Stroe: Actualizarea listelor electorale este de natură să răstoarne situaţia de la CC

Ziarul BURSA #Politică / 20 august 2012

Stroe: Actualizarea listelor electorale este de natură să răstoarne situaţia de la CC

Cristian Boureanu: MAI, cu sprijinul USL, încearcă să falsifice listele cu alegători care urmează să fie trimise la Curtea Constituţioală

Toate datele din teritoriu privind actualizarea listelor electorale au fost primite şi acestea sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Cons­tituţională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie, a declarat duminică, ministrul delegat al Adminis­traţiei, Radu Stroe.

Potrivit ministrului, ultimele date necesare pentru actualizarea listelor au fost primite în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică şi următoarea etapă este centralizarea aces­tora.

Întrebat dacă rezultatele acestor demersuri sunt natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională, ministrul delegat al Administraţiei a răspuns: "Da".

Radu Stroe a mai spus că, în cadrul procesului de actualizare a listelor, au fost depistate persoane cu actele de identitate expirate "nu de o lună, două, ci de doi, cinci sau şapte ani", potrivit Mediafax.

Tot ministrul delegat al Administraţiei, Radu Stroe, a răspuns, sâmbătă, unei întrebări privind eventuale schimbări majore care ar putea apărea după centralizarea datelor din teritoriu, spunând că "va fi interesant".

Ministrul delegat pentru Adminis­traţie nu a precizat în ce ar consta eventualele schimbări majore pe lis­tele electorale permanente, în urma actualizării, rezumându-se să afirme: "Va fi interesant, veţi vedea".

Mircea Duşa: Strângerea datelor din teritoriu necesare pentru documentele cerute de Curtea Constituţională va continua până luni

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a afirmat duminică, referitor la actualizarea listelor electorale permanente, că datele sunt în curs de centralizare şi că nu îşi permite să facă aprecieri privind decizia pe care ar urma să o ia Curtea Constituţională în legătură cu referendumul

Declaraţia lui Duşa vine după ce ministrul delegat al Administraţiei, Radu Stroe, a declarat tot duminică, referitor la actualizarea listelor electorale, că s-au primit toate datele din teritoriu şi că acestea sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională (CC) în legătură cu referendumul din 29 iulie.

"Colegul meu Radu Stroe poate să facă orice declaraţie politică doreşte, este politician, este deputat, este liber să spună orice. Eu spun doar că imediat ce vom avea toate datele şi le vom ordona pe categorii de persoane care trebuiau operate în listele electorale până la data de 10 iulie, le vom transmite la Curtea Constituţionale, care le va analiza şi va lua o decizie. Nu pot să-mi permit să fac aprecieri legate de ce va face Curtea", a spus, Mircea Duşa, citat de Mediafax.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarase, sâmbătă, că acţiunea de strângere a datelor din teritoriu necesare pentru documentele cerute de Curtea Constituţională, în legătură cu referendumul, va continua până luni, când se speră că aceasta va fi finalizată.

Duşa a mai spus că, tot luni, ar urma să fie redactate respectivele documente, în urma centralizării informaţiilor privind listele electorale permanente.

Întrebat despre posibilitatea ca PDL să boicoteze actualizarea listelor, Duşa a spus: "Nu cred că cei de la PDL pot să boicoteze o acţiune legală, dispusă de Curtea Constituţională".

Curtea Constituţională a admis, în 14 august, solicitarea formulată de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului şedinţei CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică şi impactul asupra economiei.

"Plenul Curţii Constituţionale a luat în discuţie cererea de preschimbare a termenului de judecată stabilit pentru examinarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României şi confirmarea rezultatelor acestuia, cerere formulată de preşedintele suspendat al României, domnul Traian Băsescu", s-a arătat într-un comunicat remis de CC.

Potrivit CC, în vederea asigurării soluţionării, cu celeritate, a cauzei cu care a fost învestită Curtea Constituţională, pentru a evita prelungirea situaţiei de instabilitate politică care se răsfrânge direct asupra economiei naţionale, în temeiul art.3, art.14 şi art.50 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, precum şi al art.153 din Codul de procedură civilă, plenul Curţii Constituţionale a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat în cauză, de la data de 31 august 2012, la data de 21 august 2012.

Anterior, CC dăduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul să trimită listele electorale permanente.

PDL acuză MAI şi USL de fraudă în legătură cu listele care urmează să fie trimise la CC

Liderul PDL Cristian Boureanu susţine că MAI, cu sprijinul USL, încearcă să falsifice listele cu alegători care urmează să fie trimise la Curtea Constituţioală, el menţionând că PDL face plângeri penale împotriva lui Victor Ponta, Radu Stroe şi Mircea Duşa în acest caz.

Cristian Boureanu a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, intenţia democrat-liberalilor de a depune plângeri penale împotriva premierului Victor Ponta şi a miniştrilor Administraţiei şi Internelor, Radu Stroe şi Mircea Duşa, acuzând Executivul şi USL că încearcă pregătirea unei "mari fraude" privind situaţia listelor electorale permanente, care urmează să fie transmisă Curţii Constituţionale.

"Ministerul Afacerilor de Externe lucrează la un document prin care 3.180.000 de români vor fi declaraţi plecaţi în străinătate", a afirmat Boureanu, precizând că doar Ambasada României în SUA a trans­mis un număr de 470.000 de persoa­ne, fără să facă niciun fel de verificare, prin aceste persoane fiind incluşi şi copii.

Vicepreşedintele PDL a mai spus că MAI pune la cale în week-end, împreună cu structurile USL din teritoriu, "o mare fraudă", şi anume "scoaterea din listele electorale a peste 2,5 milioane de români, cu drept de vot, contrar comunicării clare a Curţii Constituţionale, în data de 14 august".

El a explicat şi mecanismul prin care se pregăteşte această "fraudare", menţionând că, după adresa transmisă de Ministerul Afacerilor Externe, privind cei trei milioane de români plecaţi din ţară, MAI va scoate abuziv de pe listele electorale în jur de două milioane de persoane.

După acest pas, se va transmite o adresă "falsă" Curţii Constituţionale, prin care se încearcă o "semirespectare" a comunicatului Curţii, şi în care se va arăta că nu s-au scos toţi cei plecaţi din ţară de pe liste, ci doar o parte din aceştia, despre care se consideră că nu au drept de vot.

"PDL are o plângere penală pregătită pentru domnul Ponta, pentru Radu Stroe şi Mircea Duşa, cei care se ocupă de falsificarea acestor date, pentru că este inadmisibil ca, după ce toate structurile statului român au ceritificat prin date publice că avem în jur de 18,3 milioane de români pe listele electorale, astăzi, să se încerce prin fals ca acest număr să fie redus undeva între un milion şi două milioane şi ceva de persoane", a mai arătat Boureanu.

El a afirmat că plângerile penale vor fi depuse probabil în zilele următoare, luni sau marţi.

Cristian Boureanu a făcut un apel către funcţionarii de bună-credinţă din MAI să lămurească cine şi când a făcut presiuni pentru micşorarea numărului de alegători din listele electorale, şi a cerut ministerului să facă precizări privind cadrul legal utilizat pentru actualizarea listelor electorale, documentele legale necesare radierii unei persoane de pe aceste liste şi sancţiunile pentru acei primari şi funcţionari care elimină abuziv persoane din listele electorale permanente.

"PDL cere conducerii MAI să lase funcţionarii oneşti în pace", a mai spus Boureanu, arătând că democrat-liberalii au pregătite plângeri penale şi pentru acei primari care au transmis către Ministerul de Interne date false în privinţa listelor electorale.

Potrivit democrat-liberalului, mai mulţi primari PDL au transmis la centru că "persoane din conducerea MAI şi persoane din structurile descentralizate ale ministerului, precum şi preşedinţi ai Consiliilor Judeţene USL, au făcut presiuni asupra funcţionarilor oneşti din primării pentru a transmite liste electorale falsificate, pentru referendumul din 29 iulie".

"Am fost avertizaţi din teritoriu că funcţionari ai Serviciului de Evidenţă a Populaţiei certifică aceste lis­te, fără verificări, pentru că nu au când să facă aceste verificări şi astfel, listele electorale urmează să fie centralizate la MAI, care va trans­mite, marţi, Curţii Constituţionale, o nouă cifră, obţinută în urma aces­tor falsuri", a mai subliniat Cristian Boureanu.

Potrivit acestuia, metodele folosite pentru acest fals sunt radierea din listele electorale permanente a persoanelor delcarate decedate de rude sau vecini, fără a exista un document oficial de deces, radierea persoanelor despre care rudele sau vecinii declară că nu mai locuiesc în ţară, fără a exista un document oficial care să ateste schimbarea domiciliului sau a rezidenţei şi radierea din listele electorale a persoanelor care au documente de identitate expirate, acest lucru neavând un temei legal şi reprezentând un abuz şi un fals în acte publice.

O ultimă metodă folosită de Ministerul de Interne se referă, potrivit liderului PDL, la radierea din listele electorale a acelor persoane despre care rudele sau vecinii spun că şi-au schimbat numele, fără a se anexa documente în acest sens.

Cristian Boureanu a mai afimat că PDL are încredere în decizia Curţii Constituţionale şi este convins că există documente la Curte care arată foarte clar cum se calculează numărul de pe listele de alegători, pericolul reprezentându-l trimiterea unor date sub semnătura ministrului de Interne, bazate pe "falsuri din teritoriu", certificate de primari.

De altfel, Boureanu a mai spus că PDL îşi rezervă dreptul de a da în judecată pe toţi acei primari care au certificat prin semnătură datele false privind listele permanente.

Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2011 se reuneşte la MAI

Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi a Locuinţelor 2011 se va reuni luni, 20 august, la ora 13.00, la sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Lucrările Comisiei vor fi conduse de ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, în calitate de preşedinte al acesteia.

Potrivit legii, în cadrul Institutului Naţional de Statistică funcţionează Secretariatul tehnic al Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor, care efectuează lucrările de pregătire, organizare, prelucrare şi publicarea datelor recensământului, anunţă Agerpres.

Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor este compusă din reprezentanţi ai ministerelor, conform Legii nr. 5 din 9 ianuarie 2008 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/2007 privind efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din România în anul 2011.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a anunţat pe 14 august, într-un briefing de presă susţinut după şedinţa Comisiei, că dintre cele 38 de milioane de fişe de recensământ au fost prelucrate până la acel moment 48%.

Duşa a explicat numărul de 38 de milioane de fişe prin faptul că au fost 19 anexe care trebuiau completate la recensământ şi că fiecare anexă avea câteva pagini, pentru că recensământul nu se referă numai la populaţie, ci şi la locuinţe, starea economică, socială, gradul de vechime al locuinţelor etc.

"Sunt date preliminare cu caracter informativ, nu sunt utilizate în procesul decizional. Sunt şapte tipuri de formulare individuale care se completează la fiecare persoană. Totalitatea acestora înseamnă 38 de milioane", a declarat, la rândul său, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Vergil Voineagu.

Duşa a menţionat că a solicitat ministerelor care fac parte din comisie şi care vor avea în vedere în strategiile economice pe care le vor elabora în anii următori rezultatele la recensământ să-i prezinte un punct de vedere legat de analiza pe care o fac pe baza acestor date preliminare.

"Am solicitat colegilor din Comisie, ca preşedinte al Comisiei, să facă acest lucru până vineri (17 august - n.r.), să transmită şi propuneri legat de comunicatul de presă pe care comisia îl va prezenta după aprobarea acestora în comisie şi sper ca luni (20 august - n.r.), în jurul orei prânzului, Comisia în plenul său să valideze rezultatele preliminare şi imediat să le dăm publicităţii, aşa cum spuneam şi la nivel naţional şi la nivel judeţean", a spus Duşa.

El a reafirmat că listele electorale nu au nicio legătură cu efectuarea recensământului.

"Listele electorale nu au nicio legătură cu efectuarea recensământului şi această şedinţă (a Comisiei pentru recensământ - n.r.) trebuia să se ţină acum două săptămâni, acum trei săptămâni. Din cauza schimbării Guvernului şi a nominalizării secretarilor de stat care fac parte din comisie s-a întârziat convocarea ei. Eu cred că, în timp foarte scurt, am luat măsuri", a mai declarat Mircea Duşa pe 14 august.

Kelemen: Indiferent de decizia Curţii Constituţionale, nu există un câştigător, doar perdanţi

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Catalina, în judeţul Covasna, că indiferent ce decizie va lua Curtea Constituţională în legătură cu referendumul, "nu există un câştigător, doar perdanţi", transmite Mediafax.

Întrebat despre războiul politic din ultima perioadă, liderul UDMR a răspuns că este o situaţie "nefericită", din care au de pierdut cu toţii - şi politicienii, şi societatea românească.

"E un caz nefericit şi o situaţie total nefericită, din care nu va câştiga nimeni, nu există un câştigător. Indiferent care va fi poziţia şi decizia Curţii Constituţionale, nu există un câştigător, doar perdanţi sunt, şi politicienii, şi societatea românească", a afirmat Kelemen.

Preşedintele UDMR a adăugat că aşteaptă ca verdictul Curţii Constituţionale să fie dat cât mai repede şi să fie respectat de toată lumea.

"De aceea, eu aştept un verdict, indiferent cum va fi acesta, cât mai repede şi după aceea toată lumea să fie de acord că decizia Curţii trebuie respectată", a conchis Kelemen Hunor.

Curtea Constituţională a admis, marţi, solicitarea formulată de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului şedinţei CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică şi impactul asupra economiei.

Danileţ (CSM), despre anchetele referitoare la referendum: Cine atacă procurorii riscă închisoarea

Judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM, scrie pe blogul personal, referitor la anchetele penale legate de referendum, că "cine atacă procurorii riscă închisoarea", spunându-le totodată celor care "instigă la revolte publice împotriva magistraţilor" să lectureze Codul Penal.

Acelaşi îndemn este transmis de Danileţ celor care "se opun cu violenţă verbală sau fizică la desfăşurarea activităţilor ce ţin de ancheta penală".

"Constat ca în ultimele zile se fac diverse afirmaţii cu privire la procurori şi la anchetele lor. Desigur, vorbesc de referendumul recent desfăşurat. Mai constat că unii aşa zişi analişti/comentatori instigă la revolte publice împotriva magistraţilor. Şi mai constat că unii oameni, cercetaţi sau nu, se opun cu violenţă verbală sau fizică la desfăşurarea activităţilor ce ţin de ancheta penală. Tuturor acestora le spun să citească cu atenţie următorul articol din Codul Penal introdus în legislaţia noastră în anul 2008: ART. 272 ind.1 - Sfidarea organelor judiciare. Întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, de către o persoană care participă sau asistă la o procedură care se desfăşoară în faţa instanţei sau a organului de urmărire penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează întrebuinţarea de cuvinte insultătoare ori gesturi obscene sau ameninţătoare în mod nemijlocit la adresa integrităţii fizice a unui judecător, a unui procuror sau a unui organ de cercetare penală, poliţist sau jandarm, pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiei", scrie Danileţ, citat de Mediafax.

În acelaşi context, judecătorul a postat şi articolele din Codul Penal care definesc instigatorul şi complicele la o faptă prevăzută de legea penală săvârşită cu intenţie, precum şi pe cel care prevede că aceştia sunt sancţionaţi cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

Reacţia lui Danileţ vine pe fondul anchetelor penale ce vizează posibile fraude la referendumul din 29 iulie. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a precizat, joi, că sunt înregistrate peste 500 de dosare penale privind desfăşurarea referendumului, unele dintre ele sunt la DNA, iar în aceste cauze nu sunt cercetate persoanele care au votat şi nu este verificat modul în care cetăţenii au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale.

În cadrul acestor anchete, procurorii au audiat deja mai mulţi localnici în judeţe printre care Gorj şi Vrancea.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, joi, Inspecţia Judiciară în legătură cu afirmaţiile publice "de natură să afecteze independenţa justiţiei" făcute de preşedintele interimar, Crin Antonescu, preşedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, şi premierul Victor Ponta.

"Astăzi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea dispunerii şi efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenţei justiţiei prin afirmaţiile publice de dată recentă ale domnului Crin Antonescu - preşedinte interimar al României, ale domnului Ion Iliescu - preşedinte onorific al Partidului Social Democrat, precum şi ale domnului Victor Ponta, prim-ministru al României", s-a arătat într-un comunicat de presă al CSM.

Sesizarea Inspecţiei Judiciare vizează, în special, intervenţiile publice ale lui Crin Antonescu şi Victor Ponta în calitate de reprezentanţi la vârf ai autorităţii de stat şi ale lui Ion Iliescu, în calitate de lider politic cu influenţă şi aderenţă în rândul societăţii, care au făcut "susţineri şi declaraţii nepermise într-un stat democratic şi cu ignorarea profundă a principiilor constituţionale ale separaţiei puterilor în stat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb