STUDIU: A crescut numărul românilor care au mers la medic în ultimul an

V.B.
Companii #Sănătate / 3 septembrie 2014

Suntem mai atenţi în ceea ce priveşte sănătatea: 76% din populaţie a mers cel puţin o dată la medic în ultimul an, în creştere cu 9 puncte procentuale faţă de perioada precedentă, potrivit rezultatelor unui studiu GfK realizat la cererea MedLife, trimise astăzi redacţiei.

Totodată, tendinţa de schimbare a comportamentului în ceea ce priveşte grija faţă de sănătate este întărită şi de diminuarea semnificativă a numărului de persoane care nu merg în general la medic. Astfel, dacă în 2011 procentajul celor care evitau medicul era de 35%, în 2014 procentajul a ajuns la 9%.

În ceea ce priveşte sistemul de sănătate utilizat cu precădere, studiul arată că 21% din populaţie foloseşte mai degrabă serviciile medicale private, în creştere cu 5 p.p. faţă de 2011. Orientarea către serviciile private este mai frecventă în rândurile tinerilor cu vârste între 25 şi 34 de ani, cu studii medii sau superioare.

Cercetarea mai arată factorul că cel mai important în alegerea furnizorului rămâne calitatea actului medical, cu o pondere de 58% la nivelul întregii populaţii şi de 68% în rândurile celor care utilizează serviciile medicale private. Alt factor important de influenţă este decontarea serviciilor de CNAS. De altfel, în privinţa atitudinii faţă de distribuţia fondurilor de sănătate, 58% din populaţia urbană este de acord ca fondurile de sănătate de la stat să fie direcţionate unitar şi către furnizorii privaţi de servicii medicale şi spitalele private, atitudine care se manifestă mai puternic printre locuitorii din Banat-Crişana-Maramureş.

Rezultatele aceluiaşi studiu relevă faptul că serviciile medicale cele mai utilizate în clinicile private sunt cele stomatologice, ginecologice, medicină internă şi medicina muncii, cu un procentaj semnificativ mai mare al celor care preferă serviciile de ginecologie la privat (23%) vs. stat (10%).

Totodată, la capitolul surse de documentare, studiul mai arată că persoanele care folosesc servicii medicale private sunt influenţaţi în mai mare măsură de recomandările prietenilor (56%) şi de informaţiile de pe Internet (27%) când optează pentru o unitate medicală. Spre comparaţie, pentru utilizatorii serviciilor de sănătate de stat, medicul de familie are cea mai mare influenţă în alegerea furnizorului (73%), urmat de recomandările cunoscuţilor (37%).

Studiul GfK realizat la cererea MedLife a fost derulat în iulie 2014, la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 544 respondenţi din mediul urban, cu vârste de peste 18 ani.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb