STUDIU: Consumul produselor neambalate a scăzut, în pandemie, cu 11%

J.P.
Ziarul BURSA #Companii #Protecţia consumatorilor / 23 martie 2021

Consumul produselor neambalate a scăzut, în pandemie, cu 11%

Consumului de produse de panificaţie a scăzut, anul trecut, cu 7% la nivel european. Segmentul produselor ambalate a înregistrat o creştere de peste 6%, în 2020 comparativ cu 2019, în timp ce consumul de produse neambalate a scăzut cu 11% sau chiar mai mult, arată studiul realizat de Gira.

Produsele ambalate sunt, prin urmare, marii câştigători ai pandemiei, în special pâinea ambalată, care a înregistrat o creştere de două cifre în timpul restricţiilor anti-Covid, se arată în studiul citat.

Ambalajele de protecţie le-au oferit consumatorilor o siguranţă şi aceasta este o tendinţă care ar trebui să continue pe termen lung, relatează Gira.

În multe ţări, produsele de panificaţie ambalate au fost, de asemenea, favorizate de supermarketuri, deoarece personalul pentru ghişeele de panificaţie a fost adesea repartizat în alte departamente şi multe laboratoare din magazine au fost închise, cel puţin temporar.

Criza COVID-19 a avut, de asemenea, un impact asupra strategiilor de aprovizionare cu produse de panificaţie. La nivel european, estimările Gira pentru 2020 indică o scădere cu 15% a producţiei artizanale de produse de panificaţie proaspete, în timp ce producţia industrială (produse ambalate) ar fi înregistrat o scădere de doar 5 %.

Un colectiv de profesori de la Universitatea Politehnică Bucureşti a realizat un studiu din care reiese că 500 de persoane se contaminează zilnic cu COVID-19 la nivelul României, ca urmare a manipulării produselor de panificaţie neambalate.

Rezultatele obţinute în urma studiului arată că virusul Sars-Cov-2 se poate transmite prin intermediul unei pâini neambalate infectate vândute într-un magazin. Prin extensie către alte produse alimentare pe bază de pâine (sandwich-uri, hamburgeri şamd), impactul în societate este imens. În acest caz, infecţia se poate produce pe loc (o persoană infectată a pus mâna pe una sau mai multe pâini şi le-a infectat, iar o persoană neinfectată a atins una din acele pâini şi a luat virusul) sau pe termen mai lung (o persoană neinfectată a luat o pâine infectată acasă şi a mâncat-o împreună cu familia).

Studiul de la Politehnica Bucureşti vine în continuarea concluziilor unui alt studiu, prezentat în septembrie 2020 de către Universitatea din Bucureşti, care a aratat că virusul poate să rămână activ chiar şi ore bune pe produsele neambalate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Unul dintre cele mai "subtiri", ca sa ma exprim cu blandete, din aceasta serie aparent fara sfarsit.

    Ar trebui sa transmita cineva companiei cu pricina ca e cazul (de fapt, era mai demult) sa inceteze cu mascarada asta, pentru ca vor obtine fix efectul contrar. Oricine isi da seama care-i compania, si nu e deloc greu, o sa le ocoleasca cu grija produsele. 

    Ah, da, si sa-si concedieze caricatura de piarist care a insailat textul de mai sus. Inteleg ca vremurile-s grele si toti trebuie sa-si castige bucata de paine (doar ambalata), dar atunci sa-si asume textul, nu sa-si faca treburile murdare cu mana altuia. Unu ca mi se pare nedrept sa obligi un jurnalist sa-si puna semnatura sub un produs atat de jenant, iar doi, cand s-o enerva careva si-o sa reclame astfel de "articole" la Consiliul Concurentei (pe buna dreptate, in opinia mea), sau pe mai stiu eu unde, n-o sa reclame compania nenumita, o sa reclame Bursa.

    Cum nu sunt atat de naiv sa-mi imaginez ca-i pasa cuiva de opinia mea, astept cu plictiseala urmatorul articol (undeva in primele zile ale lui aprilie, daca nu chiar saptamana viitoare), in care o sa ni se spuna iarasi - doar a sasea oara in trei luni - ce descoperiri cumplite au mai facut inginerii metalurgi de la Politehnica referitor la tandemul mortal paine (neambalata) - Covid 19. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb