Sport puţin, dispute multe în "Parcul cu Platani"

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Sport / 22 august 2017

Sport puţin, dispute multe în "Parcul cu Platani"

Săracă în arene sportive, Capitala este pe cale să piardă definitiv o bază de mare tradiţie: Arenele BNR. În jurul terenului central de tenis, pe care s-au realizat unele dintre cele mai mari performanţe ale acestui sport, există un întreg scandal în care sunt implicaţi proprietarii arenei, Banca Naţională, şi doi dintre cei mai mari tenismani autohtoni, Ion Ţiriac şi Ilie Năstase. Fără să fie renovată de ani buni, arena riscă să iasă definitiv din circuitul sportiv, aşa cum s-a întâmplat şi cu terenul de fotbal din cadrul aceluiaşi complex.

Oameni de sport au cerut în repetate rânduri conducerii Băncii Naţionale a României, proprietara bazei sportive din Cotroceni, că în cazul în care nu doresc să modernizeaze Arenele BNR, astfel încât acestea să primească avizul de funcţionare din partea ISU, să cedeze complexul sportiv Primăriei Capitalei sau Ministerului Tineretului şi Sporturilor şi la schimb să primească un teren într-o altă zonă.

Între timp scandalul a trecut la un alt nivel. Omul de afaceri Ion Ţiriac acuză Banca Naţională a României că "a luat illegal" în anul 1991 Complexul sportiv "Arenele BNR", cel care a găzduit până în 2015 turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy, mutat acum la Budapesta, deoarece arena centrală nu mai corespunde cerinţelor ATP: "Să ai un eveniment sportiv unic în România (turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy), cu 110 ţări în care se televizează şi gratis pentru România undeva la 25-30 de milioane de euro pe an din publicitate... şi să-l muţi în altă parte pentru că după 70 de ani nu ai o arenă de tenis. Pentru că şi aia care a fost ţi-a fost furată. Poate nu atât furată, dar dacă proprietarul e în drept, să fie în drept... dar nu putea să-l ia, pentru că era o lege că o bază sportivă rămâne acolo şi este la dispoziţia tuturor. Când era COR, nu COSR ca acum, adică pe vremea mea, eu făcusem o lege ca nicio bază sportivă nu are voie să se schimbe. Şi că nu se construieşte nimic într-o bază sportivă decât pentru sport. Banca Naţională a luat ilegal parcul Arenele BNR în 1991 după părerea mea. Ilegal pentru că dintotdeauna a fost o bază sportivă. Nu era a băncii din 1700. Iar 1990 ne-a prins cu Arenele la Ministerul Sportului. Ceauşescu ne-a făcut arena aia în 7 zile pentru finala de Cupa Davis. Am zis că facem noi tribuna, că nu mai era bună... Au zis nu, că e proprietatea lor (a BNR) şi nu se poate. Şi ce a pus capac a fost că au pus lanţurile acolo şi nu am putut să fac o fotografie cu Năstase la Arene. La mine s-a terminat orice moralitate şi relaţie pe care aş fi avut-o cu aceşti oameni. Nu ştiu dacă e legală treaba, dar o să aflu".

Foarte virulent pe acest subiect a fost şi Ilie Năstase: "Ne doare foarte tare ce se întâmplă cu turneul masculin de la Bucureşti. Nu e normal să îl mutăm după ce noi l-am clădit timp de 20 de ani, şi nu a fost uşor, mai ales la început când nu erau bani. Ţiriac a scos bani din buzunar să-l ţină. Eu în locul lui Ţiriac, l-aş da în judecată pe domnul Isărescu. Pe el personal, nu Banca Naţională. Că i-a furat nişte bani din buzunar... ca să moară un turneu de 20 de ani. Terenul de la Arenele BNR nu este al dânsului, este terenul românilor. Iar banca aia trebuie să se numească "Banca Românilor', pentru că este a românilor. Au fost drăguţi că au dat numele nostru, Arenele BNR Ţiriac - Năstase, iar ca să ne dea cadou, le-au închis." Disputele pe acest subiect sunt în plină desfăşurare, din nefericire la orizont nu se profilează nicio soluţie în favoarea sportului.

Stadionul de fotbal din cadrul Parcului cu Platani este de asemenea închis. După ce FC Naţional (Progresul Bucureşti) a dispărut din primele două divizii, arena din Cotroceni, aflată în administraţia BNR, a ieşit din circuit, de aproape nouă ani nu s-a mai jucat niciun meci oficial pe acest stadion. Doar câteva meciuri de oină au reuşit să deschidă "lacătele" de pe porţile primului stadion construit în ţara noastră după 1990. Stadionul Cotroceni are o istorie interesantă pigmentată cu multe momente dramatice. Terenul pe care se situează actuala bază a fost donat prin decret domnesc în 1865 primei grupări cu caracter sportiv: Societatea de Dare de Semn (înfiinţată pe 17 mai 1862). În 1949 a fost construit stadionul pe care îşi desfăşura partidele de acasă Progresul Bucureşti. Fosta echipă a securităţii, Victoria Bucureşti, a evoluat aici în 1986, şi la terminarea sezonului, tribunele au fost demontate în totalitate şi au fost duse la terenul de rugby din Complexul Sportiv Dinamo, unde s-a mutat respectiva echipă. Nouă ani mai târziu, arena a fost refăcută de la zero exact pe acelaşi loc, fiind la vremea respectivă cel mai cochet stadion din Capitală.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La Progresul am jucat baschet timp de 13 ani, incepind din 1959, ca junior mic si pina in 1972, cind am plecat in armata.

    Vestiarele baietilor erau comune, astfel ca il tin minte pe Nastase, din vestiar - cind el avea 16 ani, eu aveam 11. 

    Am asistat la meciul in care Nastase (cred ca avea 18 ani) i-a smuls titlul de campion national lui Tiriac. 

    Tiriac l-a felicitat: "Bravo, pustiule!"

    Stadionul de fotbal era pe zgura (era o zgura neagra). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb