Şova interzice orice achiziţie companiilor subordonate MT

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 30 aprilie 2014

Şova interzice orice achiziţie companiilor subordonate MT

Companiile din subordinea Ministerului Transporturilor (MT) nu mai au voie să facă niciun fel de achiziţie de genul clădirilor, autoturismelor, sistemelor IT, mobilierului şi nici să mai reabiliteze imobile, potrivit unui Ordin al ministrului Dan Şova emis în data de 10 aprilie.

Oficialul a promis, ieri, într-o conferinţă de presă, că nu va aproba niciun fel de excepţie care nu reprezintă urgenţă sau care nu presupune alinierea la reglementările europene.

Dan Şova a menţionat: "Cu toţii suntem conştienţi de risipa nejustificată care se produce în unităţile de stat, că sunt companii naţionale, că sunt autorităţi publice, că sunt autofinanţate. Vreau să vă spun că mă deranjează termenul de autofinanţare. Toate autorităţile statului care au autofinanţare în fapt sunt concesionari de taxe şi impozite de la statul român, pentru că nu prestează activitate economică. Ei pun taxe şi le iau în numele statului român. Nu cred că din aceste taxe care aparţin statului român şi pe care le plătesc contribuabilii români este normal nici să cumperi clădiri, nici să renovezi clădiri, nici să-ţi cumperi maşini scumpe sau mobilier scump. (...) Normal că există unităţi din subordine, de exemplu, aşa cum este Registrul Român care se pare că are nişte obligaţii ce ţin de legislaţia europeană pentru aplicarea unui anumit software. În aceste situaţii, procedura reglementată de ordin este că se votează în Consiliul de Administraţie sau de Supraveghere propunerea către ministru de acceptare a unei exceptări de la acest ordin, pentru a putea verifica în ce măsură se justifică şi care este motivul real".

Potrivit lui Dan Şova, achiziţiile de maşini nu vor putea fi realizate decât prin Programul Rabla: "În temeiul acestui ordin, toate cele 39 de unităţi subordonate (n.r. Ministerului Transporturilor) au avut obligaţia de a-şi reface listele de investiţii şi de a le supune din nou aprobării adunărilor generale ale acţionarilor pentru a verifica conformitatea cu respectivul ordin. Inutil să spun că încălcarea ordinului de către orice conducere atrage răspunderea patrimonială şi penală".

CFR Infrastructură îşi va plăti datoriile către Electrica şi va cumpăra energie de pe OPCOM

CFR Infrastructură urmează să îşi achite datoriile pe care le are către Electrica Furnizare, până la data de 15 mai, după cum a anunţat Dan Şova, care a subliniat că CFR va cumpăra electricitate de pe OPCOM, în vederea reducerii cheltuielilor cu achiziţionarea de energie electrică cu aproximativ 10-15%.

Ministrul de resort a anunţat că, în ultimele zile, a anulat două licitaţii făcute de CFR Infrastructură, în valoare de 1,9 miliarde euro, subliniind că firmele care vor participa la aceste proceduri vor fi obligate să aibă experienţă similară în domeniul feroviar şi în infrastructura mare.

"Nu putem să ne batem joc de banii de la UE, să acceptăm să ne facă lucrări de infrastructură feroviară şi autostrăzi firme care pun panseluţe sau firme de pază şi protecţie. (...) Cele două licitaţii anulate ar fi urmat să se desfăşoare după metoda licitaţiei restrânse, însă acum vom merge pe metoda licitaţiei deschise", a subliniat Dan Şova.

Angajaţii CFR Marfă care vor fi disponibilizaţi vor primi cel puţin 18 salarii compensatorii

Potrivit oficialului MT, au fost încheiate acodruri cu CFR Infrastructură şi CFR Călători, pe trei şi, respectiv, patru luni, prin care sunt asigurate toate drepturile salariale conform contractului colectiv de muncă (CCM), timp în care vor fi stabiliţi termenii aferenţi următorului CCM.

Angajaţii companiilor feroviare solicită o indexare a salariilor cu 2,4% - rata inflaţiei estimată pentru 2014 - şi cu încă 7,60%, de la 1 octombrie.

Persoanele care ar urma să fie disponibilizate de la CFR Marfă vor primi între 18 şi 24 de salarii compensatorii, a anunţat Dan Şova, subliniind că societatea de stat dispune de aceşti bani.

"Prin noile acorduri, s-a stabilit şi o creştere a salariilor cu 2,4% pentru lunile următoare. La CFR Marfă nu s-a putut încheia încă un astfel de acord, deoarece în cazul acestei companii Fondul Monetar Internaţional (FMI) a menţionat că ar fi necesară disponibilizarea a 2.500 de persoane", a spus ministrul Şova.

Potrivit domniei sale, la CFR Marfă ar putea fi concediate mai puţine persoane: "Compania CFR Marfă a câştigat la licitaţie trei contracte noi, ceea ce a dus la creşterea veniturilor cu 12%. Ca urmare, sindicatele susţin că nu ar mai fi nevoie de disponibilizarea a 2.500 de persoane. Vom face o analiză pentru a vedea care este exact numărul de persoane care ar trebui să fie disponibilizate. Noi sperăm ca acest număr să fie cât mai mic. CFR Marfă participă la mai multe licitaţii, pe care - dacă le va câştiga - va rezulta un număr mai mic de disponibilizări. În orice caz, toate persoanele disponibilizate vor primi între 18-24 salarii compensatorii, în funcţie de vechime".

Şova: "Peste 1.400 de kilometri de autostradă se vor afla în lucru în 2015"

Mai mult de 1.400 de kilometri de autostradă se vor afla în lucru anul viitor, potrivit ministrului Dan Şova, care a ţinut să precizeze că, până la sfârşitul lui 2015, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a programat să deruleze licitaţii pentru toate autostrăzile care vor fi finanţate din alocarea financiară 2014-2020 (3,5 miliarde euro - fond de coeziune şi 1,6 miliarde euro - fondul de dezvoltare regională).

"Licităm şi facem studii de fezabilitate pentru 1.797 de km de autostradă, din care jumătate vor fi realizaţi din fonduri europene atrase din bugetul 2014-2020", a declarat Dan Şova, răspunzând criticilor făcute de preşedintele Traian Băsescu privind construcţia de autostrăzi şi afirmând că şeful statului a fost degeaba ministru al transporturilor timp de şapte ani.

"Pentru domnul preşedinte Traian Băsescu, nu pentru liniştea domniei sale, ci pentru ca să nu mai mintă, 247,72 kilometri au fost licitaţi anul trecut. Tot pentru domnul preşedinte Băsescu, că a fost şapte ani degeaba ministru al transporturilor, şi sper să consemnaţi exact, cei mai mulţi kilometri de autostradă au fost licitaţi într-un an, în 2013 şi după noi, cei mai mulţi au fost licitaţi în anul 2011 - 110 kilometri".

În acest an, CNADNR va licita 375,38 kilometri de autostradă şi va avea în execuţie 651 de kilometri, a mai spus domnul Şova.

Ministrul a subliniat că anul trecut au fost finalizate licitaţiile pentru Nădlac - Arad lotul 1, Timişoara - Lugoj lotul 2, Lugoj - Deva (loturile 2,3 şi 4), Sebeş - Turda (loturile 1-4) şi Comarnic - Braşov, pentru primele trei autostrăzi fiind şi dat ordinul de începere al lucrărilor.

40 milioane euro din fonduri UE, destinate achiziţiei de utilaje pentru deszăpezire

CNADNR dispune de 40 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial de Transport (POST), în vederea achiziţiei de utilaje pentru deszăpezire, primele echipamente urmând să fie livrate în luna noiembrie, potrivit ministrului transporturilor.

Din aceşti bani, vor fi cumpărate 100 de autofreze (31 - de mare capacitate şi 69 - de capacitate medie) şi şapte autospeciale şenilate de salvare.

Utilajele vor fi disponibile pentru iarna 2015-2016, potrivit ministrului Şova, care a subliniat că, pentru iarna 2012-2013, bugetul de deszăpezire a fost de de 47,5 milioane euro, din care au fost plătite către firmele contractate 27,8 milioane euro. Pentru această iarnă, bugetul a fost de 46,2 milioane euro, suma achitată ridicându-se la 25,9 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. macar ia si matale un fichet , sau un SAFE ca sa nu imi dai palpitatii ca atunci cand nu ai mai gasit dosarul. Pai iti dai seama matale la 1400 km la cate contracte sunt nu ar mai ramane altceva de facut decat toata ziua sa faci sesizari cu disparitii de file-uri ca nici Scully si celalalt agent de la XYZ file nu ii mai dau de liman...Sau in cel mai bun caz vorbeste cu cineva sa-ti dea un pont de unde poti face un COPY PASTE: La ministerul apararii daca or mai fi ceva birouri libere poti sa lasi cate un exemplar acolo, ca nu intra orice terchea berchea., trebuie si ei intai sa spuna parola ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb