ŞTEFAN NANU: "Un grup de lucru analizează mai multe opţiuni privind înfiinţarea fondului suveran"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 februarie 2017

"Un grup de lucru analizează mai multe opţiuni privind înfiinţarea fondului suveran"

Reprezentanţii ASF spun că înfiinţarea fondului suveran va fi de bun augur pentru piaţa de capital

Un grup de lucru analizează mai multe opţiuni şi mai multe structuri de realizare a fondului suveran de investiţii, a afirmat, joi, Ştefan Nanu, director al Trezoreriei în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Domnia sa a adăugat, conform Agerpres: "Probabil că în următoarele luni o să aflaţi mai multe amănunte. Deocamdată nu le pot spune, pentru că sunt lucruri care se discută".

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) văd cu ochi buni înfiinţarea acestui fond suveran, din perspectiva dezvoltării pieţei de capital, deşi programul de guvernare nu face referire aproape deloc la eventuale listări ale companiilor de stat.

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat că, prin realizarea fondului suveran de investiţii poate fi crescută lichiditatea la Bursă: "După părerea noastră, fondul suveran de investiţii este o oportunitate pentru noi listări ale companiilor de stat. Noi am făcut şi anul trecut o evaluare referitoare la câţi bani ar putea să ridice prin listarea participaţiilor minoritare şi majoritare la Bursă. Cred că atunci am avansat ideea de un miliard (de euro - n. r.). Fondul suveran de investiţii trebuie capitalizat. Sigur, şi-a propus emisiuni de obligaţiuni şi alte acţiuni de ridicare de fonduri, dar el trebuie capitalizat şi nu poate fi capitalizat decât cu listarea participaţiilor de stat la societăţile comerciale din România - şi cred că acesta va fi un mare pas în stimularea Bursei".

Şi Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF pentru piaţa de capital consideră că perspectiva înfiinţării unui fond suveran este un semnal bun pentru piaţa de capital.

"Cred că paşii parcurşi până acum au convins clasa politică că în România nu va mai exista niciun transfer de proprietate de la stat la privat decât prin piaţa de capital", a spus domnia sa, adăugând: "Nici măcar la vreo bancă de stat. Asta este modalitatea prin care România poate să-şi capitalizeze societăţile la care încă statul îşi menţine pondere mare de capital. Perspectiva înfiinţării unui fond suveran, unui fond naţional de dezvoltare este un semnal bun pentru piaţă".

În Programul de Guvernare se arată că, pornind de la experienţa unor state precum Norvegia, Franţa, Italia sau Polonia, va fi înfiinţat un Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI): "Acesta va fi alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde de euro. Fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale acestor companii, precum şi din veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri - aparţinând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul). Scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susţină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiţii sau investitori privaţi".

Guvernul estimează că 10 miliarde de euro vor intra în economia României în următorii 4 ani prin FSDI. Potrivit Guvernului, Fondul va duce, printre altele, la apariţia a numeroase fabrici în agricultură şi industrie, dar şi la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Şantierul Naval Constanţa, CEC, Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-şi poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziţioneze noi capacităţi: flotă de avioane, de nave, de garnituri de tren.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cum sa capitalizezi fondul, cand Guvernul tocmai a majorat la 90% cota de dividend care se duce la buget, pentru societatile cu capital de stat. Ia raspunde Mircica la asta?

    Misule, participatiile statului de 0,1-5% la societatile deja privatizate nu mai pot fi listate si nu prea au nici valoare. 

    Bai baieti, lasati gargara politicianista!

    Habar nu aveti despre ce vorbiti. Nu ar fi mai bine sa plecati la pensie? 

    Şantierul Naval Constanţa NU ESTE A STATULUI ROMAN! De ce pisci vreti sa "capitalizati" o societate privata?

    Nuclearelectrica nu are nevoie de capitalizare. Are destui bani, nu stie ce sa faca cu ei! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb