STATELE UNITE PUN MEXICUL CU SPATELE LA ZID Trump impune tarife vamale pe toate bunurile din Mexic

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 iunie 2019

Trump impune tarife vamale pe toate bunurile din Mexic

Noile taxe pe importuri vor creşte cu 5% lunar, până la 25% la 1 octombrie

Preşedintele american Donald Trump a deschis vineri un nou front în războaiele sale comerciale, ameninţând că va impune tarife vamale pe toate bunurile importate din Mexic ca răspuns la valul de imigranţi ce încearcă să treacă graniţa sudică a Statelor Unite, relatează Reuters.

Practic, toate bunurile venite din Mexic vor fi taxate cu 5% începând cu data de 10 iunie, urmând ca, până în luna octombrie, tarifele aplicate să crească treptat, lunar, până la un maximum de 25%, dacă autorităţile mexicane nu iau măsuri pentru a reduce numărul de imigranţi ilegali din America Centrală şi de Sud care tranzitează teritoriul mexican în drumul lor către graniţa sudică a Statelor Unite. Noua dezvoltare vine la doar câteva zile după ce SUA a eliminat tarifele pe oţel impuse Mexicului în martie 2018.

Deşi preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a spus că nu doreşte o confruntare şi că o delegaţie condusă de ministrul de externe Marcelo Ebrard va călători la Washington pentru căutarea unor soluţii la problema migraţiei, acesta a catalogat în termeni puternici acţiunea SUA, caracterizând politica care ghidează adminis­traţia Trump, aşa-numita "America First", drept o "eroare de raţionament" şi acuzându-l pe preşedintele american că transformă Statele Unite într-un "ghetou" care stigmatizează şi maltratează imigranţii.

Obrador nu a ameninţat cu contra-măsuri pentru a nu amplifica tensiunile, dar Washington Post a relatat că anumiţi membri ai administraţiei americane se opun impunerii unor taxe vamale pe produsele mexicane de teamă că decizia ar putea deraia procesul de ratificare a noului acord de liber-schimb dintre Statele Unite, Mexic şi Canada (USMCA), care a fost demarat, paradoxal, de către cele trei părţi în aceeaşi zi în care Trump a impus noile tarife. USMCA, versiunea modernizată a NAFTA a fost semnată de cei trei şefi de state acum puţin peste şase luni, pe 30 noiembrie 2018.

O prelungire a disputei dintre cele două ţări ar ridica totuşi riscul ca Mexicul să recurgă la represalii, în ciuda unei lipse în prezent a unor ameninţări din partea autorităţilor mexicane.

Deşi ameninţarea lui Trump pune Mexicul cu spatele la zid, preşedintele mexican a respins într-o conferinţă de presă afirmaţia preşedintelui american conform căruia Mexicul a lăsat migraţia "să se întâmple" prin "cooperare pasivă" spunând: "Ne îndeplinim responsabilitatea de a opri (migranţii) să se deplaseze prin ţara noastră, cât de mult posibil fără a încălca drepturile omului". Potrivit Reuters, autorităţile mexicane, care se confruntă de altfel cu un val de criminalitate în creştere, au recurs în ultimele luni la arestarea şi deportarea migranţilor, în acelaşi timp cerând ajutorul SUA pentru rezolvarea problemelor care conduc la migraţia popoarelor din America Centrală şi de Sud.

Potrivit oficialilor SUA, 80.000 de persoane se află în custodia autorităţilor americane de la frontiera sudică, iar 4.500 de migranţi ajung zilnic pentru a trece în Statele Unite, majoritatea din America Centrală.

Miercuri, scrie Reuters, poliţia de frontieră americană ar fi prins un grup de 1.036 de imigranţi încercând să treacă ilegal în SUA, cel mai mare astfel de grup arestat din octombrie 2018, ceea ce l-ar fi motivat pe Trump să impună noile tarife. Decizia preşedintelui american trebuie privită şi prin prisma alegerilor prezidenţiale din 2020, în contextul în care Trump a candidat şi câştigat în 2016 pe o platformă anti-imigraţie.

O posibilă deteriorare a relaţiilor comerciale dintre cele două economii nord-americane ar putea avea efecte şi asupra companiilor altor ţări care exportă produse în piaţa americană prin Mexic. Economia mexicană ar avea totuşi cel mai mult de suferit, în contextul în care este dependentă de comerţul liber cu Statele Unite.

Exporturile către piaţa americană reprezintă aproximativ 80% din toate exporturile mexicane, respectiv circa 28% din produsul intern brut al Mexicului, potrivit datelor Bloomberg.

Anunţul lui Trump a deraiat pieţele financiare, bursele asiatice şi europene marcând o nouă şedinţă de retrageri semnificative. Cele mai afectate au fost acţiunile producătorilor japonezi de automobile Toyota, Nissan, Honda şi Mazda, ce operează patru fabrici de asamblare în Mexic şi pentru care noile taxe vamale ar însemna o creştere a costurilor.

Totodată, preţurile petrolului se îndreptau către deprecieri de 3%, pe fondul noilor tensiuni comerciale, în timp ce randamentul obligaţiunilor comerciale a continuat să scadă.

China răspunde sancţiunilor asupra Huawei

În ceea ce priveşte războiul comercial dintre Statele Unite şi China, Beijingul a anunţat vineri că va elabora o listă a companiilor străine care "nu sunt de încredere" şi care afectează interesele companiilor domestice, scrie Bloomberg, o mişcare care va exacerba cel mai probabil relaţiile deja tensionate dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Poate cel mai interesant detaliu al acestui nou mecanism este faptul că pe această listă vor fi incluse companiile care încalcă contracte şi blochează sau întrerup aprovizionarea companiilor chinezeşti din motive non-comerciale, în contextul în care Statele Unite au interzis recent companiilor americane să aibă relaţii comerciale cu gigantul telecom Huawei după expirarea unei perioade de graţie de 90 de zile. În weekendul proaspăt încheiat au intrat în vigoare noile tarife americane de 25% pe bunurile chineze în valoare de 200 miliarde de dolari impuse la începutul lunii mai, respectiv contra-măsurile Beijingului ce vizează tarife pe bunuri venite din Statele Unite în valoare de 200 miliarde de dolari.

Notă: Mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor mexicane au declarat de-a lungul week­endului că procesul de ratificare pentru noul acord de liber-schimb tripartit va continua şi că, cel mai probabil, tratatul va fi aprobat de parlamentele naţionale în ciuda ameninţării administraţiei americane. Autorităţile canadiene au precizat, de asemenea, cu privire la procesul de ratificare, că intenţia Canadei este de a merge în tandem cu ceilalţi doi parteneri, situaţia tarifelor fiind o problemă bilaterală între Statele Unite şi Mexic. Totodată, autorităţile mexicane au dat de înţeles că Mexicul va răs­punde adecvat în funcţie de decizia Statelor Unite de a impune sau nu tarifele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb