Stoltenberg recunoaşte dezacorduri în NATO privind aderarea Ucrainei la Alianţă

T.B.
Internaţional / 24 mai 2023

Stoltenberg recunoaşte dezacorduri în NATO privind aderarea Ucrainei la Alianţă

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg recunoaşte miercuri că statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice sunt împărţite în problema aderării Ucrainei la blocul militar occidental, care se va afla pe agenda summitului prevăzut în iulie la Vilnius, în Lituania, relatează AFP, news.ro.

"Asupra acestei probleme există puncte de vedere diferite în cadrul Alianţei" Nord-Atlantice, recunoaşte Jens Stoltenberg într-o intervenţie la German Marshall Fund, la Bruxelles.

"Luarea deciziei la NATO se face prin consens", a subliniat el.

"Voi purta în cursul zilei (de miercuri) câteva convorbiri telefonice despre calea de urmat şi modul de a răspunde ambiţiilor Ucrainei în vederea aderării sale la NATO", a anunţat el, potrivit news.ro.

"Nimeni nu este în măsură să vă spună exact care va fi decizia finală a summitului de la Vilnius în această problemă", declară el.

Statele Unite şi multe alte state membre NATO refuză să meargă mai departe cu "Declaraţia de la Bucureşti", declară AFP mai mulţi diplomaţi de la NATO.

La summitul NATO de la Bucureşti, în 2008, şefii de state şi de guvern au anunţat că Ucraina şi Georgia "vor deveni membre NATO", fără să prezinte vreun calendar în acest sens.

Aderarea la NATO i-ar permite Ucrainei să invoce Articolul 5 al Tratatului NATO - clauza apărării colective -, care îi obligă pe toţi aliaţii să o apere în cazul unui atac.

Pe de altă parte, o candidatură a Ucrainei la aderarea la NATO - în timp ce se află în război cu Rusia - "nu este pe agenda" NATO, a declarat Jens Stoltenberg, relatează CNN.

Întrebat dacă Războiul rus din Ucraina "uşurează" aderarea Ucrainei la NATO, Stoltenberg a răspuns că "da şi nu".

"Eu cred că oricine şi-a dat seama că a deveni membru (NATO) în mijlocul războiului nu este pe agendă şi că nu asta e problema", a continuat el.

"Problema este mai degrabă ce se întâmplă când se încheie războiul, într-un fel sau altul. Iar atunci, bineînţeles, războiul asigură că Ucraina se apropie tot mai mult de NATO", a adăugat el.

Jens Stoltenberg a recunoscut că există "puncte de vedere diferite în alianţă" în problema aderării Ucrainei, însă a subliniat că toate statele membre sunt de acord că Ucraina va deveni un stat membru al Alianţei, potrivit CNN, relatează news.ro.

"Suntem cu toţii de acord că uşa NATO este deschisă unor noi membri şi că aliaţii din NATO şi Ucraina vor decide când să adere, ci nu Moscova", a subliniat Jens Stoltenberg.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Aderarea Ucrainei la NATO ar insemna calcarea in picioare

    a tratatelor de aderare la alianta 

    1. Așa zice Putler, dar el minte. Tu, un algerian ager, ar trebui să nu pui boticul.

      Iata cum ne mintea Stoltenberg acum o luna

      "21.04.2023 

      Jens Stoltenberg: Aliaţii NATO sunt de acord ca Ucraina să fie acceptată în organizaţie

      Toţi aliaţii NATO au fost de acord ca Ucraina să devină membră a organizaţiei, a afirmat secretarul general Jens Stoltenberg." 

      Și ca obicei a răsărit kaghebistul Orban să mai negocieze ceva.

      Antiputijistii trebuie exterminati

      Ăsta e nivelul sugacilor lui Putler. :)))))))

      Tu scrii invectivele, si tu iti raspunzi? S-au inventat medicamente pentru tine. :)))))

      Tu scrii invectivele și aștepți să ștergi reacțiile la mizeriile postate de tine. :)))))

    NATO ar fi mult mai puternica si omogena cu Suedia si Ucraina in locul Turciei si Ungariei

    1. Mai mare ineptie de mult nu am mai auzit,

      frate mare patriot rusnac  

      "Algerianul" de pe malul lacului Balaton s-a simtit atins la sentiment:-)

    ... circula o gluma pe net ... politicienii ar trebui imbracati asemenea pilotilor de nasacar/f1 ... pentru ca sa stim si noi care le sunt sponsorii ... daca nu mere cu buletinul ... mere cu portofelul ...

    Romania, Ungaria, Polonia isi pot rezolva acum problemele teritoriale cu Ucraina.

     

    Poporul roman a fost crunt lovit de ruperea din trupul tarii si alipirea la Ucraina, a tinuturilor istorice, a Bucovinei de Nord, tinutului Hertei si a Bugeagului de catre criminalii rusi. Si popoarele din Ungaria si Polonia au avut parte de aceleasi suferinte  

    Realipirea acestor teritorii la trupul tarii, unirea Romaniei cu Moldova au fost mereu dorintele generatiilor de romani in timpului trecut de la aceasta drama suferita de acest popor. Si astazi poporul roman doreste rezolvarea acestor probleme. Toti fratii nostrii sa traiasca liber intr-o Romanie a UE si NATO.  

    Asa ca tarile lovite de aceasta drama, Romania, Ungaria Polonia, nu trebuie sa mai spuna "DA" , aderarii Ucrainei la NATO si accederii in UE, fara sa-si aiba in vedere interesele.  

    Fara retrocedarea tinutul Bucovinei de nord, a Cernautului istoric romanesc, a Hertei si a Bugeagului Romaniei si rezolvarea celorlante probleme cu Ungaria si Polonia, Ucraina nu trebuie primita nici in NATO si nici in UE.  

    Cerinte acestea de reintregire teritoriala si unitate a poporului roman, trebuiesc sa fie linii de politica externa a Romaniei  

    Presedintele Romaniei, trebuie sa-si insuseasca aceste dorinte ale poporului roman si in calitetea sa de conducator al politicii externe a Romaniei trebuie sa le prezinte si sustina oriunde se deplaseaza, in fata institutiilor NATO, UE si a celor internationale.  

    Diplomatia Romaniei trebuie sa-si insuseasca aceasta linie de politica externa si sa o sustina permanent, oficial pe plan international.  

    Un vot, "DA" din partea oficialilor de la Bucuresti, din partea Romaniei, nesocotind vointa si interesele romanilor, in vederea aderarii Ucrainei in NATO si primirii ei in UE, fara retrocedarea tinuturilor Bucovinei de Nord, a tinutul Hertei si a Bugeagului, ar fi cea mai mare crima impotriva poporului roman si o abjecta TRADARE DE NEAM SI TARA, care intr-un fel sau altul va fi pedepsita de popor.  

    Nu cred ca Polonia si Ungaria vor spune vreodata 'DA" , aderarii si integrarii, fara a fi indepartate urmarile crimelor comise de rusi impotriva tarilor si popoarelor lor.  

    1. extras din "Dorință" de Volodea Putler.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb