Spania se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă a UE

D.T.
Internaţional / 18 aprilie 2023

Spania se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă a UE

Spania îşi pregăteşte propria preşedinţie a Consiliului, care va începe în luna iulie a acestui an, informează G4Media. Autonomia strategică va fi promovată, iar accentul va fi pus pe probleme care afectează populaţia, indică surse guvernamentale spaniole.

Se va vorbi mult despre scăderea preţurilor la alimente, asigurarea aprovizionării cu microcipuri, producţia de panouri solare. Despre cum să se întărească industria europeană sau să se garanteze aprovizionarea cu materiale sanitare, lecţia învăţată după pandemie. Şi în privinţa alimentelor se va încerca, printre altele, avansarea agendei Americii Latine, cu acordul comercial Mercosur. Dar nu va fi vorba de accelerarea suveranităţii militare, nici de distanţare faţă de partenerul american, potrivit aceloraşi surse.

În plus, consiliul informal UE de la Grenada, din octombrie, va coincide cu reuniunea Comunităţii Politice Europene. Cei 44 de membri ai acestui grup (toţi cei din UE plus Marea Britanie, Turcia sau Ucraina, printre altele) se vor întâlni în Palatul Alhambra din Granada pentru a vorbi despre război. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar putea chiar să participe.

De asemenea, este previzibil că se vor face progrese în iniţiativele europene de apărare care sunt complementare NATO, subliniază surse familiare guvernului. De exemplu, prelungiri ale acordurilor de furnizare de muniţie Ucrainei sau dotări mai mari pentru Fondul European de Pace, care este de fapt programul prin care UE returnează statelor ceea ce au cheltuit pe armele trimise în ţara invadată.

Europa are în curs de desfăşurare un plan de acţiune pentru a consolida politica de securitate şi apărare a UE până în 2030. Acesta se numeşte Busola Strategică şi îşi propune să ofere Uniunii Europene instrumente de reacţie la ameninţările militare. Va fi creată o capacitate de desfăşurare rapidă a UE de până la 5.000 de soldaţi pentru diferite tipuri de crize; să aibă capacitatea de a desfăşura o misiune civilă PSAC (politica comună de securitate şi apărare) cu 200 de experţi complet echipaţi în decurs de 30 de zile, chiar şi în medii complexe; să efectueze periodic exerciţii reale pe uscat şi pe mare; să crească mobilitatea militara; să consolideze misiunile şi operaţiunile civile şi militare ale PSAC, promovând un proces decizional mai rapid şi mai flexibil, acţionând mai asertiv şi asigurând o mai mare solidaritate financiară; să folosească toate posibilităţile oferite de Fondul european de sprijin pentru pace pentru a-şi susţine partenerii.

Această iniţiativă îşi propune să coexiste cu Alianţa Atlantică. "O Uniune mai puternică şi mai capabilă din punct de vedere al securităţii şi apărării va contribui pozitiv la securitatea transatlantică şi globală într-un mod complementar cu NATO, care continuă să fie baza pentru apărarea colectivă a membrilor săi", se arată în textul Uniunii Europene care a fost pregătit înainte de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, dar a fost actualizat după începerea războiului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb