Vânzările de antidepresive şi consultaţiile la psihologi au explodat în Rusia în perioada scursă de la începerea invaziei în Ucraina, o stare de anxietate punând stăpânire pe tot mai mulţi ruşi, din ce în ce mai îngrijoraţi de un conflict pe care iniţial s-au străduit să-l ignore, scrie joi AFP, potrivit Agerpres.
Anunţul din luna septembrie al preşedintelui Vladimir Putin de mobilizare a sute de mii de rezervişti a adus acest conflict în viaţa cotidiană a numeroase familii în Rusia. Pe lângă şocul provocat de mobilizarea parţială, împotmolirea conflictului şi declaraţiile tot mai alarmiste ale Moscovei ce agită ameninţarea nucleară amplifică teama.
După anunţarea începerii ofensivei în Ucraina, pe 24 februarie, ''timp de două luni nu am mai plecat de acasă, nimic nu mai avea sens'', spune o moscovită în vârstă de 22 de ani, studentă la Informatică, mărturisind că de atunci ''nu supravieţuieşte decât cu antidepresive, la fel ca mulţi dintre prietenii'' săi. Anxietatea sa a crescut şi mai mult după anunţul mobilizării, de teama că fratele sau tatăl ei ar putea fi chemaţi în armată.
La sfârşitul lunii septembrie, după anunţul mobilizării parţiale, 70% dintre ruşi recunoşteau că sunt ''stresaţi'', un procent record niciodată înregistrat înainte de institutul de sondare FOM, favorabil Kremlinului.
O lună mai târziu, Centrul Levada, un institut independent, observa că aproape 9 ruşi din 10 se declarau ''îngrijoraţi'' de situaţia legată de Ucraina.
Iar ultimele declaraţii ale Kremlinului nu sunt de natură să liniştească populaţia. La sfârşitul lunii octombrie, când Putin a spus că lumea traversează ''deceniul cel mai periculos, cel mai imprevizibil (...) după al Doilea Război Mondial'', vecinii studentei menţionate mai sus au început să amenajeze un adăpost antiaerian în parcarea subterană a imobilului lor.
În această ambianţă, cheltuielile pentru achiziţia de medicamente antidepresive au crescut cu 70% şi cele pentru calmante cu 56% în primele luni ale anului în curs, faţă de perioada similară a anului trecut.
Au crescut şi adresările la psihologi, de pildă serviciul de consultaţii psihologice online YouTalk înregistrând o creştere a cererilor cu 40% după anunţul mobilizării parţiale.
Îngrijorarea se manifestă atât în rândul ruşilor ce resping ofensiva armatei ruse împotriva Ucrainei, cât şi în rândul celor care o susţin. Pentru că, pe lângă teama provocată de războiul în sine, apare şi depresia provocată de sentimentul de dezamăgire faţă de evoluţia nefavorabilă a acestui război pentru Rusia. ''Ce poate fi mai rău decât un război lansat? Un război pierdut'', spune preocupat un rus, care la începutul conflictului era ''încântat şi mândru'' de ţara sa.
''Că sunt pentru sau împotriva operaţiunii (militare în Ucraina), toţi sunt îngrijoraţi pentru viitor'', rezumă un neurolog din Moscova, care la rândul său a remarcat o creştere cu un sfert a numărului pacienţilor săi care au apelat la antidepresive după luna februarie.
Un celebru medicament antidepresiv a dispărut deja din farmaciile ruseşti, iar cetăţenii ruşi ''s-au grăbit să-şi facă stocuri din alte medicamente încă disponibile, şi au făcut bine'', întrucât sancţiunile occidentale ar putea afecta şi importul acestora, spune acelaşi neurolog.
La sfârşitul lunii octombrie, 57% dintre ruşi se declarau ''pentru negocieri cu Kievul'', cu 9% mai mulţi faţă de luna precedentă, potrivit Centrului Levada.
Dar, în timp ce conflictul pare că se eternizează, psihologii încep deja să fie preocupaţi de efectele pe termen lung. O psiholoagă de la o clinică privată din Moscova anticipează astfel că o parte din soldaţii care vor reveni de pe frontul ucrainean vor suferi ''inevitabil de tulburări de stres post-traumatic şi de alcoolism''. ''Ţara întreagă va fi traumatizată pentru mult timp'', concluzionează ea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2022, 22:30)
Rusia este demult inecata in alcool. De peste 100 de ani. Din octombrie 1917...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2022, 23:12)
Occidentul inecat in droguri
3. :))
(mesaj trimis de Oarecare în data de 11.11.2022, 04:29)
Asta e pe culmile aberațiilor AFP.
Nici presa nu mai e ce era odată
Pe surse, consumul de Prozac a crescut în Franța cu 51,164%, motivul fiind dușurile în doi.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 05:27)
Asta e pe culmile aberațiilor.
Nici troli nu mai sunt ce erau odată
Pe surse, consumul de Prozac a crescut în Franța cu 51,164%, motivul fiind rusii din Franta ramasi fara sampanie.
3.2. Lasă-ne micule papagal (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 11.11.2022, 07:59)
Inhalează aberațiile în continuare și crede-le, dar nu ne mai uimi cu ecoul tău. Ești un biet peruș.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 17:44)
Inhalează aberațiile în continuare și crede-le, dar nu ne mai uimi cu geniul tău. Ești un biet troluș.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 07:18)
Propaganda. Evident ca din Ucraina nu se anunta nimic. Aia sunt saracii prizonieri in propria tara. Nici ca plece in Antalya nu pot. Cat despre anti-depresive sigur nu au nevoie, am vazut filmuletul ce petreceri duceau. Pentru unii de pe acolo astia sunt anii vietii.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 10:24)
Antalya:-)...aia e pentru mujici sarantoci ca tine...Ucrainienii au liber in Europa si SUA. Voi in mujicia nici nu puteti sa iesiti din tara si nici nu va vrea nimeni din lumea civilizata. Nivelul si orizontul vostru sunt Belarus, Corea de Nord, Turcia, Iran:-)
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 08:49)
in loc de 2 litri de vodca pe zi, acum beau 3
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 09:30)
Rusii sunt ei depresivi din nastere cred ca. Se vede asta si in literatura lor, si din interviurile de pe strada, sunt deprimati si apatici.
Poate si din cauza paranoiei de la posturile nationale ( de la am fi fost atacati iminent de Nato, si asa am prevenit distrugerea Rusiei, la luptam cu nazistii, ba nu cu Nato, ba nu cu Satan hymself, la in 12 secunde bomba nucleara ajunge la Londra, 10 secunde la Berlin, pana la Ucrainienii fac o bomba nucleara ca sa-i faca pe Americani sa loveasca Moscova cu o bomba nucleara, si altele care le-am uitat dar vazut). Si acum de cand au inceput sa piarda teren probabil de frica (pt ca anger is fear) au inceput niste crize incredibile : sa radem orasele cu bombe pana la linoleu, sa ardem copiii in foc sau inecati, sa -i impuscam pe ai nostrii care nu lupta etc, vai am fi si noi deprimati.