Spaces, parte a IWG Group, lider mondial pe piaţa soluţiilor de "serviced offices", implementează conceptul de spaţii de lucru productive (productive workplaces) în designul interior al centrelor din România, relatează un comunciat trimis Redacţiei noastre.
Conceptul Spaces de spaţiu productiv de lucru se bazează pe lumină naturală abundentă, aer curat, dimensiuni generoase ale încăperilor, abundenţa plantelor naturale, mobilier ergonomic, zone de relaxare şi o privelişte corespunzătoare, mai menţionează sursa.
Ramona Predescu (Iacob), country manager IWG în România. :"Înainte de a crea designul unui centru, echipele noastre discută cu un eşantion semnificativ dintre viitorii clienţi, ca să înţeleagă nevoile specifice pe care fiecare comunitate le are pentru a fi productivă, şi care diferă de la o ţară la alta. În a doua etapă, echipe mixte de designeri de interior, arhitecţi, designeri de produs, graficieni şi psihologi concep ceea ce noi numim intern "moods and atmospheres"- starea pe care să o creeze centrul respectiv. Pasul trei este execuţia în care se ţine cont de psihologia culorilor, de strategii de iluminat, de gruparea elementelor de mobilier, de elementele de tapiserie care trebuie să reflecte stilul clădirii, atunci când este vorba, de exemplu, de clădiri sau zone cu valoare istorică".
Un spaţiu de lucru productiv este un mediu care îi permite unui profesionist să realizeze o sarcină de lucru în cel mai eficient mod posibil, menţinând în acelaşi timp un nivel înalt al stării de bine.
Conceptul de spaţii productive de lucru implementat de Spaces are la bază studii ştiinţifice.
Unul dintre acestea este despre impactul luminii naturale în productivitatea la locul de muncă. O ediţie recentă realizată în anul 2018 de Cornell University din SUA arată că peste 84% dintre profesioniştii intervievaţi au recunoscut că atunci când lucrează în medii cu lumină naturală, nu mai simt senzaţia de ochi obosiţi şi scade frecvenţa durerilor de cap în timpul orelor de lucru.
Alte studii sunt legate de relaţia dintre plantele naturale şi productivitate. O cercetare realizată de universitatea Exeter din Marea Britanie a demonstrat impactul semnificativ pe care îl au plantele naturale verzi în creşterea capacităţii de concentrare şi a nivelului de satisfacţie al angajaţilor la locul de muncă. În completare, într-un studiu Harvard s-a arătat că plantele verzi la birou au dublat scorurile obţinute de angajaţi la diferite testări cognitive.
Spaţiile de recreere reprezintă de asemenea un criteriu esenţial pentru starea de bine la locul de muncă.
În birourile Spaces predomină mobilierul din lemn, acesta fiind cunoscut pentru impactul în concentrare şi în senzaţia de confort pe care o oferă.
La nivelul selecţiei de culori pentru centrele din România, opţiunile au mers către verde, pentru birourile în care se lucrează până târziu, albastru, pentru că este o culoare care ajută în procesul de menţinere a concentrării, acente galbene în zonele folosite pentru declanşarea creativităţii.
La Spaces există zone generoase unde oamenii pot să se relaxeze, să lucreze, la fel cum există camera pentru linişte sau spaţii pentru discuţii telefonice private, fiecare fiind creată pe baza unui mix de culori care serveşte scopului pentru care a fost creată.