Studiu Cisco: foarte puţine organizaţii la nivel mondial sunt pregătite să se apere împotriva ameninţărilor de securitate din prezent

R.S.
Companii / 24 aprilie

Studiu Cisco: foarte puţine organizaţii la nivel mondial sunt pregătite să se apere împotriva ameninţărilor de securitate din prezent

Doar 3% din organizaţiile de pe glob au un nivel de pregătire "Matur" în materie de securitate cibernetică, necesar pentru a rezista în faţa riscurilor actuale de securitate, conform celui mai recent raport Cisco, 2024 Cybersecurity Readiness Index. Raportul evidenţiază faptul că gradul de pregătire al organizaţiilor a scăzut semnificativ faţă de acum un an, când 15% dintre companii erau evaluate ca având un nivel de pregătire matur, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, Cisco Cybersecurity Readiness Index 2024 a fost elaborat într-o perioadă definită de hiperconectivitate şi de un peisaj al ameninţărilor cibernetice aflat într-o continuă evoluţie. În prezent, companiile continuă să fie vizate de diverse metode de atac, care variază de la phishing şi ransomware la atacuri asupra lanţurilor de aprovizionare şi atacuri de tip social engineering. Deşi îşi construiesc sisteme de protecţie împotriva acestor atacuri, organizaţiile continuă să se confrunte cu dificultăţi, fiind încetinite de propriile structuri de securitate, mult prea complexe şi dominate de soluţii punctuale multiple.

Aceste provocări sunt amplificate în mediile de lucru distribuite din prezent, în care datele pot fi răspândite pe un număr nelimitat de servicii, dispozitive, aplicaţii şi utilizatori. Cu toate acestea, 80% dintre companii au un nivel de încredere moderat sau foarte mare în capacităţile lor de a se apăra împotriva unui atac cibernetic cu infrastructura actuală - această discrepanţă între gradul de încredere şi cel de pregătire sugerează că organizaţiile au un nivel eronat de încredere în propria capacitate de a naviga în peisajul ameninţărilor de securitate şi că pot să nu evalueze în mod adecvat adevărata anvergură a provocărilor cu care se confruntă.

Indicele evaluează gradul de pregătire al companiilor, în funcţie de cinci piloni cheie: Identity Intelligence, Network Resilience, Machine Trustworthiness, Cloud Reinforcement şi AI Fortified, care înglobează 31 de soluţii şi capabilităţi aferente. Indexul se bazează pe un sondaj realizat în regim dublu-orb de o terţă parte independentă în rândul a peste 8.000 de lideri din domeniul securităţii şi din sectorul privat de pe 30 de pieţe globale. Respondenţii au fost rugaţi să indice ce soluţii şi capabilităţi au instalat şi în ce stadiu de implementare se află. Companiile au fost apoi clasificate în patru stadii de dezvoltare a nivelului de pregătire: Începător, În Formare, Progresiv şi Matur, se menţionează în comunicat.

Principalele rezultate ale studiului la nivel global

În general, studiul a constatat că doar 3% dintre organizaţii sunt pregătite să facă faţă ameninţărilor actuale, două treimi dintre acestea aflându-se în stadiile de pregătire de nivel Începător sau În Formare.

Sunt estimate incidente cibernetice viitoare: 73% dintre respondenţi cred că este posibil ca activitatea să le fie perturbată de un incident de securitate cibernetică în următoarele 12-24 luni. Costul nepregătirii poate fi substanţial, deoarece 54% dintre respondenţi au declarat că au avut parte de un incident de securitate cibernetică în ultimele 12 luni, iar 52% dintre cei afectaţi au declarat că acest lucru i-a costat cel puţin 300.000 de dolari.

Supraîncărcare de soluţii punctuale: abordarea tradiţională de adoptare a mai multor soluţii punctuale de securitate cibernetică nu a dat rezultate eficiente, deoarece 80% dintre respondenţi au recunoscut că existenţa mai multor soluţii punctuale a încetinit capacitatea echipelor de a detecta, reacţiona şi de a se redresa în urma incidentelor. Acest lucru ridică îngrijorări semnificative, deoarece 67% dintre organizaţii au declarat că au implementat zece sau mai multe soluţii punctuale în arhitectura de securitate, în timp ce 25% au declarat că au 30 sau mai multe soluţii punctuale.

Dispozitivele nesigure şi neadministrate sporesc nivelul de complexitate: 85% dintre companii au spus că angajaţii lor accesează platformele companiei de pe dispozitive neadministrate, iar 43% dintre aceştia petrec o cincime (20%) din timp conectaţi la reţelele companiei de pe dispozitive neadministrate. În plus, 29% au raportat că angajaţii lor comută între cel puţin şase reţele pe parcursul unei săptămâni.

Decalajul de talente în domeniul cibernetic persistă: progresul este îngreunat de deficitul critic de talente, 87% dintre companii evidenţiind acest lucru ca fiind o problemă. De fapt, 46% dintre companii au declarat că aveau mai mult de zece poziţii vacante în domeniul securităţii cibernetice în organizaţia lor, la momentul sondajului.

Investiţiile viitoare în domeniul cibernetic, în creştere: Companiile sunt conştiente de această provocare şi îşi intensifică apărarea, peste jumătate (52%) plănuind să îşi modernizeze în mod semnificativ infrastructura IT în următoarele 12-24 luni. Este o creştere semnificativă faţă de doar o treime (33%) care plănuiau să facă acest lucru anul trecut. Organizaţiile intenţionează să actualizeze soluţiile existente (66%), să implementeze soluţii noi (57%) şi să investească în tehnologii bazate pe inteligenţa artificială (55%). În plus, 97% dintre companii intenţionează să îşi mărească bugetul de securitate cibernetică în următoarele 12 luni, iar 86% dintre respondenţi spun că bugetele lor vor creşte cu 10% sau mai mult.

Valorificarea inteligenţei artificiale:

52% dintre organizaţii nu au integrat încă în mod substanţial inteligenţa artificială în soluţiile lor de securitate a reţelelor.

56% nu au implementat încă în mod semnificativ AI în ceea ce priveşte verificarea şi securizarea identităţii.

52% încă nu au valorificat AI în aplicaţiile de securitate în cloud.

Rezultate în Europa

Doar 2% dintre organizaţiile din Europa sunt pregătite să facă faţă ameninţărilor actuale, fiind evaluate ca mature. În general, a fost observată o scădere a nivelului de pregătire comparativ cu 2023. 19% se află în stadiul Progresiv, 66% se află în stadiul În Formare, iar 13% în stadiul Începători

Nivelul de pregătire este esenţial: 69% dintre respondenţi au declarat că este probabil ca un incident de securitate cibernetică să le perturbe activitatea în următoarele 12-24 luni

Puţine organizaţii sunt pregătite să se apere împotriva ameninţărilor de securitate care evoluează rapid - 49% dintre organizaţii declară că s-au confruntat cu un atac cibernetic în ultimul an şi că reacţiile le sunt încetinite din cauza structurilor complexe de securitate

Companiile iau măsuri pentru a aborda această problemă - 81% dintre companii estimează că îşi vor creşte bugetele de securitate cibernetică în următoarele 12 luni

Peisajul ameninţărilor de securitate este mai complicat ca niciodată - 82% dintre companii raportează că angajaţii lor accesează platformele companiei de pe dispozitive care nu sunt administrate

Pentru a depăşi provocările actuale generate de ameninţările de securitate, companiile trebuie să accelereze investiţiile în securitate, inclusiv în adoptarea unor măsuri de securitate inovatoare şi a unei abordări bazate pe platforme de securitate, să îşi consolideze gradul de rezilienţă a reţelelor, să stabilească o modalitate adecvată de utilizare a inteligenţei artificiale generative şi să accelereze recrutarea pentru a reduce deficitul de competenţe în domeniul securităţii cibernetice, se precizează în comunicat.

Resurse suplimentare:

Raportul integral poate fi accesat aici: 2024 Cisco Cybersecurity Readiness Index

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb