SPECTRUL DEZASTRULUI PENTRU INDUSTRIA NOASTRĂ ALIMENTARĂ Zilnic, două unităţi alimentare ar trebui închise pînă în 2007!

Sorin Barariu
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 15 martie 2004

Aproape 2000 de unităţi (90%) nu corespund standardelor Uniunii Europene şi vor fi închise pînă în momentul aderării

Cum mai avem cam 1.000 de zile pînă în 2007, ar trebui închise de către autorităţi cam două unităţi pe zi (dacă ignorăm sărbătorile legale)

Industria noastră alimentară va trebui să fie redimensionată drastic în perspectiva integrării noastre europene: aproape 90% din unităţile de producţie ar urma să fie închise în ur­mătorii doi ani şi jumătate. Ceea ce înseamnă, în medie, cam două pe zi! Autorităţile noastre au analizat şansele fie­că­rei unităţi de producţie din cadrul industriei alimentare, iar concluziile sînt dintre cele mai sumbre. Din 2.170 de unităţi, cîte numără industria alimentară, 1.943 (adică 90% se încadrează în categoria C, numai bu­ne ca să fie închise). Încă 171 de unităţi au nevoie de investiţii pentru a atinge standardele Uniunii Europene, sau sînt pe cale să atingă aceste cerinţe. Doar 56 de unităţi trec testul cu bine.

Sorin Mitrea, director general în cadrul Agenţiei Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (AVSA), ne-a declarat că majoritatea unităţilor care vor fi închise se află în domeniul procesării laptelui şi al cărnii: "Cam 80% din punctele de colectare a laptelui nu corespund normelor de igienă ale Uniunii Europene şi vor trebui închise. Apoi ar trebui închise şi majoritatea micilor carmangerii, care de asemenea nu respectă multe cerinţe comunitare".

Reţetele tradiţionale ar putea salva o parte din unităţile condamnate la închidere. Oficialul Ministerului Agriculturii afirmă că unităţile care vor să facă produse tradiţionale ar putea scă­pa, totuşi, în anumite condiţii: "Dacă, spre exemplu, o firmă va produce brînză de burduf, care este prelucrată în putini de lemn, nu va fi închisă pentru că nu foloseşte inox alimentar, cerut de regulamentele comunitare. Alte reguli, precum cele de igienă la locul de muncă, nu vor putea fi evitate, iar firmele care le vor încălca vor fi închise.

Oficialul Ministerului Agriculturii ne-a precizat că autorităţile au început deja să închidă unităţile care nu corespund cerinţelor comunitare, însă ritmul este deocamdată scăzut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb