Studiu: AI nu e mai bun decât medicii în diagnosticarea pacienţilor

SABIN S. BRANDIBURU
Miscellanea #IT / 25 iulie

Studiu: AI nu e mai bun decât medicii în diagnosticarea pacienţilor

Inteligenţa Artificială nu a reuşit să îi întreacă pe medici în ceea ce priveşte diagnosticarea pacienţilor pe baza unor imagini sau a unor radiografii, potrivit unui studiu realizat de Biblioteca Naţională de Medicină (NLM) din New York.

Conform publicaţiei de specialitate, McKnights, care a prezentat rezultatele studiului, un model de inteligenţă artificială, selectat pentru acest studiu, a rezolvat o serie de întrebări de testare a abilităţilor medicilor de a diagnostica pacienţi pe baza imaginilor şi a rezumatelor textuale cu acurateţe, însă, cu toate acestea, a făcut greşeli atunci când a încercat să descrie imaginile şi nu a putut explica raţionamentul său decizional.

Medicii, împreună cu modelul de inteligenţă artificială, au răspuns la întrebări din programul Image Challenge al New England Journal of Medicine (NEJM), un test online care prezintă imagini clinice reale şi descrieri textuale ale acestora. Utilizatorii trebuie să aleagă diagnosticul corect pe baza imaginii, oferind răspunsuri cu alegeri multiple.

"Integrarea IA în domeniul sănătăţii promite mult ca instrument de ajutor pentru profesioniştii medicali în diagnosticarea pacienţilor mai rapid, permiţând începerea tratamentului mai devreme. Cu toate acestea, după cum arată acest studiu, IA nu este încă suficient de avansată pentru a înlocui experienţa umană, care este crucială pentru un diagnostic precis" a declarat Stephen Sherry, director interimar al NLM.

Potrivit sursei citate, nouă medici, cu specializări medicale variate, au răspuns la întrebări în două sesiuni: În prima, medicii nu puteau folosi materiale suplimentare, cum ar fi internetul; în a doua, puteau folosi resurse externe pentru a răspunde la întrebări. Cercetătorii le-au furnizat apoi medicilor răspunsul corect, împreună cu răspunsul modelului de IA şi raţionamentul corespunzător. În final, medicii au trebuit să evalueze abilitatea modelului de IA de a descrie imaginea şi de a oferi un rezumat al cunoştinţelor medicale, împreună cu un raţionament pas cu pas despre cum a ajuns modelul la decizie.

Modelul de IA, precum şi medicii, au obţinut scoruri ridicate în selectarea diagnosticului corect. Totuşi, modelul de IA a selectat diagnosticul corect mai des decât medicii, în sesiunile în care aceştia nu puteau folosi resurse externe. Însă, medicii s-au descurcat mai bine decât modelul de IA atunci când au putut folosi resurse externe, în special la întrebările mai dificile.

Conform studiului, modelul de IA a făcut adesea greşeli atunci când descria imaginea şi explica de ce a ales un anumit diagnostic, chiar şi atunci când alegerea finală era corectă. De exemplu, o fotografie a braţului unui pacient arăta două leziuni din unghiuri diferite, astfel încât IA nu a putut recunoaşte că acestea erau cauzate de aceiaşi factori, însă medicii au reuşit să identifice acest fapt.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. macar nu ia spaga

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb