Actualizare 17:30 Avocata Alinei Bica ar fi cerut recuzarea instanţei
Avocata Alinei Bica, Laura Voicu, ar fi cerut recuzarea instanţei care o anchetează pe fosta şefă a DIICOT, transmite Antena 3.
(E.D.)
---
Actualizare 17:10 Tender ar fi denunţat-o pe Alina Bica
Omul de afaceri Ovidiu Tender ar fi făcut un denunţ împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o fostului procuror-şef al DIICOT, sub formă de acţiuni, printr-un intermediar care s-a adresat iniţial soţului Alinei Bica, transmit sursele din presă.
Denunţul ar fi fost înaintat de Tender procurorilor DNA, astăzi, prin avocatul său, potrivit surselor citate, care nu au făcut alte precizări.
(Elena Deacu)
---
Actualizare 16:43 Videanu, Dorin şi Alin Cocoş şi Alina Bica au ajuns la ICCJ
Adriean Videanu, Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin şi Alina Bica au ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), aceştia prezentându-se în faţa judecătorilor cu propunerea de arest preventiv pentru 30 de zile.
(A.C.)
-------------
Actualizare 15:12 Adriean Videanu, Dorin şi Alin Cocoş, prezentaţi ICCJ la ora 16, pentru arestare
Adriean Videanu, Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin, vor fi prezentaţi la ora 16, de procurorii DNA, în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), pentru ca magistraţii să stabilească dacă inculpaţii vor fi arestaţi preventiv pentru 30 de zile, scriu surse din presă.
---
Actualizare 14:37 Avocata Laura Voicu: "Alina Bica nu a făcut niciun denunţ în noul dosar"
Laura Voicu, avocata fostei şefe a DIICOT, a afirmat, astăzi, la ieşirea din DNA, că Alina Bica nu a făcut niciun denunţ în dosarul ANRP 2 (format din trei disjungeri făcute din primul dosar al fostului procuror-şef), precizând că Bica a dat o declaraţie în care susţine că nu a săvârşit faptele pentru care este învinovăţită, scriu surse din presă.
Laura Voicu a explicat: "Dosarul nou este format din trei disjungeri, făcute din şirul nenumărat de disjungeri din primul dosar. Cele trei disjungeri au fost conexate într-un nou dosar de urmărire penală. Doamna Bica a dat o declaraţie referitoare la toate faptele care i se impută. Asta nu înseamnă că a făcut vreun denunţ. Reiterez: doamna Bica nu a făcut niciun denunţ".
Avocata a mai spus că Alina Bica nu a recunoscut acuzaţiile şi a scris în declaraţie că nu a săvârşit faptele pentru care este acuzată.
Laura Voicu a mai arătat că noul dosar conţine disjungerile despre care se ştia şi care trebuia să se materializeze într-un fel sau altul. Domnia sa a adăugat că nu poate să spună cine a făcut denunţul, pentru că dosarul este în faza de urmărire penală şi, în acest moment, nu are voie să divulge informaţii.
Întrebată dacă sunt vizate în noul dosar şi acuzaţiile potrivit cărora Alina Bica ar fi primit bani de la omul de afaceri Ioan Niculae, Voicu a răspuns că acestea nu au nicio legătură cu noua cauză. Avocata a mai spus că, deocamdată, nu se fac cercetări în legătură cu aceste informaţii.
---
Actualizare 14:30 Blaga: Videanu va fi suspendat "de drept" din partid, dacă va fi arestat preventiv
Preşedintele PDL Vasile Blaga a declarat, azi, înaintea şedinţei Colegiului Director al PDL, că Adriean Videanu va fi suspendat "de drept" din partid, dacă va fi arestat preventiv, transmit surse din presă.
"Dacă rămâne aşa, nu se întâmplă nimic. Dacă va fi arestat preventiv, se suspendă de drept", a explicat Vasile Blaga referitor la Adriean Videanu, membru PDL şi preşedinte al PDL Bucureşti.
De altfel, statutul PDL prevede suspendarea de drept a celor care sunt arestaţi preventiv.
Despre şedinţa Colegiului Director, Blaga a spus că este o întrunire în timpul căreia "se pot întâmpla multe".
(Alexandru Costea)
----------
Actualizare 13:23 DNA: Dorin Cocoş, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi dare de mită
Procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de astăzi, a omului de afaceri Dorin Cocoş, învinuit de trafic de influenţă şi dare de mită în al doilea dosar ANRP în care este inculpată Alina Bica.
Dorin Cocoş şi Alina Bica sunt prezentaţi, astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, alături de Alin Cocoş, Adriean Videanu şi Ionuţ Florian Mihăilescu, se mai arată în comunicatul DNA.
În prezenta cauză, Bica este cercetată pentru luare de mită, favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
DNA susţine că, în perioada ianuarie 2011-2012, Dorin Cocoş a promis, pretins şi primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totală de 16 milioane euro, în tranşe, în schimbul influenţei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Alina Bica şi Sergiu Diacomatu (trimis în judecată în alt dosar), "pentru asigurarea soluţionării a două dosare de despăgubire, dintre care unul cu nr. 22714/FFCC (prin care valoarea unui teren în suprafaţă peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei)".
Procurorii îl mai acuză pe Dorin Cocoş că, pentru urgentarea soluţionării dosarului 22714/FFCC, "conform interesului persoanei beneficiare", i-ar fi dat foloase Alinei Bica, "sub forma unei cote dintr-un teren situat în localitatea Snagov, judeţul Ilfov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi".
---
Actualizare 08:49 Comisarul.ro: "Tender, Dragnea şi Ioan Niculae ar putea fi, de asemenea, chemaţi la DNA"
Oamenii de afaceri Ovidiu Tender şi Ioan Niculae, precum şi preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, ar putea fi aduşi, în curând, pentru audieri la DNA, în legătură cu dosarele Alinei Bica, mai precis cu fostul consilier al acesteia, Florin Mihăilescu, susţine site-ul Comisarul.ro.
"Aşa cum era de preconizat încă de la aducerea la audieri a fostului consilier al Alinei Bica, ulterior reţinut, chemarea numiţilor Tender, Dragnea şi Niculae este doar o problemă de planificare a traficului, din ce în ce mai intens, de la DNA", susţin cei de la Comisarul, citând ordonanţa de disjungere din primul dosar ANRP.
Astfel, potrivit portalului, procurorii consemnează, la pagina 2 a ordonanţei, cazul "Bica-Tender-Mihăilescu".
"Ovidiu Tender era judecat într-un dosar al cărui rechizitoriu fusese întocmit chiar de Alina Bica. Pentru a avea şansa unei soluţii favorabile, notează procurorii, Tender a apelat la un anume Florin Ionuţ Mihăilescu, devenit consilier al Alinei Bica şi angajat, totodată, la SC PROSPECŢIUNI SA, firma lui Tender. Avocaţii omului de afaceri au trimis prin Mihăilescu acte care să fie consultate de Alina Bica, cerându-i sprijinul pentru formularea unei apărări favorabile", relatează Comisarul.ro, adăugând că, potrivit procurorilor, Mihăilescu şi Bica ar fi dobândit, în schimbul sprijinului acordat lui Ovidiu Tender, bunuri imobile (teren). În plus, Florin Mihăilescu, ca angajat al Prospecţiuni SA, ar fi încasat diferite sume de bani pe un card.
Totodată, portalul relatează că, la pagina 3 a documentului DNA, se vorbeşte despre cazul lui Ioan Niculae, care ar fi apelat la Liviu Dragnea să-l ajute cu o intervenţie la procurorul-şef DIICOT, Alina Bica, pentru soluţionarea favorabilă a dosarului său.
"În fapt, solicitarea lui Niculae era legată de tergiversarea soluţionării dosarului până la apariţia prescripţiei. Bica, se arată în document, a intervenit la nivelul procurorului de caz, cerându-i acestuia să oprească investigaţiile pe care le derula în legătură cu utilizatorul unui număr de telefon pe care îl folosea Liviu Dragnea. Răsplata: 3,5 milioane de euro pe care Niculae i le-a oferit Alinei Bica la pachet cu promisiunea făcută împreună cu Liviu Dragnea că o vor sprijini să ajungă Procuror General", mai punctează Comisarul.
