Soros, vizită în "Kazahstanul lui Borat"

M.P.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 13 mai 2013

Soros, vizită în "Kazahstanul lui Borat"

Vizita de trei ore petrecută de miliardarul George Soros la Frumuşani, judeţul Călăraşi, vineri, reprezintă a 12-a parte din timpul care i-a fost necesar să câştige 60 de milioane de dolari prin specularea dolarului australian, după cum au susţinut brokerii australieni.

Cum George Soros spunea că majoritatea timpului vieţii sale nu îi ajunge să cheltuiască banii câştigaţi în 5% din timp, în ultima săptămână, proporţiile au fost încălcate.

Totuşi, Soros nu şi-a cheltuit toate milioanele la Frumuşani, unde a venit, vineri, însoţit de Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale, să viziteze comunitatea de rromi din comună, la invitaţia Centrului pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială şi a Fundaţiei Roma Education Fund care desfăşoară în localitate un proiect european de integrare a romilor prin educaţie.

Soros s-a întâlnit, în România, şi cu ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, cu care a discutat despre integrarea copiilor romi în sis­temul de educaţie românesc, la toate nivelurile de şcolarizare.

Cele două întâlniri ale miliardarului au fost relatate în comunicate de presă oficiale, fără prea multe detalii suplimentare şi fără ca presa să fie invitată la evenimente.

Astfel, prezenţa filantropului miliardar în ţara noastră a trecut aproape neobservată, deşi ar fi fost interesant de aflat dacă Soros a avut şi întâlniri "de afaceri" sau doar a vrut să vadă, pe viu, "Kazahstanul lui Borat" (n.r. film turnat parţial în România, într-un sat unde se afla o comunitate de romi, care ironizea­ză Kazahstanul, romii şi evreii).

Meleagurile autohtone se pare că l-au inspirat pe Soros să facă nişte bani.

Chiar în timpul vizitei sale în ţara noastră, au apărut informaţii cum că miliardarul ar fi câştigat 60 de milioa­ne de dolari din specularea dolarului australian (vezi insert).

George Soros a devenit faimos după ce în 1992 a câştigat 1,8 miliarde de dolari vânzând liră sterlină (GBP) în dauna mărcii germane (DM). La începutul acestui an, aces­ta şi-a vândut investiţiile în aur, chiar înainte ca preţul să se prăbuşească. De asemenea, a beneficiat semnificativ din deprecierea masivă a yenului japonez (JPY), rapoartele din Japonia indicând un profit de peste un miliard de dolari pentru compania sa în perioada noiembrie 2012 - februarie 2013 din vânzarea monedei locale.

Speculaţia pe dolarul australian

Zvonurile potrivit cărora miliardarul britanic de origine maghiară Geor­ge Soros speculează o posibilă depreciere a dolarului australian (AUD) s-au intensificat săptămâna trecută, după ce un investitor misterios a plasat ordine de vânzare în valoare de un miliard de dolari prin intermediul a 3 companii de brokeraj din Hong Kong şi Singapore, potrivit unui raport Admiral Markets.

Dealerii australieni presupun că George Soros, prin intermediul fondului său de investiţii Soros Fund Management, a pariat pe reducerea surprinzătoare a dobânzii de referinţă, ceea ce s-a şi întâmplat la scurt timp. Dolarul australian, cea mai puternică valută din ultimii ani, s-a depreciat faţă de dolarul american imediat după anunţ şi zvonurile legate de poziţionarea lui Soros în piaţă, dar efectul a fost limitat la un procent, suficient însă pentru a-i aduce legendarului speculator un profit de 18,65 milioane dolari în fiecare din cele 3 tranzacţii, în decurs de doar 36 de ore. Potrivit Admiral Markets, întâmplător sau nu, mâna sa dreapta, Stanley Druckenmiller, a afirmat la conferinţa investitorilor de la New York, că se aşteaptă ca dolarul australian să scadă puternic.

"Un miliard de dolari nu este totuşi suficient pentru a prăbuşi o valută ca AUD sau oricare altă valută majoră. Dacă a mizat pe tăierea dobânzii, nu a urmărit doar o speculaţie pe termen scurt, ci a mizat, cel mai probabil, pe ieşirea cursului din intervalul 1.02-1.06, unde se tranzacţionează de aproape 1 an şi pe scăderea sub paritate a ratei de schimb în viitorul apropiat", apreciază Cristian Cochinţu, specialistul în piaţa valutară al companiei de brokeraj Admiral Markets.

La începutul anului, banca de investiţii HSBC a anunţat că dolarul australian este cea mai supra-evaluată valută din lume, ca urmare a politicilor monetare adoptate în SUA, Japonia, Europa şi Marea Britanie. Au fost luate în calcul paritatea puterii de cumpărare (PPT), indicele Big Mac (Big Mac Index) şi rata reală de schimb (REER).

Dolarul australian, sub paritatea cu moneda SUA

Dolarul australian a scăzut vineri, pe pieţele externe, sub paritatea cu dolarul american, situaţie care reprezintă o premieră pentru ultimele zece luni. Scăderea a venit la trei zile după ce banca centrală a Australiei a redus dobânda de referinţă la un nivel minim record.

Dolarul australian a coborât cu 0,7% vineri, pe piaţa SUA, la 99,75 cenţi americani. De menţionat că, vineri, dolarul australian a fost cotat la mai puţin de un dolar SUA pentru prima oară după 28 iunie 2012.

Reserve Bank of Australia a tăiat dobânda overnight cu 0,25 puncte procentuale luna aceasta, la 2,75%. Deşi a fost redusă cu două puncte procentuale din noiembrie 2011 până în prezent, dobânda de referinţă din Australia este ridicată comparativ cu alte state dezvoltate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb