Studiu 2024: Unde câştigă cel mai bine programatorii în Europa?

A.D.
Comunicate de presă / 22 noiembrie

Studiu 2024: Unde câştigă cel mai bine programatorii în Europa?

Harta salariilor din industria IT din Europa este net dominată de ţările din Vest, însă un aspect esenţial este puterea de cumpărare reală a acestor salarii, ajustată în funcţie de costul de trai din fiecare ţară, potrivit unui comunicat remis redactiei. Acelaşi salariu poate însemna lucruri complet diferite pentru un angajat în Elveţia, România sau Franţa, iar acest lucru poate influenţa semnificativ confortul şi nivelul de trai al unui IT-ist.

În tara noastra, un IT-ist cu un salariu net anual de 24.624 euro s-ar putea simţi mult mai puţin competitiv comparativ cu colegii din Elveţia sau Marea Britanie, unde salariile anuale pot depăşi 63.000 euro. Deşi aceste diferenţe salariale sunt evidente, realitatea se schimbă considerabil atunci când luăm în calcul costul de trai. Într-o analiză realizată de SDA Academy, s-a constatat că, odată ajustate salariile la costul mediu de trai din fiecare ţară, salariul net al unui IT-ist din ţara noastră creşte semnificativ în termeni de putere de cumpărare.

Astfel, salariul net de 24.624 euro în ţară, după ajustarea costului de trai, devine echivalent cu un salariu de aproximativ 63.463 euro în termeni de putere de cumpărare. Acest salariu nu doar că reduce disparitatea între salariile din ţara noastră şi cele din ţările vest-europene, dar îi plasează pe cei care lucrează la noi în ţară, într-o poziţie aproape comparabilă cu colegii din Suedia (70.663 euro) sau Spania (67.706 euro), unde salariile brute sunt semnificativ mai mari, însă costurile de trai sunt şi ele mai ridicate.

Aceste ajustări ale salariilor în funcţie de costul vieţii demonstrează că, în ciuda salariilor mai mici în anumite ţări est-europene, cum este cazul ţării noastre, puterea de cumpărare poate fi destul de apropiată de cea din ţările cu economii mai mari. Acest factor poate face ca lucrul într-o ţară cu costuri de trai mai reduse să fie atractiv din punct de vedere financiar, oferind un stil de viaţă comparabil cu cel din ţările mai dezvoltate, dar cu cheltuieli mai mici.

În acest an, salariile din ţara în sectorul IT rămân încă sub media europeană, plasându-se pe locul 22 în clasamentul salariilor din Europa pentru programatori cu 4-6 ani de experienţă. Conform studiului, aceştia pot aştepta un salariu mediu net anual de aproximativ 24.000 euro, ceea ce plasează ţara noastră în faţa unor ţări precum Grecia, Slovenia, Bulgaria şi Ungaria, dar în spatele altora ca Spania, Lituania, Portugalia, Polonia şi Cehia.

Cu toate acestea, faţă de 2022, când noi ne aflam pe locul 25 în acest top, ţara a urcat 3 poziţii până pe locul 22 la sfârşitul acestui an. Această creştere indică o îmbunătăţire a salariilor şi a competitivităţii pieţei muncii din ţară, dar rămânem încă mult în urma celor mai mari economii europene din domeniul IT.

"Creşterea vizibilă în topul salarial european arată că piaţa muncii din România se maturizează. Acest progres se datorează unor lucruri concrete, cum ar fi mai multe programe de formare profesională, parteneriate şi investiţii din partea companiilor în upskillingul şi formarea

profesională a angajaţilor. Salariul rămâne o prioritate şi un incentive pentru cei care vor să intre în IT - cred că studiul le poate influenţa decizia de a rămâne în ţară. Acum, au confirmarea că pot avea un nivel de trai bun, fără să fie nevoie să plece. În plus, suntem într-un moment în care există perspective reale de creştere a salariilor pe măsură ce cererea pentru competenţe noi, precum AI şi automatizare, creşte. Acestea sunt cele mai accesate cursuri din portofoliul nostru." - a declarat Costin Alexandru, VP & CRO, SDA Academy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb