STUDIU COFACE: 65 de companii româneşti, în top 500 din Europa Centrală şi de Est

A.I.
Ziarul BURSA #Companii / 7 septembrie 2017

România ocupă locul al patrulea, după numărul de firme aflate în top 500 Companii din Europa Centrală şi de Est (ECE) după cifra de afaceri, potrivit unui studiu realizat de Coface, aflându-se în spatele Poloniei, Ungariei şi Cehiei.

În acest clasament, ţara noastră figurează cu 65 de companii, faţă de 63 câte avea în anul anterior, opt dintre acestea fiind nou intrate. Spre deosebire, Polonia, ocupanta locului întâi, are 168 de companii în top, în timp ce Ungaria şi Cehia, ţările ce ocupă celelalte două poziţii ale podiumului deţin 75, respectiv 71 de companii. Eugen Anicescu, country manager Coface România, a declarat: "România trebuie privită cu multă atenţie în perioada ce vine. În ultimii ani, tot mai multe companii au crescut destul de mult încât să intre în top 500, numărul ajungând de la 56 în 2013, la 65 în 2016. Cifra de afaceri medie a firmelor din România aflate în topul Coface, de 891 milioane de euro, este încă sub majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, însă a înregistrat cea mai mare rată de creştere în 2016, de 6,6%. Clasamentul anului viitor va arăta câte companii locale au reuşit să transforme creşterea economică constantă în venituri şi să intre în cercul celor mai mari jucători din Europa Centrală şi de Est. România creşte ca evoluţie a companiilor, dar este încă sub potenţialul economiei autohtone şi sub potenţialul PIB-ului, cu toate că înregistrează cea mai mare dezvoltare a acestui indicator din regiune". România se situează peste media la nivel de ECE cu 65% (41) din companiile din top în creştere, respectiv 25% (16) în scădere a cifrei de afaceri.

Potrivit celor prezentate de reprezentanţii Coface, cifra de afaceri cumulată a companiilor din ţara noastră aflate în top a atins nivelul de 57,9 miliarde de euro, în timp ce profitul net a urcat cu 73,76%. Prima societate românească situată în clasamentul realizat de Coface este Automobile Dacia, care ocupă poziţia a paisprezecea, pe următoarele două locuri situându-se OMV Petrom Marketing (locul 23 în top 500) şi OMV Petrom (locul 31). Dintre cele nou intrate în top 500, distribuitorul de produse farmaceutice Fildas Trading ocupă poziţia 355, în timp ce Tinmar Energy, companie ce activează în domeniul energiei electrice a debutat pe locul 366, iar Hella România , din industria auto, ocupă poziţia 373. Alte companii nou intrate în acest clasament sunt Mercedes-Benz Romania, Pirreli Tyres Romania, Glencore Agriculture Romania, Transgaz şi Romania Hypermarce. Principalele trei sectoare reprezantate de companiile din România sunt cele din industria auto şi transporturi, urmat de cel al produselor minerale, chimice, petrol, plastic, sticlă şi produse farmaceutice, pe locul al treilea situându-se comerţul nespecializat. Conform studiului Coface, performanţa economică a companiilor româneşti este scăzută, una din 6 companii prezente în top a înregistrat pierderi în 2016, faţă de una din 15 în Ungaria, 1 din 19 în Polonia şi 1 din 24 în Cehia. Alte probleme sunt legate de lipsa infrastructurii, ceea ce a oprit existenţa în top 10 a unor jucători din România, slaba performanţă a companiilor deţinute de stat şi lipsa unor strategii de expansiune generală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb