• 1. Statul
Statul este puterea supremă şi suverană într-un anumit teritoriu. Statul are monopolul asupra forţei. Statul îşi exercită puterea printr-un aparat birocratic. Statul se distinge de cei care ocupă, temporar, func-ţii în aparatul său birocratic; aceştia sunt demnitarii - începând cu preşedintele, primul ministru, miniştrii, parlamentarii - şi funcţionarii publici.
Din punct de vedere social, Statul nu trebuie confundat cu societatea, el fiind o instituţie separată, care poa-te să reflecte mai mult sau mai puţin interesele societăţii. Definiţia, rolul, organizarea şi atribuţiile Statului sunt cuprinse în Constituţia fiecărei ţări. Statul trebuie să asigure cetăţenilor săi servicii publice de calitate: educaţie, sănătate, justiţie, siguranţă, asistenţă socială, pensii ş.a.m.d. Constituţia României prevede explicit - la art.47, al.1 - că "Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.", iar la art.135, al. 2 se spune şi ce trebuie să facă pentru aceasta.
Pentru a funcţiona, Statul are nevoie de bani, aşa că - prin Constituţie - Statul are puterea de a impune şi de a colecta taxe de la populaţie. Statul funcţionează pe banii noştri.
• 2. Banii noştri
Orice facem, Statul ne taxează.
Statul taxează munca: fiecare salariat plăteşte taxe, pe lângă cele achitate de angajator, iar acesta din urmă plăteşte impozit pe dividende.
Statul taxează odihna: tariful hotelier, factura de la restaurant, cablul TV, scaunul închiriat pe plajă, serviciile turistice cuprind TVA.
Statul taxează întreprinderile economice, prin impozitul pe profit şi (mult prea) multe alte taxe.
Statul taxează cheltuielile: pâinea, laptele, carnea, ziarul, chibriturile, televizorul, maşina de spălat, frigiderul, hârtia, perdelele, gazul metan, cărămizile, cimentul, becurile, automobilul, electricitatea, apa, benzina, hotelul, mobila, berea şi vinul, telefonul, biletul de tren ori de autobuz, medicamentele şi orice altă cumpărătură, toate conţin TVA.
Statul taxează încasările: pământul, pădurea, casa, acţiunile pe bursă, dobânda bancară, maşina, chiria primită şi orice alt venit, inclusiv venitul global.
Statul taxează şi altele, precum folosinţa drumurilor; ne cere taxă de solidaritate şi vrea să impoziteze pensiile şi alocaţiile...
• 3. Rezultatul
Serviciile publice se prăbuşesc: nivelul educaţiei este tot mai scăzut, asistenţa medicală este tot mai precară, justiţia nu este deloc oarbă, armata este caricaturală, siguranţa cetăţeanului ţine mai mult de şansa personală, protecţia socială este simbolică, iar pensiile sunt ridicole.
Statul român nu îşi îndeplineşte obligaţia constituţională de a lua "măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent".
• 4. Explicaţia
Contradicţia dintre banii mulţi pe care ni-i ia şi ineficienţa serviciilor publice pe care ni le oferă în schimbul lor se explică prin incompetenţa, iresponsabilitatea şi corupţia aparatului birocratic al Statului român, începând de la vârf.
Acestea sunt ilustrate perfect tocmai de principalul exponent al Statului român, preşedintele. Recent, la ieşirea din restaurantul preferat - ca şi cum nu ar fi destul de semnificativă notorietatea faptului că preşedintele ţării are un restaurant preferat - Traian Băsescu i-a sfătuit pe români: "Să avem grijă fiecare de noi. Să nu aşteptăm să aibă grijă alţii, inclusiv Statul ". Este punctul final al drumului început cu sloganul "Să trăiţi bine! ".
Palmaresul şefului Statului este însă bogat: Traian Băsescu le-a mai spus elevilor că a ajuns preşedinte fără să se omoare cu învăţătura, căci nu i-a plăcut şcoala, iar nouă că, deşi a colaborat cu Securitatea, nu are nimic să-şi reproşeze. Nu ne-am mai mirat când a derobat Statul de atribuţiile sale, declarând ritos că "criza de afară a venit, acolo va fi învinsă ", pentru că a avut dreptate. Criza de acolo a venit şi acolo a fost învinsă. Problema este că aici continuă, agravându-se, în timp ce ei se comportă ca şi cum Statul ar fi al lor, folosind în interes personal, de gaşcă şi de partid banii noştri!
• 5. Concluzie
Scufundarea României nu poate fi oprită de guvernanţi. Nici alternanţa la putere - chiar prin alegeri anticipate - nu rezolvă lucrurile de la sine. Ţara are nevoie de un proiect pe termen lung, cunoscut şi asumat de societate şi promovat de oameni poli-tici responsabili.
Altminteri, Statul va fi tot al lor, pe banii noştri.
1. Analiza...
(mesaj trimis de Investitorul în data de 09.09.2010, 14:39)
Scurta si la obiect,concluzie pe masura si o noua palma pe obrazul clasei politice de dupa decembrie '89.
Cu toate ca nu am fost un admirator al autorului in perioda in care facea parte din clasa politica aflata la putere, trebuie sa recunosc calitatea acestui articol ca de altfel si a altora, semnate de acelasi autor.
Felicitari !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2010, 17:03)
Daca Sarbu ar fi fost/ ar fi la pupitru, jalea ar fi cu mult, cu mult mai mare.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2010, 01:35)
Un haiduc era cand lua de la bogati si impartea la nevoiasi .Un hot era cand lua de la nevoiasi si oprea pentru el Un haiduc nu devenea usor hot pentru ca nu era de capul lui si trebuia sa dea socoteala cetei
de acelas suflet cu haiducul Astazi ceata nu da socoteala nimanui caci mecanismele de control sunt eludate in mod intentionat
2.1. de asta suntem unde suntem (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de alex în data de 18.06.2011, 02:15)
niciodata nu am auzit sa fie proslavit vreun haiduc care ar lua de la LENESI si ar da la cei HARNICI. niciodata nu am auzit sa fie proslaviti cei/cele care MUNCESC in comparatie cu cei/cele care sunt FRUMOSI/ASE.
asa este cultura noastra. o cultura a pizmei, a norocului, a asteptarii perei malaiete si a sperantei invidioase ca va muri capra vecinului.
si ne miram de ce doctrina comunisto-socialista a prins atat de bine.
"moarte celor care au muncit, moarte celor care au reusit, moarte celor care s-au straduit! traiasca lenesii, chiulangii, hotii!" asta este esenta comunismului!
statul cel proslavit de comunisti este intocmai acest stat care a "dat la gioale" celor care indraznisera sa munceasca. i-a "egalat".
2.2. si (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de alex în data de 08.01.2012, 01:35)
si mai e de adaugat ca haiducii cei atat de preaslaviti nu dadeau asa, pe strada, saracilor. dadeau la doi-trei complici ai lor, care ii ajutau sa scape de potera si imparteau intre ei, saracii. cam cum impart astazi hotii in gasca.
mitul asta al haiducului milostiv e cam ca mitul hotului gentleman de la hollywood.
personaje mitologice, adica. dar utile in propaganda. comunistii au stiut ce sa exploateze.
3. Sarbule! Cat ai furat?
(mesaj trimis de Sorin în data de 22.09.2010, 08:36)
Esti cel mai mare hot din perioada cederista! Sa-ti fie rusine!
4. fără titlu
(mesaj trimis de un roman în data de 24.09.2010, 12:53)
sarbu e unul din marii derbedei de dupa 89.crede cumva ca a uitat lumea ce jaf a facut cand era pe val?
5. RADU SCARBU...
(mesaj trimis de RADU SCARBU în data de 18.11.2010, 08:49)
... FACE O ANAL-IZA. MI-E SCARBA NUMAI CAND VAD FATA ALBINOSULUI CARE A JEFUIT TARA PANA CAND I-AU IESIT PERI ALBI. HAC, PTIU!
6. sarbu e uituc
(mesaj trimis de alex în data de 08.01.2012, 01:28)
sarbu e uituc interesat. statul, pe vremea mariei sale ion iliescu, ne-a oferita bata minerilor, mortii de dupa 22 si o caricatura de servicii. mafia pesedista e cea mai urata mafie din lume, iar nemernicul asta de sarbu este exponentul ei.
6.1. nu pesedist (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de alex în data de 08.01.2012, 01:32)
nu pesedist, ci cederist. chiar mi se pare incredibil ca o astfel de hahalera a putut fi in cedere, pesedeul i se potriea mult mai bine. pesemne a concentrat in persoana dumisale toata scursura morala a cedereului, devenind astfel... pesedist.
va sta bine in usele. scursuri hoate cu tupeu si gura mare ce sunteti!
pai voi ne credeti atat de prosti incat sa punem botul la urletele voastre de virgine violate? hoascele si hoatele si nemernicelor!
7. ce tupeu
(mesaj trimis de alex în data de 08.01.2012, 01:38)
"Ţara are nevoie de un proiect pe termen lung, cunoscut şi asumat de societate şi promovat de oameni politici responsabili."
pai atunci dispari din politica, iresponsabilule!