Soter & Partners: "800.000 de angajaţi din România pot renunţa la Pilonul II de pensii"

T.B.
Macroeconomie / 29 noiembrie 2023

Soter & Partners: "800.000 de angajaţi din România pot renunţa la Pilonul II de pensii"

800.000 de angajaţi din România au de la 1 noiembrie opţiunea de a renunţa la Pilonul II de pensii, ca urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal prin Legea 296/2023, se arată într-un comunicat al Soter & Partners, remis redacţiei.

IT-iştii, constructorii, agricultorii şi angajaţii din industria alimentară cu salarii brute de până în 10.000 RON plătesc CAS redus cu 3,7%, procent care va creşte la 4,75% începând cu 1 ianuarie 2024, potrivit sursei menţionate. Reducerea cotei reprezintă practic renunţarea la plata contribuţiei către Pilonul II de pensii, care devine opţională pentru categoriile amintite, transmite sursa indicată.

Scutirea de la plata contribuţiei la Pilonul II se aplică exclusiv angajaţilor care îndeplinesc condiţiile legale şi doar în limita a 10.000 RON, se mai arată în comunicat. Noua reglementare lasă, însă, opţiunea deschisă celor care doresc să-şi păstreze contribuţia la o pensie privată pentru a-şi asigura venituri mai mari după retragerea din activitate, potrivit sursei. Pentru a putea continua plata contribuţiei datorate la fondul de pensii administrat privat, salariaţii trebuie sa aibă calitatea de participant la Pilonul II, conform sursei citate.

Românii care lucrează în aceste sectoare trebuie să ia în calcul trei posibile scenarii, aşa cum transmite sursa indicată: "Ceea ce aş sublinia referitor la această diminuare a CAS este că în niciunul dintre scenarii punctajul lunar în sistemul public de pensii nu va fi diferit de cel calculat în perioada anterioară modificării legislative. Atât pentru participanţii la fondul de pensii administrat privat care optează pentru plata contribuţiei la fondul de pensii, cât şi pentru cei care nu optează pentru această plată, punctajul este corectat cu raportul dintre cota de contribuţie la sistemul public de stat (Pilonul I) şi cota integrală de contribuţie (Pilonul I şi Pilonul II), similar cu perioada precedentă. Pentru cea de-a treia categorie de salariaţi, cei care nu participă la fondul de pensii administrat privat, punctajul lunar este stabilit prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică", a spus Luminiţa Obaciu, Senior Payroll Partner în cadrul Soter & Partners.

Astfel, în cazul salariaţilor participanţi la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II) care NU optează pentru plata contribuţiei la fondul de pensii administrat privat, contribuţia de asigurări sociale calculată şi reţinută va fi cea redusă, respectiv 21,25% din venitul lunar asigurat, pentru lunile noiembrie şi decembrie 2023, şi 20,25% din venitul lunar asigurat, începând cu luna ianuarie 2024, potrivit sursei.

În sistemul privat de pensii, salariatul va avea o contribuţie mai mică, având în vedere că acesta nu participă la Pilonul II decât pentru veniturile ce depăşesc plafonul de 10.000 RON, se mai arată în comunicat.

Salariaţii participanţi la Pilonul II, care optează pentru plata contribuţiei la fondul de pensii administrat privat vor plăti cota integrală de contribuţie de asigurări sociale la întregul venit lunar asigurat, conform Soter & Partners.

În sistemul privat de pensii, salariatul va contribui la întregul venit lunar asigurat, relatează sursa citată.

Salariaţii care nu participă la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II) vor plăti contribuţia de asigurări sociale redusă, respectiv 21,25% din venitul lunar asigurat, pentru lunile noiembrie şi decembrie 2023 şi 20,25% din venitul lunar asigurat, începând cu luna ianuarie 2024, se mai arată în comunicat.

Salariatul nu are posibilitatea de a opta pentru plata contribuţiei la Pilonul II în limita plafonului de venit de 10.000 RON, conform sursei citate.

Spre deosebire de salariaţii care sunt participanţi la sistemul de pensii privat (pentru care punctajul de pensii este corectat cu raportul dintre cota de contribuţie la sistemul public de stat, adică Pilonul I, şi cota integrală de contribuţie, adică Pilonul I şi Pilonul II, salariaţii care nu sunt participanţi la un fond de pensii administrat privat vor beneficia de punctajul de pensii integral (necorectat), informează sursa indicată.

Modul concret în care se reflectă noile prevederi asupra punctajului lunar în sistemul public de pensii pentru fiecare dintre cele trei scenarii este detaliat în exemplele de calcul realizate de Soter & Partners, transmite sursa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pilonul II este o hotie fara margini. Randamente de toata jena. Isi bat joc de populatie

    1. Din păcate, pensiile private sunt excesiv promovate de către persoane prea tinere pentru a înțelege ce se întâmplă de fapt cu banii lor.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb