Statul, campion la atragerea de bani europeni

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 18 iunie 2010

Autorităţile locale sunt printre principalii beneficiari ai fondurilor europene, în condiţiile în care peste jumătate din sumele alocate le sunt accesibile datorită eligibilităţii în cadrul mai multor linii de finanţare, reiese din cea mai recentă cercetare iniţiată de Fundaţia Soros.

Astfel, primăriile cu bugete locale semnificative sunt cele care au cel mai facil acces la banii europeni, de pe urma acesteia rezultând creşterea diferenţelor interregionale, fiind în contradicţie cu principiile de coeziune ale Uniunii Europene.

Sociologul Daniela Tarnovschi, din cadrul Fundaţiei Soros, consideră că ţara noastră duce lipsă de o strategie naţională pentru sprijinirea şi asistarea primăriilor sărace şi defavorizate, care au probleme în accesarea fondurilor comunitare.

"Este nevoie ca instituţiile statului, care coordonează fondurile europene, să realizeze monitorizarea teritorială a distribuţiei acestor fonduri pentru a preveni şi stopa creşterea diferenţelor de dezvoltare inter şi intraregionale", ne-a spus doamna Tarnovschi.

Fondurile europene implică probleme considerabile de accesare şi implementare pentru companii şi stat, în condiţiile în care, dacă se constată probleme, banii trebuie returnaţi.

"Fondurile europene se pot transforma foarte uşor într-o povară, neputând fi absorbite, sau pot constitui chiar mărul discordiei, al apariţiei insecurităţii şi a tensiunilor sociale datorate tocmai creşterii diferenţelor între cei bogaţi şi cei săraci", a continuat sociologul Fundaţiei Soros.

Astfel, reprezentanţii Fundaţiei care a realizat cercetarea de piaţă sugerează monitorizarea teritorială atentă a distribuţiei fondurilor europene, precum şi elaborarea unei strategii la nivel naţional, care să asigure accesul echilibrat al diferitelor comunităţi la fondurile europene, pentru evitarea unei dezvoltări dezechilibrate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb