Adriana Mironescu, soţia fostului secretar general al MAI Laurenţiu Mironescu, precizează, într-un comunicat de presă de ieri, că rezoluţia procurorului de începere a urmăririi penale în dosarul în care soţul ei a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie se bazează numai pe neadevăruri. Adriana Mironescu spune: "Dacă procurorul îşi permite să construiască un caz pornind de la minciuni şi interpretând nişte discuţii scoase din context, aşa cum i-a convenit, îmi permit şi eu să spun adevărul şi să pun convorbirile în contextul real".
Potrivit acesteia, tot dosarul se bazează pe presupusa influenţă politică a lui Laurenţiu Mironescu şi se porneşte de la faptul că acesta era preşedintele Organizaţiei Municipale Constanţa a PDL. Adriana Mironescu declară: "Fals: nu mai era preşedinte din 2008, tot în urma unui scandal în organizaţia de la malul mării. O căutare simplă pe net ar fi arătat asta. Apoi se spune că în calitate de prim-vicepreşedinte ales în iunie 2010 ar fi urmat să-şi exercite influenţa politică. Alegerile din iunie 2010 au fost contestate de preşedintele PDL Constanţa, Mircea Banias. A urmat în iulie un Consiliu de Coordonare Judeţean, cu scandal şi îmbrânceli, unde Banias a fost acuzat că a adus oameni din port cu ajutorul prietenului lui, Eugen Bogatu (...), care a stabilit că alegerile au fost nestatutare. A urmat un scandal întreg, Comisia de Etică şi Litigii la nivel naţional a decis că alegerile au fost nestatutare, a fost un vid de putere la nivelul Organizaţiei Municipale până în acest an, când Emil Boc a numit-o interimar pe Maria Stavrositu".
În comunicatul de presă, ea spune că, mai mult, preşedintele de atunci al PDL Constanţa, Mircea Banias, a cerut în luna iulie 2010 excluderea din partid a lui Laurenţiu Mironescu pe motiv că a luat parte la organizarea unor alegeri nestatutare. "Asta după ce în decembrie 2009 a vrut să-l scoată din BPJ. Deci Laurenţiu Mironescu nu avea nicio influenţă politică în partid, ca să poată să facă vreun presupus trafic de influenţă", mai spune Adriana Mironescu.
În comunicatul de presă, ea menţionează că soţul ei nu a avut vreo influenţă politică în ultimii ani, aflându-se a în dizgraţia preşedintelui de atunci al PDL Constanţa, Mircea Banias: "La începutul anului 2009 (Laurenţiu Mironescu - n.r.) a depus la partid o cerere pentru susţinerea partidului pentru o funcţie conformă cu pregătirea lui - este comandant de cursă lungă, are foarte multe cursuri de specializare şi un masterat făcut la Anvers în 2001-2002 în management portuar. A mai fost director al portului între 1999-2001, când a preluat portul pe 0 şi l-a lăsat cu profit de peste 10 milioane de dolari în cont şi o serie de investiţii în derulare. Nu este sprijinit în acest demers de < prietenul său >, Mircea Banias, preşedintele PDL, care susţine pentru numirile în port pe următorii: Ioan Bălan - director general, Eugen Bogatu - director Domenii, Emil Banias (frate) - director tehnic. Laurenţiu Mironescu şi alţi membri de partid erau nemulţumiţi de modul în care domnul Banias gestiona partidul şi în care recomanda oameni pentru funcţii, fără calificare şi experienţă, pe bază de cunoştinţe, rude, sau altele... Au făcut chiar o informare către BPN în acest sens. În PDL Constanţa nu avea nimeni nicio putere să numeas-că pe cineva în funcţie, această putere revenindu-i exclusiv lui Mircea Banias. După o serie de scandaluri, câteva propuneri s-au trecut prin BPJ, dar unele nume au fost apoi schimbate pe drum spre Bucureşti de domnul senator. Aceste motive au stat la baza rupturii dintre soţul meu, un om cu principii, şi prietenul lui de până în anul 2009, Mircea Banias".
Potrivit acesteia, în decembrie 2009, Mircea Banias a propus excluderea din BPJ a lui Laurenţiu Mironescu: "Se poate spune că era într-o groapă de potenţial politic şi într-o asemenea duşmănie cu Banias că nici nu-şi mai vorbeau şi se ocoleau reciproc dacă se întâlneau în vreun loc public (...) Rezumând, Laurenţiu Mironescu n-a avut nicio influenţă politică în perioada 2008 - 2010. În decembrie 2009 a fost propus de Mircea Banias pentru excluderea din BPJ, iar în 2010 a fost propus de aceeaşi persoană pentru excuderea din partid. Cum poţi organiza un grup infracţional cu două persoane cu care nu-ţi vorbeşti?".
Totodată, în comunicatul de presă, ea face referire şi la interceptările telefonice care apar în dosar, între Laurenţiu Mironescu şi Aurelian Pilcă, spunând că sunt interceptate convorbiri între doi prieteni care se cunosc de când aveau zece ani şi au fost făcute într-o perioadă în care toate zvonurile care circulau în comunitatea din port arătau că va fi schimbat directorul şi că UNPR va lua posturile.
"(...) Constat din următoarele că de fapt Laurenţiu s-a dus la minister să vorbească cu Mircea Toader în legătură cu strategia în domeniul maritim şi portuar, de competenţa soţului meu cu pregătirea pe care o are. Era foarte mândru că a fost cooptat să lucreze la o astfel de strategie. Acolo se face şi referirea la intimitatea ministrului, care era normal să ştie despre această strategie. Mai mult, soţul meu afirmă: < Eu nu urmăresc nimic, n-am niciun fel de virtute, deocamdată >, în sensul că nu urmăreşte un post în administraţia portului. Mai mult, chiar spune că va merge mai departe pe linia profesională, prin intermediul Ligii Navale, să promoveze proiecte legislative menite să dezvolte şi să reglementeze domeniul maritim şi fluvial, iar pentru asta se gândea să se suspende din partid, pentru că e mai bine să nu fie asociat cu un partid politic, declaraţie ce apare în stenogramă", se mai arată în comunicatul de presă remis de Adriana Mironescu.
Aceasta susţine că soţul său "era al doilea om în cel mai mare minister", iar în două zile a devenit pericol public.
"Aceste discuţii stau la baza ares-tării preventive a soţului meu, pericol public de luni. Până vineri era al doilea om în cel mai mare minister, citea materiale CSAT, deşi era o anchetă în derulare, iar două zile mai târziu a devenit pericol public. De nicăieri nu rezultă că soţul meu ar fi vorbit cu cineva pentru numirea lui Pilcă în port. Şi nici că ar fi avut puterea s-o facă. Asta se deduce doar din neadevărurile procurorului legate de funcţiile lui din partid, pe care am arătat că NU LE AVEA. Nimic din acestea nu leagă cazul soţului meu de cel al vameşilor. Niciunul dintre ceilalţi inculpaţi n-a făcut vreo referire în faţa instanţei la Laurenţiu Mironescu. Niciunul", precizează, în încheiere, Adriana Mironescu.
În dosarul privind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procurorii anticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate, iar una a primit mandate de arestare în lipsă.
Astfel, miercuri, 25 mai, au fost arestaţi Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Liviu Adrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şi Claudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al "Grupului de nave" Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţi şi administratori ai unor firme.
De asemenea, instanţa a emis mandat de arestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediar vamal.
În acest dosar este cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuia procurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.
Procurorii anticorupţie arată, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale în acest caz, că din mai 2010 până în martie 2011, "la nivelul autorităţilor vamale şi portuare din Municipiul Constanţa s-a constituit un grup infracţional organizat ce are scopul de a controla instituţiile Statului Român cu atribuţii în activităţile de import-export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Municipiul Bucureşti". Judecătorul Iulian Dragomir de la instanţa supremă, care a decis emiterea de mandate de arestare în afacerea judiciară Portul Constanţa, arată că Laurenţiu Mironescu şi senatorul Mircea Banias asigurau protecţia externă a reţelei.