• Îmbunătăţirea calificativului, condiţionată de continuarea reformelor
Amînarea integrării ţării noas-tre cu un an, pînă în 2008, prin activarea clauzei de salvgardare, nu va influenţa direct evoluţia calificativului de ţară. "Menţinerea unor politici economice prudente, inclusiv în domeniul fiscal, sînt alte elemente esenţiale pentru îmbunătăţirea ratingului în următoarele 12 luni", se arată într-un raport al agenţiei "Standard & Poor's".
Totuşi, o eventuală deteriorare sistematică şi semnificativă a deficitului de cont curent şi efectele asupra datoriei externe şi lichidităţilor ar putea duce la diminuarea ratingului, în special dacă investiţiile străine directe vor fi sub aşteptări, au menţionat analiştii S&P. Calificativul României reflectă datoria publică redusă, perspectivele bune în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, precum şi angajamentele guvernului privind accelerarea reformelor în vederea aderării la UE în 2007. În 2004, deficitul public, exclusiv pierderile întreprinderilor de stat, a scăzut la aproximativ 1% din PIB, iar analiştii preconizează un nivel similar şi pentru acest an.
Datoria publică va fi menţinută sub 30%, ca urmare a consolidării bugetare şi a situaţiei companiilor deţinute de stat. La finele anului 2004, inflaţia a fost sub 10%, ceea ce a încurajat guvernul să impună o ţintă similară pentru acest an. Printre punctele slabe ale României se numără flexibilitatea bugetară minimă, ca urmare a pierderilor înregistrate în sectorul întreprinderilor de stat, precum şi nivelul redus al lichidităţilor externe. Ratingul României pentru datoriile pe termen lung în valută este "BB plus", iar pentru creditele în moneda naţională este "BBB minus".
"România şi Bulgaria se află pe drumul cel bun în ceea ce priveşte aderarea în 2007 la UE, iar reformele structurale ce marchează ultima perioadă a procesului ar trebui să ducă la îmbunătăţirea ratingurilor de ţară, în aceeaşi măsură ca şi în cazul statelor care au aderat în mai 2004", a declarat Konrad Reuss, director la Standard & Poor's.