Statele G20 au convenit asupra unui impozit de cel puţin 15% din profitul multinaţionalelor

J.P.
Internaţional / 11 iulie 2021

Statele G20 au convenit asupra unui impozit de cel puţin 15% din profitul multinaţionalelor

Statele G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente) au anunţat asâmbătă un acord "istoric asupra unei arhitecturi fiscale internaţionale mai stabile şi mai echitabile", care stabileşte la nivel mondial un impozit "de cel puţin 15%" pe profitul multinaţionalelor, transmite AFP, citat de Agerpres.

Miniştrii de finanţe din ţările G20, care au participat vineri şi sâmbătă la o reuniune la Veneţia, le-au adresat de asemenea un apel celor 8 din cele 139 de state ale grupului de lucru al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ce nu au subscris instituirii acestui impozit minim să o facă.

G20 solicită de asemenea acestui grup de lucru (denumit "cadru incluziv" OCDE-G20) "să trateze rapid problemele restante" şi să prezinte "un plan detaliat pentru implementarea a doi piloni" ai acordului până la următoarea reuniune a G20 din luna octombrie.

"Pilonul 1" al acordului constă în redirecţionarea unei părţi a impozitului pe profit plătit de multinaţionale către ţările denumite ''de piaţă'', adică ţările unde-şi desfăşoară activităţile. Aşadar, impozitul nu va mai fi datorat doar acolo unde multinaţionalele şi-au înregistrat sediile şi reuşeau astfel prin practicile de optimizare fiscală să plătească impozite mai mici, potrivit Agerpres.

Sunt vizate mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro

Sunt avute în vedere mai ales companiile cu cifre de afaceri la nivel mondial de peste 20 de miliarde de euro şi cu o rată a profitului de peste 10%. Obiectivul este ca societăţile multinaţionale şi în special acelea din sectorul digital, care au beneficiat mult de pe urma pandemiei, să nu mai plătească impozite derizorii în raport cu veniturile lor.

"Pilonul 2" corespunde stabilirii unui impozit efectiv minim de cel puţin 15% asupra profitului companiilor multinaţionale. Un stat va putea taxa profiturile obţinute în străinătate de o companie înregistrată în acel stat de origine dacă ea a fost impozitată în străinătate cu un procent inferior acestui prag minim, pentru a fi compensată astfel diferenţa.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. 15la sută?Reacții pe bursă 0?

    Înseamnă că va dura 10 ani cel puțin pâna vor plăti? Și că UE nu reprezintă nimic? 

    1. Reactii pe bursă zero, pentru că decizia ministrilor de finante din G20 trebuie aprobata la summitul G20 din octombrie. Apoi toate statele care au semnat acordul respectiv, ma refer la cele 131 de state din 139 ale OCDE, au termen până la finalul anului 2023 pentru a implementa pilonii reformei legislative pe baza carora sa poata fi impozitate corporațiile. Abia de la 1 ianuarie 2024 acest impozit global ar putea deveni realitate. De aceea nu este nicio reactie pe bursa in acest moment. Si nici nu va fi. Referitor la UE, Franta si Germania se numara printre promotoarele acestui impozit. In schimb Irlanda se opune - pentru că la ea se afla Google Europe, iar Ungaria sustine ca impozitul este prea mare, atat timp cat impozitul unic la Budapesta este de 9,5%.

      Multumesc! Recunosc nu stiam aceste lucruri !

      Iar cu UE am fost jenant! 

      Am totuși o întrebare: Ungaria nu ar trebui să fie mulțumită că primește 15 ?

      Nu poate impozita diferentiat. Ea are impozit general 9,5%. Dacă ar impozita corporațiile cu 15% ar fi discriminatoriu pentru ele în comparație cu companiile locale. Iar Ungaria nu dorește să mărească impozitul pentru companiile locale, pentru că ar exista riscul scăderii bazei de impozitare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb