STUDIU CIEL ROMÂNIA: Pandemia a propulsat firmele româneşti spre digitalizare

S.B.
Companii / 21 decembrie 2021

Pandemia a propulsat firmele româneşti spre digitalizare

În acest an peste 70% dintre firme au automatizat mai multe procese de business faţă de 2020, care a fost un an al schimbărilor şi investiţiilor temperate, iar peste 65% dintre firmele nou create au pornit în business cu un nivel al digitalizării mult mai ridicat decât cele aflate la început de drum în anii 2018-2019.

E-commerce-ul local a explodat în pandemie, iar angajaţii români au început să solicite angajatorilor să le simplifice munca prin tehnologie. Acestea sunt cele mai importante concluzii ale unui studiu pe tema evoluţiei mediului de business local în 2021 realizat de CIEL România, unul dintre cei mai importanţi producători de software pentru afaceri.

Iată principalele concluzii ale acestui studiu:

1.2021, anul automatizărilor.

73% dintre firme au automatizat noi procese de business faţă de anul anterior. Spre deosebire de 2020, primul an de pandemie, care i-a determinat pe antreprenori să fie mai retinuţi în privinţa investiţiilor sau schimbărilor majore în companie, 2021 a fost anul automatizării accelerate: numeroase operaţiuni manuale, consumatoare de timp, au devenit procese robotizate. Antreprenorii români au ales să automatizeze mai multe operaţiuni nu doar pentru a reduce costurile, ci mai ales pentru a fi pregătiţi pentru orice schimbare pe care o poate aduce această perioadă plină de provocări.

2.Digitalizare masivă în firmele mici sau nou deschise.

Dacă în 2019 firmele mici erau reticente să aloce bugete pentru tehnologie, pandemia a cauzat o schimbare semnificativă de mentalitate în antreprenoriatul românesc: proprietarii firmelor mici au înteles că dotarea afacerii cu soluţii software îi ajută să avanseze pe piaţă, să aibă costuri mai mici şi să livreze mai repede. Pentru firmele mici sau firmele nou deschise în 2020-2021, digitalizarea este şansa supravieţuirii pe timp de criză; de aceea, peste 65% dintre firmele înfiinţate în pandemie au pornit în business cu un nivel al digitalizării mult mai ridicat faţă de cele aflate la început de drum în anii 2018-2019. "În acest context, softurile noastre de gestiune şi de contabilitate au înregistrat vânzări foarte bune, în special din partea start-up-urilor - cu 50% mai multe decât anul trecut au ales cele două soluţii deoarece conştientizează cât de important este ca datele comune să fie automatizate. Estimăm că apetitul pentru digitalizare companiilor mici şi antreprenorilor din tânăra generaţie se va menţine şi în 2022", declară Roxana Epure, managing partner CIEL România.

3.Explozia comerţului online.

Mai mult de jumătate (52%) dintre antreprenorii români care deţineau magazine fizice au lansat magazine online în pandemie, considerând că este o afacere mult mai sigură în contextul actual. Trendul de mutare a magazinului în online sau de creare a unui eshop a fost unul ascendent şi în acest an, mulţi dintre antreprenori preferând chiar să renunţe la prezenţa în marketplace-uri pentru a avea propriul magazin virtual. De asemenea, un trend important este apariţia magazinelor de nişă, lansate de mici antreprenori, de regulă pe segmentul premium al pieţei de FMCG. În 2021, compania a înregistrat o creştere anuală totală de 32% de clienţi noi pentru CIEL eCommerce, soft pentru gestionarea stocurilor şi a comenzilor online şi pentru livrarea produselor.

4.Angajaţii solicită companiilor achiziţia de soluţii de automatizare.

Angajaţii români au început să solicite angajatorilor să le simplifice munca prin tehnologie, astfel că numeroşi clienţi şi-au dotat afacerile cu soluţii de digitalizare şi pentru că angajaţii au fost în 2021 mult mai deschişi să înveţe şi să folosească tehnologii moderne.

Automatizările îi degrevează pe angajaţi de sarcinile repetitive şi le fluidizează activitatea. Concret, reduc timpul efectiv de muncă, prin realizarea de operaţiuni multiple într-un timp mai scurt. Elimină greşelile umane care pot afecta afacerea şi oferă mai mult control şi predictibilitate. Alte mari avantaje ale automatizărilor sunt reprezentate de reducerea nivelului de stres şi creşterea productivităţii angajaţilor pe alte segmente cheie. "Soluţiile de automatizare rezolvă parţial criza de resurse umane, care s-a amplificat din nou în 2021. Noi punem la dispoziţia clienţilor şi angajaţilor lor un portofoliu generos de tutoriale video, din care utilizatorii învaţă cu uşurinţă cum să îndeplinească diverse task-uri printr-un singur click. Iar suportul permanent pe care îl oferim clienţilor este unul din motivele principale ale ratei de retenţie de 92% pe care o înregistrăm", declară Roxana Epure, managing partner CIEL România.

5.Creşterea producţiei de alimente şi băuturi în Bucureşti.

Vânzările CIEL ERP către producătorii din segmentul de alimente şi băuturi din Capitală s-au majorat cu 26% în acest an. Fie că este vorba de mici producători care deţin magazine online (sucuri bio, dulceţuri şi conserve, etc) sau companii care deţin spaţii fizice de comercializare (cofetării, brutării, etc), aceştia au înregistrat comenzi mai mari de la clienţii lor şi în consecinţă au fost nevoiţi să achiziţioneze soluţii software pentru automatizarea operaţiunilor. "Orice companie care doreşte să crească investeşte în automatizare şi tehnologie, iar în segmentul de producţie este esenţial să ai soluţii eficiente de gestiune. Îţi oferă control total asupra stocurilor de materii prime şi producţie finită, ştii exact ce cantităţi de ingrediente sau materii prime să cumperi pentru a nu avea cheltuieli suplimentare, produci produse la calitatea dorită şi, inevitabil, reduci costurile pe termen lung", declară Roxana Epure.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb