Statul vrea să mai păstreze energie şi pentru el

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Companii / 19 octombrie 2006

Statul vrea să mai păstreze energie şi pentru el

Guvernanţii s-au speriat că toate centrele care produc energie vor ajunge pe mâini private şi vor să întocmească o listă cu cele care nu vor fi privatizate niciodată, a spus ieri Codruţ Şereş, ministrul Economiei şi Comerţului.

În cadrul audierilor solicitate de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare Codruţ Şereş a spus că Guvernul nu are stabilită încă o listă a acestor centre care vor rămâne în proprietatea statului, dar că ea trebuie întocmită cât mai curând.

"Dacă vom ajunge la concluzia că avem nevoie de 5.000-5.500 de megawaţi pentru a asigura funcţionarea sistemului energetic vom putea spune, de exemplu, că Porţile de Fier I şi II, reactorul de la Cernavodă sau barajul Vidraru rămân în proprietatea statului", a declarat Codruţ Şereş. Domnia sa a spus că în privinţa zăcămintelor naturale din ţară, un proiect similar va fi finalizat în termen de două luni.

Proiectul de politică energetică va intra pe rol după aprobarea legii energiei, lege care va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, după cum a precizat ministrul Economiei şi Comerţului. Totodată, ministrul de resort a spus că securizarea alimentării cu energie vizează atât energia electrică şi gazul, cât şi zăcămintele şi exploatarea petrolului.

Proiectul de lege iniţiat de trei deputaţi PSD prin care SC Romgaz şi CEC trebuiau "stopate din procesul de privatizare" a fost respins de Guvern şi este criticat de Corduţ Şereş. "Trecerea Romgaz din proprietate privată a statului în proprietate publică a statului nu este o măsură suficientă pentru evitarea privatizării Romgaz", crede ministrul de resort. Domnia sa crede că poate fi imaginat un scenariu în care, peste câţiva ani, se poate iniţia o altă procedură de privatizare a Romgaz şi "este foarte simplu să fie emisă o Hotărâre de Guvern prin care să fie trecut iarăţi din proprietate publică a statului în proprietate privată".

Ţara noastră depinde în proporţie de 40% de resursele energetice primare, iar pe fondul posibilelor crize mondiale de resurse, păstrarea unei părţi a acestora la stat este văzută ca o soluţie.

Guvernul a respins însă proiectul de lege care viza păstrarea Romgaz şi CEC în proprietatea statului deoarece "cele două obiective nu pot trece în proprietatea publică pentru că au fost deja concesionate şi rămân în registrul juridic al contractelor încheiate"., potrivit Guvernului. Mai mult, Executivul consideră că patrimoniul celor două societăţi este în posesia societăţilor înseşi şi e distinct de patrimoniul asociaţiilor care au constituit societatea.

"Amestecul CEC-ului în acest proiect de lege nu este corect din punct de vedere juridic", consideră Şereş care spune că Romgaz şi CEC nu ar fi trebuit amestecate în acelaşi proiect de lege.

Mihai Tudose, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare crede că "vom cădea la pace cu restul partidelor parlamentare în privinţa a ceea ce trebuie să privatizăm şi ce nu trebuie". Potrivit lui Tudose, centrele energetice trebuie declarate obiective de interes naţional sau strategic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb