveste externalizarea activitatii ar mai fi multe de discutat inclusiv capitolul salariati, vorbim totusi despre oameni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb