Standard & Poor's ne-ar putea creşte ratingul de ţară

Virginia Balcu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 mai 2005

Îmbunătăţirea calificativului, condiţionată de continuarea reformelor

Amînarea integrării ţării noas-tre cu un an, pînă în 2008, prin activarea clauzei de salvgardare, nu va influenţa direct evoluţia calificativului de ţară. "Menţinerea unor politici economice prudente, inclusiv în domeniul fiscal, sînt alte elemente esenţiale pentru îmbunătăţirea ratingului în următoarele 12 luni", se arată într-un raport al agenţiei "Standard & Poor's".

Totuşi, o eventuală deteriorare sistematică şi semnificativă a deficitului de cont curent şi efectele asupra datoriei externe şi lichidităţilor ar putea duce la diminuarea ratingului, în special dacă investiţiile străine directe vor fi sub aşteptări, au menţionat analiştii S&P. Calificativul României reflectă datoria publică redusă, perspectivele bune în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, precum şi angajamentele guvernului privind accelerarea reformelor în vederea aderării la UE în 2007. În 2004, deficitul public, exclusiv pierderile întreprinderilor de stat, a scăzut la aproximativ 1% din PIB, iar analiştii preconizează un nivel similar şi pentru acest an.

Datoria publică va fi menţinută sub 30%, ca urmare a consolidării bugetare şi a situaţiei companiilor deţinute de stat. La finele anului 2004, inflaţia a fost sub 10%, ceea ce a încurajat guvernul să impună o ţintă similară pentru acest an. Printre punctele slabe ale României se numără flexibilitatea bugetară minimă, ca urmare a pierderilor înregistrate în sectorul întreprinderilor de stat, precum şi nivelul redus al lichidităţilor externe. Ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută este "BB plus", iar pentru creditele în moneda naţională este "BBB minus".

"România şi Bulgaria se află pe drumul cel bun în ceea ce priveşte aderarea în 2007 la UE, iar reformele structurale ce marchează ultima perioadă a procesului ar trebui să ducă la îmbunătăţirea ratingurilor de ţară, în aceeaşi măsură ca şi în cazul statelor care au aderat în mai 2004", a declarat Konrad Reuss, director la Standard & Poor's.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb