Stânga-mprejur!

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 3 decembrie 2015

Cristian Pîrvulescu

În România, "a face stânga-mprejur" este mai mult decât o simplă rotaţie completă în jurul propriei axe pe partea stângă, este o întoarcere de jur-împrejur, o înconjurare a unui spaţiu mai degrabă virtual pentru a-l însuşi: este o adevărată filozofie socială şi politică. În formula "stânga-mprejur" coexistă atât ideea de a ne întoarce pentru a relua ceea ce nu a fost bine făcut, cât şi cea de a renunţa, mai mult sau mai puţin voluntar, la o asumare a propriei existenţe.

Acum, în circumstanţele speciale ale momentului (un an după alegerile prezidenţiale, o opinie publică încă impregnată de "spiritul de la Colectiv", un guvern "tehnocrat"), sunt unii care cred că ar fi timpul "să ne reluăm România înapoi", refondând-o! Şi unii cred că această refondare ar fi rezultatul, cel puţin ideologic, al Revoluţiei Străzii ce va instaura o Nouă Românie. Ba chiar alţii s-ar fi şi apucat să lucreze ca acest "eveniment refondator" să reaşeze lucrurile. Această idee, a unei noi Românii, nu este însă chiar atât de nouă pe cât cred unii! După fiecare schimbare de regim politic (iar România a cunoscut cel puţin 11 schimbări de regim politic de la 1821 încoace), ba uneori chiar şi după o schimbare a dimensiunii teritoriului naţional, ideologia unei noii Românii - mai bune, mai moderne, mai autentice - se înfiripa. De fiecare dată au fost unii care au vrut o nouă/altă Românie. Dacă Tudor Vladimirescu şi domniile pământene, apoi cele regulamentare, nu erau atât de clar ataşate ideii unei înnoiri politice radicale, deja paşoptiştii voiau o nouă Românie. Conservatorii nu erau însă la fel de entuziasmaţi de schimbare, şi au încercat să asigure spaţiul consensului, adică interesul general în jurul căruia se poate constitui o naţiune politică matură. Mai apoi, după 1 decembrie 1918, poate şi deoarece conservatorii fuseseră scoşi din politică şi aruncaţi în istorie de noul electorat, adus de "revoluţia" votului universal, din politică, legionarii s-au declarat adepţii unei Românii "precum soarele sfânt pe cer", cu un "om nou" gata să o construiască. Mai apoi şi comuniştii au vrut, la rândul lor, o nouă Românie şi un alt "om nou".

Revoluţiile, văzute ca motoare ale schimbării, sunt mai mult decât furtuni de o seară care devastează peisajul citadin, lăsând apoi locul "vremii bune" să revină! Nu degeaba ironiza Caragiale, un conservator, o astfel de concepţie când îl portretiza pe conu´ Leonida şi lupta sa de o seară împotriva reacţiunii! Iar în schiţa Cum devine cineva revoluţionar şi om politic..?, acelaşi Caragiale ilustrează, cu umor, ciclicul protest bucureştean din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Conservatorii intuiau că acest spirit protestatar prinde, prin "noile media" de atunci, tineretul. Dar, nu întâmplător, conservatorii sunt cei ce au rezistat cultural, iar nu adversarii lor! Iar cultura nu este deloc neutră: este şi ea o parte a politicii! Ceea ce e paradoxal astăzi, este că urmaşii conservatorilor şi mai ales ai junimiştilor par cât se poate de revoluţionari şi cer schimbări radicale, inclusiv ale unor formatori de opinie publică. Ori poate o fi "spiritul" unor vremi ceva mai apriate?

Ideea schimbării politicii e veche precum politica însăşi. Şi, dacă totuşi politica s-a schimbat, de vină să fi fost cei ce au "lucrat" pentru schimbare sau era în însăşi natura lucrurilor ca politica să se schimbe odată cu vremurile? În vremuri când alţi tineri voiau să schimbe lumea din rădăcini, în 1968, John Lennon răspunde - prin celebrul şlagăr Revolution, apărut în albumul The Beatles, supranumit şi White album - celor ce-i cereau să intre în horă: You say you'll change the constitution/Well, you know/We all want to change your head/You tell me it's the institution/Well, you know/You'd better free your mind instead. (Spui că vei schimba Constituţia/Ei bine, ştii/Noi toţi vrem să se schimbe ceva în capul tău/Îmi spui că e vorba despre instituţii/Ei bine, ştii/Mai bine ţi-ai elibera mintea!) Altfel spus, dacă tot vrem să schimbăm lumea, ar fi bine, vorba lui Voltaire, "să ne cultivăm grădina"!

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Toata lumea vrea schimbarea tipului de alegeri, dar cat timp cei care trebuie s-o faca n-au niciun interes slabe sperante.N-au fost bune "pe liste" si s-a facut o "struto-camila", care nefiind tocmai ununominala, permite sa se intre in parlament cu 20-25%. Iar alegerile locale intr-un singur tur sunt o alta magarie care permite alegerea unui primar cu procentaje asemanatoare. De ce-ar schimba acest lucru PSD si acolitii cand au 80-85% din primari?

    1. Mesajul 1 nu aparține lui Cristi C. Este puțin cam analfabetă clona. Beeei, cei din regie ... bagați clona intelectuală. Lasați plugarul pentru pandele.

      Nu te mai chinui inutil sa te faci inteles.Noi te intelegem.Te-am inteles din prima ca esti suparat.Procurorii DNA l-au reţinut pe Dan Şova pentru 24 de ore, urmând să ceară arestarea sa preventivă pentru 30 de zile, în această seară.Urmeaza Mictor Miorel Ponta. Daca si de data asta ai tras o carte pierzatoare,nu fi trist.Voteaza PMP la viitoarele alegeri.Sau poti vota M10,de ce nu?

      Mesajul 1.2 nu aparține cititorului Cristi C ci unui analfabet, troll de partid, spărgător de semințe în tramvai și mâncător de rahat.

    Europa nu poate fi casa oricui; Europa este în primul rând casa europenilor, casa creştinilor.

     

    Interesantă potrivire dintre Tudor Vladimirescu pe care îl menționează autorul și războiul ruso-turc din 1828. Eteria a încercat să provoace Imperiul Rus să atace pe turci dar nu a reușit, țarul nerecunoscând mișcarea lui Ipsilanti. Tudor Vladimirescu, observând că Rusia nu va oferi sprijin Eteriei, a renunțat să participe la insurecția grecească. Eteria l-a executat. 

    În aceste momente, Rusia se bate cu Turcia și cu Statul Islamic. Este timpul să îi ajutăm și să păstram Europa, casă a creștinilor. Opriți imediat negocierile pentru aderarea Turciei la UE. 

    Vreau sa vina Salomeea si sa ne dea ceva citate din putul gandirii..... 

    1. Sau dreapta este ca si stanga, cu conditia totusi ca sa fie diferite. Eu am votat cu Teodor Melescanu totusi.

      Degeaba; vezi ca chiar ieri a fost "sfatuit" sa-si ceara pensionarea. 

      ...am votat cu Melescanu totusi.

      De ce, totusi? pentru ca era de stanga? dreapta? sau stanga/dreapta imprejur?. 

      Omu` era prim ministru , jmecher de jmecher, pa` sistem. Ce daca a incalcat legea ? Nu a dat si la pensionari si la asistati si la bugetari si la popi si la primari ? Asa e cand esti jmecher pa` sistem . Te doare la basca de legi. Le schimbi , ca de aia esti jmecher. Cum era sa faca el cheltuieli si pomeni electorale daca nu era capitol in buget ?A dat omu` ordonanta ,nu? "Eu, primul ministru, jmecher, ordon sa ne */ham pe lege , ca ordonanta mea e mai tare ca legea si fac cu banii vostri ,ce vrea muschii mei si ai pesedeului. Punct. Hai marsh la munca si platiti-mi taxele ca am nevoie de bani sa va prostesc iar la alegeri.

      Ce tot pribegesti? eu vorbeam de Melescanu. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb