Stere Farmache: Autorităţile române nu au cunoscut suficient mecanismele de privatizare prin Bursă

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 noiembrie 2010

Stere Farmache

Stere Farmache

Necunoaşterea şi unele deficienţe de mentalitate au împiedicat atât autorităţile, cât şi firmele, să apeleze mai mult la listarea pe Bursă, dar lucrurile încep să se schimbe, a declarat preşedintele Bursei de Valori (BVB), Stere Farmache.

"Reticenţa manifestată de autorităţile române faţă de utilizarea Bursei în scopul privatizării unor companii se explică atât prin necunoaşterea mecanismelor de privatizare prin piaţa de capital, cât şi printr-o preferinţă pentru formula de privatizare cu investitori strategici. Să nu uităm că a fost, la un moment dat, un curent de opinie favorabil acestui tip de privatizare, pe care nu îl contest, dar probabil că o combinaţie între factorii strategici şi investiţiile de portofoliu ar fi constituit o soluţie mai bună şi mai transparentă", a explicat preşedintele BVB.

În ceea ce priveşte măsura limitată în care companiile româneşti au apelat la piaţa de capital, trebuie amintit că acestea au avut un acces facil la alte canale de finanţare, şi anume prin sistemul bancar. "Firmele au mai manifestat şi o reţinere nejustificată că ar putea să piardă controlul asupra societăţii dacă se listează la Bursă, ceea ce nu este adevărat, pentru că oricine poate să îşi păstreze majoritatea, nefiind obligat să îşi vândă toate acţiunile.

O altă reţinere din partea firmelor româneşti de a se lista provine dintr-o interpretare greşită a cerinţei obligatorii de transparenţă a societăţilor care intră pe Bursă. Atunci când noi vorbim de transparenţă, ne referim la transparenţa informaţiilor cu caracter public, nu a celor confidenţiale, care există în orice companie. Aici este o zonă pe care antreprenorii nu o stăpânesc, din cauza lipsei de experienţă, dar şi pentru că la noi întreprinzătorii sunt încă în faţa achiziţiilor de active financiare şi nu sunt încă pregătiţi să îşi împartă proprietatea cu alţi acţionari, dat fiind că listarea la Bursă înseamnă implicit să poţi să coexişti cu fondatorii companiei, care îşi păstrează o poziţie de control, dar şi cu ceilalţi acţionari, investitori de portofoliu sau de retail", a explicat Stere Farmache.

"Cred că mentalitatea se schimbă, încet, încet şi nevoia din ce în ce mai mare de finanţare a unor proiecte va aduce companiile în ringul bursier. Finanţarea pe bursă se poate face chiar din momentul listării, printr-o ofertă publică, dar putem avea şi situaţii în care capitalizarea se face ulterior listării. Într-un caz normal, capitalizarea se face însă chiar la momentul listării", a precizat preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Creşterea atractivităţii Bursei de Valori Bucureşti se poate obţine printr-o ofertă de titluri adecvate, mai exact prin prezenţa pe Bursă a unor companii atractive, de dimensiuni mari, şi prin diversificarea instrumentelor financiare, mai exact, prin utilizarea Bursei ca vehicul pentru privatizarea companiilor importante, ceea ce poate crea şi un efect de antrenare pentru mediul privat.

Cele mai dificile decizii pe care preşedintele Stere Farmache a fost nevoit să le ia în cei 15 ani, de când funcţionează BVB, "au fost cele din perioada crizei din 1997 şi din octombrie 2007, când a trebuit ca într-un timp foarte scurt să fie luate decizii care să fie corecte şi în deplin respect faţă de investitori şi participanţii pe piaţă", şi-a amintit preşedintele BVB.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. am urmarit saptamana trecuta manifestarea de la BNR sper totusi ca in spatele aparentelor di dvs. sunteti constienti de penibilismului situatiei, ati adus BVB la tranzactii mai mici decat in OBOR evident asta cu concu concursului tuturor (BVB CNVM, SSIF). daca doriti detalii despre cauzele reale scrieti-mi pe msiminie@yahoo.com. Povesti penibili si cocktail-uri de doi lei se pot tine fara numarinsa rezultateleor vor fi aceleasi.

    Vreau si eu sa listez o companie, Cum se face? Nu stiu, nu stiu....

    1. Incredibil cum Fripturache vorbeste cu aceiasi voce aferata, de ceea ce nu fac altii. Intr-o tara de mina a doua, el a facut o Bursa de mina a doua. Logic rezulta ca si el e de mina a doua....a lui Tzzeeepesh...

      Bursa e prin excelenta, bucurie, adrenalina, cutezantza. E o vraja frumoasa si nabadaioasa. Farmache nu!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb