Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's a revizuit în creştere ratingul de credit al Croaţiei, de la "BB plus /B" la "BBB minus/A-3", cu perspectivă stabilă, datorită îmbunătăţirii profilului financiar şi a redresării economiei, transmite HINA.
După şase ani, ratingul Croaţiei este din nou în categoria "investment grade" (recomandat pentru investiţii).
"Revizuirea în creştere reflectă îmbunătăţirii profilului financiar al Croaţiei, sprijinit de recenta redresare a economiei, şi măsurile de consolidare fiscală implementate de autorităţi. Din 2015 Croaţia înregistrează excedent fiscal primar iar nivelul datoriei ca procent fin PIB a scăzut cu zece puncte procentuale în perioada 2015 - 2018", se arată în comunicatul S&P, potrivit Agerpres.
Croaţia ar urma să intre în ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), în 2020, o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.
Agenţia apreciază că "riscurile la adresa economiei, finanţelor publice şi a stabilităţii financiare în urma falimentului Agrokor s-au atenuat. De asemenea, riscurilor unor derapaje fiscale s-au redus. Recentele performanţe economice ale Croaţiei sunt solide şi echilibrate, creşterea este însoţită de excedent de cont curent, datorită sporirii veniturilor din turism, ceea ce a permis reducerea datoriei externe".
Din 2010, numărul turiştilor aproape s-a dublat, ajungând la aproximativ 20 de milioane în 2018.
După ce în 2018 PIB-ul Croaţiei a crescut cu 2,6%, S&P se aşteaptă ca avansul economiei să se modereze la aproximativ 2,5% în perioada 2019 - 2022.
De asemenea, până în 2022 datoria guvernamentală netă ar urma să scadă sub plafonul de 60% din PIB, de la nivelul ridicat de 75% din PIB înregistrat în 2015, estimează agenţia de evaluare financiară.