(V.B.)
---
Alin Cocoş (fiul omului de afaceri Dorin Cocoş), fostul ministru al Economiei Adriean Videanu şi Florian Mihăilescu (fost consilier al Alinei Bica în timpul mandatului de la şefia DIICOT) au fost reţinuţi, ieri seară, de DNA, acuzaţi de fapte de corupţie într-o cauză disjunsă din dosarul despăgubirilor ANRP pentru un teren supraevaluat, în care Bica este arestată preventiv.
Alin Cocoş este învinuit de dare de mită şi trafic de influenţă, iar Ionuţ Florian Mihăilescu - de complicitate la luare de mită, potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Totodată, DNA suspectează fostul procuror-şef DIICOT Alina Bica de luare de mită, favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
La rândul lui, Adriean Videanu este bănuit de complicitate la abuz în serviciu.
La 29 ianuarie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat arestarea preventivă faţă Alina Bica în acest al doilea dosar.
Potrivit comunicatului DNA, pe 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), din care a făcut parte şi Alina Mihaela Bica, a aprobat ilegal raportul de evaluare corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei.
DNA relatează: "Având în vedere că raportul de evaluare, în sine, nu rezolva problema despăgubirii dacă nu era validat de comisie, beneficiarul drepturilor litigioase, motivat şi de valoarea uriaşă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea inculpatului Cocoş Alin de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la 3 persoane, indicate de acesta, în schimbul susţinerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor".
În acest demers, s-ar fi implicat şi Florin Mihăilescu, un apropiat al lui Alin Cocoş, care a intermediat relaţia cu Alina Bica, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire respectiv.
Astfel, "urmare influenţei exercitate de către inculpaţii Cocoş Alin şi Mihăilescu Ionuţ Florin asupra inculpatei Bica Alina Mihaela, la data de 15.03.2011 Comisia Centrală de Stabilirea Despăgubirilor a validat în favoarea beneficiarului suma de 377.282.300 lei", acuză procurorii.
DNA susţine că, în schimbul influenţei realizate, Bica ar fi primit o cotă parte, egală cu a lui Mihăilescu, dintr-un teren din Snagov, în suprafaţă de 4.425 metri pătraţi, ce aparţinea unei rude de-ale lui Alin Cocoş.
"Transmiterea dreptului de proprietate a fost realizată cu sprijinul inculpaţilor Cocoş Alin şi Mihăilescu Ionuţ Florin, prin tranzacţii succesive şi persoane interpuse", consideră anchetatorii.
În plus, pe 24 septembrie 2013, într-un dosar instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a pus sechestru asigurător şi asupra a 80 de acţiuni, deţinute la o firmă de către Adriean Videanu. Ieri, presa a scris că ar fi vorba despre SC TITAN MAR SA.
La 25 februarie 2014, printr-o ordonanţă, Alina Bica, pe atunci procuror-şef al DIICOT, ar fi dispus, "cu încălcarea prevederilor legale de competenţă", admiterea solicitării lui Videanu şi a ridicat sechestrul asigurător.
Astfel, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, "creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat", relatează DNA.
În acel dosar, Adriean Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari şi punerea în pericol a sistemului energetic naţional pe segmentul gazelor naturale (dosarul cunoscut sub numele de "Gaze ieftine pentru Ioan Niculae").
Procurorii DNA mai acuză că, în 2013, Alina Bica, după preluarea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, "în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie".
"Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, inculpata Bica Alina Mihaela, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe inculpatul Mihăilescu Ionuţ Florentin (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile inculpatei Bica Alina Mihaela, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani", detaliază DNA.
Inculpaţii vor fi prezentaţi astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, DNA urmăreşte penal şi alte persoane.
1. Bica ...
(mesaj trimis de Theraflu în data de 30.01.2015, 09:18)
Bica seamana cu petreasca de a fost la finante !
Ce numar de ordine o avea dosarul cu ASF-ul ?