Stimulent la revoltă

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 14 octombrie 2010

Sorin Blejnar, seful ANAF, ca un veritabil ministru...

Sorin Blejnar, seful ANAF, ca un veritabil ministru...

Activitatea Finanţelor Publice, paralizată de proteste spontane în toată ţara, cu câteva zile înainte de vizita FMI

Finanţiştii, cel mai prost plătiţi bugetari după eliminarea stimulentelor de performanţă, îşi cer drepturile

Protestele bugetarilor încep să se mute din stradă, pe holurile instituţiilor publice, cu doar şase zile înainte ca delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) să revină la Bucureşti ca să ia pulsul economiei naţionale.

Activitatea Ministerului Finanţelor Publice şi a unor administraţii financiare din ţară a fost paralizată, ieri, de protestele spontate organizate de funcţionarii publici chiar în incinta instituţiilor, nemulţumiţi de eliminarea stimulentelor salariale care, după spusele liderilor sindicali, a dus, în unele cazuri, la înjumătăţirea veniturilor, problemă stipulată în scrisoarea de intenţie cu FMI.

La sediul central al Ministerului Finanţelor Publice, aproximativ 200 de bugetari şi-au părăsit birourile şi au ocupat holurile clădirii, scandând "Hoţii!" chiar împotriva propriilor şefi care au decis măsurile de austeritate, fix în clădirea cu pricina.

La protest s-au raliat şi angajaţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), dar şi ai altor instituţii. Acţiuni similiare au avut loc şi în sediile administraţiilor financiare din teritoriu, după izbucnirea protestului la centru.

"Banii, banii"

Revolta funcţionarilor publici a fost generată de faptul că aceştia nu au mai primit, de două luni, stimulentele financiare pentru performanţele obţinute în activităţi precum combaterea evaziunii fiscale.

Bugetarii au reclamat că veniturile lor s-au înjumătăţit fără aceste stimulente, unul dintre protestatari susţinând că a pierdut suma de 500 de lei, la un venit de 1000 lei.

Angajaţii Ministerului de Finanţe au scandat pe holurile instituţiei "Banii, banii", şi au susţinut că stimulentele le erau acordate exclusiv din rezultatele muncii lor, adică din ceea ce au adus suplimentar la buget, nu din cheltuieli suplimentare.

"Salariile angajaţilor ministerului au ajuns să se claseze pe ultimul loc în sistemul bugetar", recunoaşte însuşi Ministerul Finanţelor Publice, întru-un comunicat remis redacţiei.

Negocieri eşuate, presa e de vină...

Negocierile pentru stingerea protestului au eşuat, iar angajaţii ministerului au continuat protestul.

În jurul prânzului, la minister a existat o tentativă de mediere a conflictului, într-o sală de şedinţe, însă aceasta nu a avut niciun efect, minis-trul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, fiind prezent la şedinţa săptămânală de Guvern.

În locul ministrului, şeful ANAF, Sorin Blejnar, la discuţia cu liderii de sindicat, a găsit vinovaţii şi a declarat, citat de Mediafax: "Auziţi ce spun oamenii din sindicate şi angajaţii, că dumneavostră aţi manipulat (n.r. - presa) (...) Dumneavoastră, din presă, aveţi o parte din vină la faptul că aceşti oameni sunt neplătiţi. La Antena 3, de exemplu, am auzit următoarea frază: < Cei de la Ministerul Finanţelor au trecut mai uşor peste scăderea de 25%, pentru că au avut salarii nesimţite >".

Bugetarii, rugaţi să aştepte ziua de luni

Discuţia din sala de şedinţe s-a mutat apoi pe holurile ministerului.

Acolo, în absenţa ministrului, Sorin Blejnar, ca un veritabil ministru, s-a urcat pe un scaun şi a încercat să se adreseze protestatarilor, numai că acesta nu s-a putut face auzit, fiind huiduit şi întrerupt de sutele de nemulţumiţi. "Dacă doriţi să vă rezolvaţi problema, fiţi decenţi!", le-a spus Sorin Blejnar protestatarilor, dar aceştia au răspuns: "Salarii decente, salarii decente".

Ulterior, Blejnar a încercat să le explice bugetarilor faptul că situaţia lor va fi rezolvată de către Parlament, în plenul Camerei Deputaţilor urmând să intre, luni, în dezbatere un proiect de lege care va cuprinde un amendament prin care salariile lor şi ale celor din unităţile subordonate vor fi aliniate la o medie a celorlalte instituţii publice din ţară, dar finanţiştii nu s-au lăsat impresionaţi.

Funcţionarii publici au decis să continue protestele şi astfel au pus punct unei zile de lucru mai agitată ca oricând.

Proteste în toată ţara

Marica, Sed Lex: "30.000 de angajaţi vor ieşi în stradă într-o grevă spontană pe care sindicatele nu o pot opri"

Blejnar, în rol de ministru

Când a minţit şeful ANAF?

Pierderea stimulentelor a generat, în unele cazuri, înjumătăţirea salariului.

Cum au ajuns finanţiştii cel mai prost plătiţi bugetari

Salariile angajaţilor din Ministerul Finanţelor Publice se clasează pe ultimul loc în sistemul bugetar, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Cum s-a ajuns aici?

Până în luna iulie, salariul unui angajat din minister a fost compus din salariu plus stimulente, care conform legii, s-au acordat în funcţie de rezultatele fiecărui angajat.

În timp, stimulentele au devenit parte a venitului fiecnrui angajat.

Potrivit sursei citate, în aceste condiţii dificile, în urmă cu aproximativ o lună, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomizianu, a făcut demersuri ca prin Legea de aprobare a modificărilor Ordonanţei Guvernului nr.1/2010 salarizarea personalului ministerului finanţelor publice să se ridice la nivelul salarizării din celelalte instituţii bugetare.

În comunicatul citat se menţionează că, în acest moment, proiectul de modificare este în plenul Camerei Deputazilor pentru a fi supus votului final. Actul normativ îşi produce efectele imediat după publicarea în Monitorul Oficial al României. Rămâne de văzut dacă deputaţii opoziţei vor participa la şedinţa de plen, în condiţiile în care aceştia au anunţat că nu mai participă dacă şedinţele Camerei Deputaţilor vor mai fi prezidate de Roberta Anastase.

Stimulentele, fatale pentru Vlădescu

Unul dintre motivele pentru care fostul ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu a fost remaniat a fost tocmai problema stimulentelor.

Sebastian Vlădescu a fost unul dintre susţinătorii acordării acestor stimulente pe criterii de performanţă, dar pentru aces-tea a fost dur criticat de preşedintele Traian Băsescu.

Recent, Sebastian Vlădescu a declarat: "E o divergenţă de opinie între mine şi preşedinte de foarte multă vreme. Eu mi-am asumat această acordare de stimulente la Ministerul Finanţelor. Motivaţia acestor stimulente era diferenţa de salarizare între Ministerul Finanţelor şi ceilalţi bugetari. Ministerul Finanţelor nu avea sporuri, avea stimulente, iar în cazul în care ar fi dispărut, alături de reducerea cu 25% a salariilor, ar fi dus la o scădere a veniturilor cu 60% pentru angajaţii acestei instituţii, ceea ce ar fi facut ca ministerul să fie foarte greu de administrat".

Fostul ministru a mai susţinut că dacă păstrarea stilumentelor a fost singurul lucru care i se reproşează, atunci înseamnă că şi-a făcut foarte bine treaba la minister.

Băsescu: "Cele două ministere acordă stimulente pentru brava activitate de nerealizare a veniturilor şi de înflorire a muncii la negru"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după remanierea guvernamnetală din septembrie: " S-a mers pe ideea reducerii veniturilor salariaţilor bugetari cu 25%. În aceste condiţii, mi-a fost foarte greu să înţeleg sau să accept ceea ce s-a întâmplat luna trecută. Plata stimulentelor pentru cei din Ministerul de Finanţe şi pentru cei din Ministerul Muncii, ca şi cum Finanţele realizaseră veniturile în bugetul de stat, iar Ministerul Muncii eliminase munca la negru. Mi se pare inadmisibil ca anumite sectoare să-şi prezerve drepturi, favoruri care oricum nu se justifică. De aceea, vă cer ferm, celor doi miniştri, să nu repetaţi eroarea de sfidare a opiniei publice care s-a petrecut luna trecută la acele două ministere. Vă rog să mă credeţi că mi s-a părut penibil că în acest condiţii demnitari ai statului îşi donează integral salariile, iar cele două ministere acordă stimulente pentru brava activitate de nerealizare a veniturilor şi de înflorire a muncii la negru. Este o atenţionare pe care o fac către toţi membrii Cabinetului şi ea pleacă de la ideea că nu putem cere solidaritatea românilor atâta timp cât noi protejăm anumite categorii de salariaţi bugetari".

Ialomiţianu, în septembrie: "Stimulentele trebuie să dispară"

După preluarea mandatului, ministrul Finanţelor Publice Gheorghe Ialomiţianu s-a confirmat celor suferate de preşedintele Traian Băsescu.

"Stimulentele acordate angajaţilor unor ministere trebuie să dispară şi să fie înlocuite cu un sistem echitabil pentru toţi funcţionarii publici", a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, după preluarea mandatului, informează Mediafax.

La momentul respectiv, Gheorghe Ialomiţianu a explicat: "Noi trebuie să asiguram un sistem de cointeresare pentru cei care lucrează în Finanţe, dar sigur că într-o perioadă de criză nu poţi să creezi avantaje unor persoane, mai ales din grădina ta, şi să le ceri la ceilalţi să suporte măsuri de austeritate. Ăsta a fost mesajul preşedintelui şi trebuie pus în aplicare (... ) Analiza se va face în funcţie de ce salarii sunt în Ministerul de Finanţe, că am înţeles că sunt reduse, şi în Ministerul Muncii, comparativ cu alte ministere. Noi trebuie sa asigurăm un sistem echitabil şi acest sistem de stimulente trebuie sa dispară".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cum se poate rezolva problema?

    solutia este in legea salarizarii unitare sau in a da cei 25%-50% inapoi la oameni 

    doresc opinie nepolitica 

    poate cineva sa faca un calcul al costurilor?

    multumesc 

    Dupa ce au chinuit firmele cu amenzi si controale pentru a lua spaga slugile lui basescu striga ca le e foame.Asa merita.Foarte bine le face.Ei erau impotriva cetatenilor si ii chinuiau cu amenzi.BUGETARUL=GRASUL DIN SPATELE FLAMANDULUI.CORECT

    Sunt curios viloiul si masinile luxoase ale sefului de sindicat sedlex Vasile Marica sunt din salariu de bugetar sau din spagi anterioare? O nevinovata intrebare

    Dupa ce au chinuit firmele cu amenzi si controale pentru a lua spaga slugile lui basescu striga ca le e foame.Asa merita.Foarte bine le face.Ei erau impotriva cetatenilor si ii chinuiau cu amenzi.BUGETARUL=GRASUL DIN SPATELE FLAMANDULUI.CORECT

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb