Staţia Spaţială Internaţională îşi va deschide porţile pentru turişti din 2020

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Lifestyle #Turism / 14 iunie 2019

SURSA FOTO: WWW.BOEING.COM

SURSA FOTO: WWW.BOEING.COM

Un sejur în spaţiu va costa aproximativ 50 de milioane de dolari

Pasionaţii de spaţiu care şi-au imaginat cum ar fi să ajungă pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) vor fi cu siguranţă încântaţi de vestea dată de NASA, care a anunţat că nu mai trebuie să îndeplineşti condiţia de a fi membru al Corpului astronautic tradiţional pentru a vizita Staţia Spaţială Internaţională.

Jeff DeWit, consilier financiar principal al NASA, a mărturisit în cadrul unui eveniment de lansare organizat la sediul NASDAQ New York, potrivit USA Today: "Anunţăm posibilitatea astronauţilor particulari de a vizita staţia spaţială pe vehiculele americane şi posibilitatea companiilor să se angajeze în activităţi comerciale profitabile".

NASA va aproba până la două misiuni pe an ale unor astronauţi particulari, care trebuie să îndeplinească aceleaşi cerinţe fizice ca oricare alt astronaut al NASA.

În prezent, candidaţii NASA pentru astronauţi trebuie să îndeplinească următoarele calificări: să treacă de un examen fizic exhaustiv, să aibă o acurateţe vizuală de 20/20 - distanţă şi apropiere în fiecare ochi (lentilele corectoare sau operaţiile chirurgicale pentru corecţie sunt permise); diplomă de licenţă în inginerie, ştiinţă biologică, fizică, informatică sau matematică; minim 3 ani de experienţă profesională aferentă după absolvire şi cel puţin 1.000 de ore ca pilot de comandă pe aeronave cu reacţie.

Aceste cerinţe ar putea să nu fie des-curajante pentru mulţi, dar statisticile arată că, din cele 18.600 de cereri primite în 2016, doar 120 au ajuns la etapa de interviu şi doar cinci candidaţi au fost acceptaţi în program.

Agenţia va începe procesul prin emiterea unei cereri formale de oferte până la data de 14 iunie. Pentru a fi luate în considerare, propunerile trebuie să fie legate de misiunea agenţiei, să stimuleze economia scăzută din jurul orbitei Pământului sau să beneficieze de mediul unic de micro-gravitate.

Agenţia va începe această tranziţie prin punerea la dispoziţia industriei private a unuia dintre porturile ISS, oferind planuri care le vor permite să construiască module potrivite pentru acostarea vehiculelor comerciale. De asemenea, a mai transmis că portul din staţia Harmony va fi disponibil pentru industrie "pentru o perioadă finită de timp".

Astronautul Christina Koch, care în prezent trăieşte la bordul ISS, a afirmat într-un anunţ video al NASA, referindu-se la planul agenţiei de a reveni pe suprafaţa lunară până în 2024: "Trecerea la acest nou model de afaceri este un pas important pentru a permite NASA să se deplaseze complet în faţa obiectivului nostru de a puncta aterizarea primei femei şi a următorului bărbat pe Lună".

Ea a adăugat că "societăţile comerciale vor juca un rol important atât aici, în orbita pământului, cât şi pe lună".

În cele din urmă, NASA speră să mobilizeze ISS ca serviciu, mai degrabă decât să-şi cheltuiască propriile finanţe şi resurse care o exploatează - cu alte cuvinte, atunci când agenţia are nevoie de ea, poate cumpăra timp pe bord decât să o deţină direct.

Această strategie a fost văzută de mult timp ca o modalitate de a reduce costurile şi de a se concentra asupra explorării - cum ar fi obiectivul pe termen lung al NASA de a vizita Marte.

Există deja aproximativ 50 de companii care exploatează experimente ştiinţifice pe ISS.

"Sunt foarte încântat să mă gândesc la toate posibilităţile pe care acest plan le poate aduce", a spus William Gerstenmaier, administrator asociat al NASA pentru explorare şi operaţiuni umane, adăugând: "Nu avem nicio idee ce fel de creativitate şi idei literalmente în afara acestui univers pot veni din industria privată".

Agenţia spaţială americană a precizat că sejururile pe Staţia Spaţială Internaţională vor fi de până la 30 de zile, ceea ce înseamnă că în jur de zece astronauţi privaţi ar putea rămâne la bordul ISS în fiecare an.

Aceşti "astronauţi privaţi" vor fi transportaţi exclusiv de cele două companii care în prezent dezvoltă vehicule pentru NASA: SpaceX, cu capsula Crew Dragon, şi Boeing, care construieşte capsula Starliner.

Fiecare loc este estimat să coste mai mult de 50 de milioane de dolari, iar primul zbor este aşteptat să se lanseze în 2020.

"Va costa circa 35.000 de dolari pe noapte, de astronaut", a spus Jeff DeWit.

Turiştii în spaţiu vor plăti NASA pentru şederea pe orbită, pentru hrană, apă şi întregul sistem de susţinere a vieţii de la bord.

Staţia Spaţială Internaţională a fost construită împreună cu Rusia din 1998, şi alte state participă şi trimit astronauţi, însă Statele Unite deţin şi controlează majoritatea modulelor.

Astronauţii privaţi care vor primi aprobare pentru a călători în spaţiu nu vor fi însă primii. Omul de afaceri american Dennis Tito a fost primul, în 2001, când a plătit Rusiei circa 20 de milioane de dolari pentru acest serviciu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb