STUDIU: Asistentele medicale au ponderea cea mai mare din totalul lucrătorilor infectaţi cu SARS-CoV-2

A.B.
Comunicate de presă / 18 octombrie 2020

Asistentele medicale au ponderea cea mai mare din totalul lucrătorilor infectaţi cu SARS-CoV-2

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" publică rezultatele studiului pe tema Impactul pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate, obţinute în cadrul unei cercetări bazată pe un chestionar ce a evaluat percepţia salariaţilor, printr-un comunicat de presă trimis redacţiei.

Cca. 10% dintre respondenţi au indicat că au fost deja infectaţi SARS-CoV-2. Procentul este în cea mai mare măsură aplicabil medicilor şi, mai ales, asistentelor medicale. În măsura în care acesta este procentul real al lucrători din sănătate care au fost infectaţi, am ajunge la un total de cca. 30.000 de lucrători care au fost deja infectaţi SARS-CoV-2, în loc de 6300 (numărul lucrătorilor cunoscuţi a fi fost infectaţi). Asistentele medicale au ponderea cea mai mare din totalul lucrătorilor infectaţi şi au procentul cel mai mare de infectare dintre categoriile profesionale.

18,2% dintre respondenţii (113) care au declarat că au fost infectaţi au indicat că au făcut o formă gravă sau severă a bolii COVID-19.

Cca. 28% dintre respondenţi au indicat că nu au fost testaţi SARS-CoV-2 (în condiţiile în care cred că ar fi fost cazul); doar cca. 36% dintre respondenţi afirmă că au fost testaţi ori de câte ori a fost nevoie.

Cca. 22% dintre respondenţi consideră că măsurile luate de unitate pentru siguranţa şi protecţia salariaţilor sunt insuficiente iar 44,6% cred că sunt parţial eficiente; doar cca. 31% apreciază că sunt suficiente.

Disconfortul accentuat (cca. 73%), creşterea timpului alocat fiecărei manopere (66%) şi îngreunarea comunicării cu pacienţii (63,7%) sunt principalele efecte ale echipamentelor individuale de protecţie. Din punctul de vedere al ameninţărilor la adresa sănătăţii personale cca. 55% dintre respondenţi au indicat că echipamentul individual de protecţie le generează deshidratare şi 36% au indicat dermatita de contact ca efect negativ al purtării echipamentului.

Ierarhia impactului pandemiei COVID-19 este următoarea: creşterea riscului profesional (cca 66%), înrăutăţirea condiţiilor de muncă (cca 54%), creşterea solicitărilor cognitive (cca. 52%), creşterea complexităţii activităţii profesionale (cca. 47%). Din perspectiva impactului pandemiei COVID-19 se remarcă reducerea accesibilităţii serviciilor medicale (cca. 43%).

Deşi Guvernul s-a angajat să limiteze la 3 ore activitatea continuă în acelaşi echipament individual de protecţie, 68,2% dintre respondenţi au indicat că nu beneficiază de acest drept asociat protecţiei muncii. De asemenea, 42% dintre respondenţi nu au beneficiat de drepturile privitoare la supravegherii copiilor.

36% dintre respondenţi consideră că le-ar fi utilă consilierea psihologică în această perioadă.

67% dintre respondenţi consideră că rolul social al profesiei s-a modificat suficient de mult în această perioadă pentru a necesita şi o modificare corespunzătoare a statusului social.

Principalele solicitări/aşteptări pe care le au respondenţii, în ordinea ierarhică generată de punctajul maxim, sunt: asigurarea materialelor de protecţie (92,2%), asigurarea finanţării unităţilor sanitare (89.3%), raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual (87%), acordarea sporului pentru combaterea epidemiei (86,4%), creşterea sporurilor pentru condiţii de muncă peste nivelul minim (cca. 83%), testarea SARS-CoV-2, periodică şi gratuită, a tuturor salariaţilor.

Răspunsurile la întrebările deschise oferă un tabloul adecvat al problemelor cu care se confruntă lucrătorii din sănătate. Amploarea şi conţinutul lor indică o lipsă acută a dialogului cu aceştia. Recomandăm lectura lor atentă ca formă de a lua cunoştinţă de problemele cu care se confruntă lucrătorii din sistemul sanitar şi de a el şti aşteptările şi speranţele.

Preocuparea salariaţilor faţă de protecţie ocupă primul loc în ordinea preferinţelor şi a măsurilor indicate/solicitate. Nemulţumirea faţă de absenţa adecvării salariilor şi sporurilor la contextul actual ocupă al doilea loc în ordinea celor indicate de salariaţi în cadrul răspunsurilor la întrebările deschise.

Accentuarea problemelor de sănătate pe fondul amplificării eforturilor şi a înrăutăţirii condiţiilor de muncă este una dintre problemele ce afectează grav o parte a salariaţilor.

Tabloul efectelor negative ale pandemiei COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate, schiţat de respondenţi, are următoarele caracteristici:

-Alterarea stării de sănătate

-Numeroase simptome şi afecţiuni determinate de utilizarea echipamentului individual de protecţie

-Creşterea sarcinilor şi înrăutăţirea condiţiilor de muncă

-Modificarea programului de muncă în dauna salariaţilor

-Deteriorarea severă a echilibrului dintre viaţa profesională şi viaţa de familie

-Semnificative perturbări ale vieţii afective

-Sunt evidente efectele presiunii psihice

-Nivelul foarte ridicat de stres

-Salariaţii au tot mai numeroase temeri şi angoase

-Viaţa socială le este profund tulburată de stigmatizarea pe care o suferă

-Sunt indicate perturbări ale atenţiei

-Deficitul echipamentelor individuale de protecţie generează o presiune suplimentară

-Calitatea serviciilor medicale este afectată negativ în multe cazuri

-Comunicarea cu pacienţii şi colegii este perturbată

-În unele cazuri survine o scădere a veniturilor

-Modificările profesionale pornesc de la scăderea accesului la pregătirea continuă şi merg până la schimbarea de facto a specializării.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Nu sunt testate periodic cum ar trebui fiindca personalul medical refuza sa fie testat daca este asimptomatic si raspandesc boala de colo-colo.Daca tot personalul medical si auxiliar ar fi testat periodic obligatoriu(cum obliga legea pe altii,cei in domeniu stiu ei ce spun),surpriza ar fi si mai mare.Oricum,acum nu mai are importanta.Batalia cu virusul este pierduta.Sa ne imunizam odata pe cale naturala si sa scapam dracului de virus ca altfel nu e chip.Te sacrifici degeaba.Normele de igiena trebuie respectate oricum si cu virus si fara virus.Poporul nostru trebuie sa invete si el sa se spele si sa-i aiba un pic de bun-simt sa-i protejeze si pe altii atunci cand au boli transmisibile,mai ales cele pe cale respiratorie!

    1. ce boala raspandesc de colo-colo , daca nu au nici un simptom ? iar ala care ia " boala " nu are nici un simptom ? ai pus botu ' la" specialisti "! oms a spus clar ( inainte de a-si da sema ca au gresit ) asimptomaticii nu transmit virusul , decat in cazuri rare sau deloc . punct .

      Aia care iau boala pot fi asimptomatici sau pot sa aiba simtome minore(tuse seaca,cefalee,subfebrilitate sau febra pana in 39).In marea majoritate a cazurilor.Cei care au simptome grave(nu am vazut)presupun ca au boli pulmonare preexistente.M-am convins cum vine treaba.Este posibil sa fi scazut virulenta virusului dar contagiozitatea este foarte mare daca nu porti masca si manusi.Oricum,mai bine sa faci boala si sa scapi odata decat sa ne chinuim atata.Daca data alegerilor se va mentine pe 6 noiembrie,pana la sfarsitul anului ne vom imuniza majoritatea in mod natural Este mai bine asa..Stiu eu ce spun.

      Erata:simptome

    s-au infectat pentru ca au purtat , combinezoane , viziere , manusi si se dezinfectau de o suta de ori pe zi . daca purtau masti de la tataru nu aveau nimic . suedezii nu sint nebuni si tataru , arafat " specialisti .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb