STĂNEL NECULA, TERMOFICARE ORADEA: "Romgaz nu a mai venit la licitaţiile noastre de furnizare de un an şi ceva"

M.G.
Companii / 28 octombrie 2021

Sursă foto: Oradea în direct

Sursă foto: Oradea în direct

Termoficare Oradea şi-a creat linii speciale de credit pentru achiziţiile de gaze şi plăteşte în avans pentru gaz, a afirmat astăzi Stănel Necula, reprezentant şi fost director al companiei de termoficare din Oradea, în cadrul unui eveniment organizat de publicaţia Energynomics.ro. Necula a vorbit pe scurt despre situaţia termoficării din Timişoara, unde a fost oprită distribuţia şi furnizarea gazelor de către E.ON către operatorul local Colterm, dar şi despre Romgaz (SNG), despre care a spus că nu a mai venit la licitaţiile organizate de Termoficare Oradea în ciuda faptului că este un client care plăteşte în avans şi care consumă foarte mult gaz.

Necula a afirmat: "La Oradea ne-am creat liniile de credit special pentru achiziţiile de gaze, plătim în avans pentru gazul metan. Am avut surpriza de un an şi ceva ca Romgazul să nu mai vină la licitaţiile noastre de furnizare. Domnul ministrul (al Energiei Virgil Popescu) ne spune foarte deschis că ar fi trebuit din producţie proprie să acoperim termoficările. Dar nu e suficient să vină dânsul. Părerea mea este că ar trebui să vadă şi de ce n-a mai venit Romgazul pentru un client care plăteşte în avans, consumă un milion şi jumătate de megawatti pe an şi nu vii la licitaţie. Nu am o problemă cu furnizorii, ei sunt un rău necesar aş spune dacă vreţi, este vorba şi de electric şi de gaz în toată povestea asta, dar să nu vii tu Petrom sau tu Romgaz la o licitaţie pentru termoficare unde ai şi garanţii date de autoritatea locală cumva că va acoperi aceste costuri nu este tocmai fair şi ne-am chinuit să adunăm gaz toată toamna asta ca să vedem cum trecem peste iarnă. Acum înţeleg că, dintr-odată, ne-au cerut ofertă, ne-au cerut cerere de ofertă. Adică este o chestie foarte ciudată. La Timişoara se pot face, dacă există aplecare şi toţi factorii decidenţi, Primăria, operatorul de termoficare şi cel care furnizează gazul metan, gândesc o eşalonare a datoriilor vechi şi o continuitate pe sistem. Dar fără implicare, dacă toată lumea încearcă să pună pe umerii celuilalt responsabilitatea nu va funcţiona. Deci dacă nu fac front comun Primăria cu operatorul nu au nicio şansă să cumpere gaz. Şi dacă ei cred că vor putea să facă asta pe legea specială a falimentului sunt în eroare şi din punctul meu de vedere au toate şansele să rămână fără gaz".

Amintim că săptămâna aceasta Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat că E.ON a oprit distribuţia şi furnizarea gazelor către operatorul local Colterm, care a intrat oficial în insolvenţă. Ca atare, locuinţele şi instituţiile, inclusiv spitalele, au rămas fără apă caldă şi căldură.

Primăria a deblocat temporar situaţia făcând rost de gaze, astfel că a fost reluată termoficarea din Municipiu, însă contractul este valabil până la 1 noiembrie conform unui comunicat transmis astăzi de Primărie. Situaţia este una dificilă din cauza preţului ridicat al gazului.

"Acum câteva minute un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat şi Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea căldurii şi apei calde în locuinţele timişorenilor şi în spitale. Din motive tehnice, va dura câteva ore până când acest lucru se va simţi în calorifere. Mulţumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi tuturor celor care ne ajută în această criză. Din păcate asta este doar o soluţie temporară. Noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 7, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată sistemul va funcţiona doar la un nivel minim", a transmis Dominic Fritz.

Potrivit edilului, Consiliul Local Timişoara a alocat Colterm numai în această săptămână, 8,3 milioane de lei.

"Consiliul Local a alocat Colterm săptămâna această încă 8,3 milioane de lei, pe lângă cele 142 de milioane de lei pe care le-am dat deja anul acesta, o sumă record. Dar explozia preţului la gaz la cote fără precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriaşe, într-o situaţie de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient să acopere aceste preţuri. Nici în Timişoara, nici în celelalte oraşe din ţară care au aceeaşi problemă. Ieri s-a votat în parlament o lege care va acoperi 50% din creşterea preţului la gaz pentru CET-uri prin subvenţii de stat, un element important de soluţie", mai transmite Fritz.

Dominic Fritz vorbeşte şi de "dezorientarea din piaţa de gaz".

"După mai multe săptămâni de discuţii şi negocieri cu toţi marii furnizori de gaz şi câteva companii mai mici din România, constat că dezorientarea din piaţa de gaz este enormă şi de abia începem să realizăm magnitudinea crizei energetice în România. Vom continua - împreună cu toţi care au fost în aceste zile de partea Timişoarei, cu toţi cei care ne-au sprijinit să traversăm această criză - toate demersurile pe lângă Guvernul României, Parlament, Comisia Europeană, astfel încât Timişoara şi celelalte oraşe cu termoficare publică să aibă furnizori şi resursele necesare pentru a nu transforma această criză energetică într-una umanitară. Timişorenii au suferit destul în ultimele zile", a mai spus Fritz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb