STUDIU AL REVISTEI MEDICALE LANCET: Imunitatea colectivă nu poate fi obţinută

A.P.
Miscellanea / 6 iulie 2020

Imunitatea colectivă nu poate fi obţinută

Un studiu la scară largă făcut în Spania arată că doar 5% din populaţia ţării a dezvoltat anticorpi la noul coronavirus, întărind astfel ipoteza că o aşa-numită imunitate colectivă pentru COVID-19 nu poate fi obţinută, relatează CNN, citând revista medicală Lancet, în care a fost publicat studiul.

Rezultatele arată că 95% din populaţia Spaniei rămâne vulnerabilă la virus. Imunitatea colectivă este realizată atunci când o parte suficient de mare a populaţiei a fost infectată cu un virus sau o bacterie - sau a fost vaccinată împotriva acestora - pentru a stopa circulaţia lor.

Centrul European pentru Controlul Bolilor a declarat pentru CNN că studiul din Spania, făcut pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de peste 61.000 de participanţi, pare a fi cel mai mare de până acum, în condiţiile în care au fost făcute mai mult de 10 studii serologice asupra coronavirusului în mai multe ţări europene.

Au fost făcute studii similare în China şi Statele Unite şi "constatarea-cheie" a acestora "este că cea mai mare parte a populaţiei pare să fi rămas neexpusă" la COVID-19, "chiar şi în zonele cu circulaţie a virusului răspândită", a se arată în Lancet.

"Având în vedere aceste descoperiri, orice abordare propusă pentru realizarea imunităţii colective prin infectare naturală nu este doar extrem de lipsită de etică, ci şi de neconceput", spun autorii comentariului publicat de Lancet, Isabella Eckerle, şefa Centrului pentru Boli Virale Emergente din Geneva şi Benjamin Meyer, virolog la Universitatea din Geneva.

În plus, medicii nu sunt siguri dacă dobândirea de anticorpi împotriva coronavirusului înseamnă că cineva nu poate fi infectat din nou. Nu se ştie nici cât timp sau cât de bine protejează anticorpii, dacă sunt dobândiţi.

Studiul făcut în Spania a început în aprilie, când ţara era într-o carantină strictă, şi a fost realizat de agenţii guvernamentale şi epidemiologice.

Marina Pollan, directoarea Centrului Naţional pentru Epidemiologie din Spania, care a condus studiul, spune că, potrivit calculelor făcute de unii experţi, o seroprevalenţă de aproximativ 60% ar putea însemna imunitate colectivă. "Dar suntem foarte departe de a atinge acest număr", a spus ea.

Spania a fost una dintre ţările din Europa cel mai grav afectate de coronavirus, cu peste 28.000 de morţi şi 250.000 de cazuri.

Lancet a publicat rezultatele primei faze a studiului din Spania, efectuat în perioada 27 aprilie - 11 mai, care a arătat o prevalenţă de anticorpi la nivel naţional de 5%. Dar în Madrid rata a fost de 10%, iar în Barcelona, alt oraş cu densitate mare a populaţiei, a fost de 7%.

Rezultatele celei de-a doua faze a studiului din Spania au fost prezentate pe 4 iunie, arătând o seroprevalenţă de 5,2% la nivel naţional, cu puţin mai mare decât în prima fază. Rezultatele din cea de-a treia şi ultima etapă urmează vor fi "în linie" cu cele două rezultate provizorii, a spus Pollan pentru CNN.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb