Studiu Autovit.ro: 79% dintre români aleg maşini second-hand mai noi, în medie cu 5 ani

S.B.
Miscellanea / 22 iulie

Studiu Autovit.ro: 79% dintre români aleg maşini second-hand mai noi, în medie cu 5 ani

Autovit.ro desfăşurat anul acesta un studiu la nivel naţional care evidenţiază impactul pozitiv al comerţului cu maşini second-hand asupra sustenabilităţii în industria auto.

Rezultatele au demonstrat că vânzarea şi cumpărarea de vehicule la mâna a doua contribuie semnificativ la reducerea amprentei de carbon şi la conservarea resurselor naturale prin menţinerea materialelor în uz şi adoptarea maşinilor rulate cu emisii mai reduse.

De exemplu, un Volkswagen Golf Diesel din 2009, cu emisii de 140,7 gr/km, este unul dintre cele mai vândute modele pe platformă. Schimbarea acestuia cu un model din 2015 reduce emisiile la 114,6 gr/km (diesel), o scădere de aproximativ 18,5%.

Datele Autovit.ro relevă că achiziţionarea unei maşini second-hand mai noi ajută la conservarea în medie a 680 kg de materiale, a 113 m³ de apă şi previne emisia a 757 kg de CO₂ echivalent. Resursele salvate prin tranzacţionarea a peste 550.000 de autoturisme second-hand în anul 2023, la nivelul Autovit.ro si OLX Auto, ar echivala cu greutatea totală a 41 de Turnuri Eiffel, consumul de apă al Bucureştiului pentru 98 de zile sau peste 2 milioane de oameni zburând între Bucureşti şi Londra.

Un alt aspect important, evidenţiat de studiul Autovit.ro, este accelerarea adoptării vehiculelor cu emisii reduse prin intermediul pieţei auto second-hand. Conform studiului desfăşurat pe un eşantion de 2.680 de respondenţi, 79% dintre cumpărătorii de maşini second-hand din România au optat pentru vehicule mai noi, în medie cu cinci ani faţă de maşina lor anterioară. În acelaşi timp, 60% dintre utilizatori au ales autoturisme cu emisii mai reduse, contribuind la o reducere globală a emisiilor cu 8% pentru întreaga flotă auto, de la 145 gr/km la 134 gr/km.

Această tranziţie către vehicule second-hand mai eficiente din punct de vedere al emisiilor a rezultat într-o reducere estimată a 414.000 de tone de materiale, a 92.000 m³ de apă şi a 870.000 de tone de emisii de CO₂ echivalent, doar prin tranzacţiile efectuate pe Autovit.ro si OLX Auto în 2023.

"Studiul confirmă rolul vital pe care platformele noastre îl joacă în promovarea unei economii circulare în cadrul sectorului auto", a declarat Andrei Dumuţa, General Manager Autovit.ro. "Prin facilitarea achiziţiei unei maşini mai noi, contribuim nu doar la accesibilizarea mobilităţii, ci şi la reducerea semnificativă a impactului asupra mediului. În consecinţă, ne reafirmăm angajamentul de a susţine practici comerciale durabile şi încurajăm consumatorii să ia în considerare emisiile de CO₂ atunci când planifică achiziţionarea unui vehicul."

Analiza subliniază importanţa comerţului cu maşini second-hand în contextul mai larg al sustenabilităţii şi al schimbărilor climatice. În timp ce transportul rămâne o sursă semnificativă pentru emisiile de gaze la nivel global, piaţa maşinilor second-hand poate oferi o cale pragmatică de reducere a impactului, optimizând opţiunile de transport pentru un număr mare de consumatori.

Studiul a fost desfăşurat pe platformele OLX şi Autovit.ro, în perioada februarie - aprilie 2024, pe un eşantion de 2.680 de persoane la nivel naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb