Societatea de Transport Bucureşti (STB), Metrorex şi Aeroportul Otopeni se alătură campaniei "Împreună suntem #NeuroPuternici", promovând paşii corecţi de acordare a primului ajutor în caz de criză epileptică şi AVC, precum şi sfaturi utile privind suportul pacienţilor cu Scleroză Multiplă, Boala Parkinson şi Boala Alzheimer, conform unui comunicat remisa redaţiei.
Potrivit sursei citate, timp de o lună, în cadrul a 530 de autobuze din flota STB, precum şi în cele 62 de staţii de metrou din Bucureşti, vor rula clipuri video educaţionale privind acordarea primului ajutor şi suportul pe termen lung necesar pacienţilor care trăiesc cu Epilepsie, AVC, Scleroză Multiplă, Boala Parkinson şi Boala Alzheimer. De asemenea, informaţiile utile din cele cinci clipuri video au fost transpuse şi sub formă de infografice care vor fi afişate în cel mai mare aeroport din România - Aeroportul Otopeni şi în staţiile de metrou.
Numărul total al celor care tranzitează Aeroportul Otopeni sau circulă cu metroul şi autobuzele din flota STB se ridică la aproximativ 1.1 milioane de români pe zi.
"Ne dorim ca un număr cât mai mare din cei 1.1 milioane de români care vor intra zi de zi în contact cu mesajele noastre să disemineze informaţiile în familie şi în cercurile de apropiaţi, pentru a reuşi, împreună, să scoatem din izolare pacienţii cu afecţiuni neurologice, aceştia alegând în momentul de faţă să se excludă din societate din cauza preconcepţiilor existente," afirmă dr. Dan Mitrea, Director Medical al Clinicii Neuroaxis.
Duminică, 26 martie, la nivel internaţional a fost marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Epilepsiei. Sunt dedicate zile asemănătoare şi pentru lupta împotriva Bolii Parkinson, a Sclerozei Multiple, AVC-ului sau a Bolii Alzheimer. Însă, realitatea este că, la nivel de societate, ştim prea puţine despre cum să oferim primul ajutor şi cum să fim alături pe termen lung de pacienţii care trăiesc cu afecţiuni neurologice, subliniază sursa citată.
"Această realitate am surprins-o o dată în plus în cadrul unui experiment social filmat cu cameră ascunsă pe care l-am lansat în toamna anului trecut. Tocmai de aceea, ne-am dorit să impulsionăm acţiuni constante care să educe opinia publică pe de-o parte, iar pe de altă parte să vină în ajutorul pacienţilor cu afecţiuni neurologice. Astfel, în cadrul campaniei Împreună suntem #NeuroPuternici, există o componentă de informare adresată publicului larg, precum şi Atelierele #NeuroPuternici, adresate pacienţilor, prin care încercăm să îi impulsionăm pe aceştia să rămână activi, invitându-i să participe la întâlniri şi workshopuri pe teme diverse precum dans, kinetoterapie, psihoterapie, pictură şi chiar un atelier de decorat turtă dulce.
Nu în ultimul rând, pentru că dorim să sprijinim un proces de reintegrare în societate a acestor pacienţi, o altă componentă a campaniei este reprezentată de întâlniri cu marii angajatori din România, pentru a încerca să eliminăm preconcepţiile privind afecţiunile neurologice, astfel încât pacienţii care suferă, de exemplu, de epilepsie, să poată continua să lucreze fără să fie marginalizaţi de colegi şi superiori", adaugă dr. Dan Mitrea, se mai arată în comunicat.