STUDIU DEALOGIC: Fuziunile şi achiziţiile globale se redresează

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 august 2020

Fuziunile şi achiziţiile globale se redresează

În SUA au fost anunţate, după 1 iulie, şapte afaceri cu valori de peste 10 miliarde de dolari fiecare, totalizând 111,8 miliarde de dolari, iar la nivel mondial - zece tranzacţii majore, evaluate la 217,5 miliarde de dolari

Pandemia de Covid-19 nu a oprit fuziunile şi achiziţiile decât pentru o scurtă perioadă de timp, iar activitatea de profil se redresează, conform unei analize realizate de firma Dealogic, pre­luată de barrons. com.

Studiul, bazat pe interviuri în rândul directorilor de bănci şi de firme de private equity, arată că tranzacţiile majore, care au fost în mare parte absente pe perioada recesiunii generate de pandemia de Covid-19, au revenit, fiind anunţate şapte afaceri cu valori de peste 10 milliarde de dolari fiecare în SUA, după data de 1 iulie, totalizând 111,8 miliarde de dolari.

Conform Dealogic, dacă datele se extind la fuziunile globale, atunci numărul creşte, fiind zece tranzacţii majore în perioada menţionată, evaluate în total la 217,5 miliarde de dolari. Analiza precizează că redresarea acestor tranzacţii este semnificativă, ţinând cont că în prima jumătate a anului curent au fost anunţate numai 13 afaceri de peste 10 miliarde de dolari fiecare.

Val de fuziuni în a doua jumătate din 2020

Tranzacţiile mari anticipează, probabil, un val important de fuziuni în a doua jumătate din 2020, conform sursei, potrivit căreia nu este de observat doar că fuziunile au început să se redreseze, ci şi ofertele publice iniţiale, fiind lansate numeroase IPO-uri în special de către companii SPAC (o societate de tip SPAC - special purpose acquisition company - nu are operaţiuni comerciale, fiind creată doar pentru atragerea de capital prin IPO). Potrivit analizei, şi pieţele de credit au cunoscut o redresare majoră a activităţii.

În luna august, care nu s-a încheiat încă, au fost anunţate afaceri importante, notează sursa. Compania multinaţională de telemedicină şi servicii de asistenţă medicală virtuală Teladoc Health Inc. (din SUA) a decis, la data de 5 august, să fuzioneze cu furnizorul de tehnologie medicală Livongo Health, tranzacţie cu o valoare de 18,5 miliarde de dolari. O zi mai târziu, Intercontinental Exchange (ICE), proprietarul New York Stock Exchange (NYSE - Bursa de Valori din New York), a decis să preia Ellie Mae Inc., o companie de software care procesează 35% din aplicaţiile ipotecare din SUA, plătind pentru aceasta 11 miliarde de dolari.

Pe segmentul SPAC, MultiPlan a decis să fuzioneze cu Churchill Capital Corp. III, la data de 12 iulie, afacere care are o valoare de 11 miliarde de dolari.

Andrew Olinick, co-director pentru America de Nord al firmei de private equity 3i Group Plc, spune citat de barrons.com: "Vedem semne de redresare a fuziunilor şi achiziţiilor. Nu este surprinzător că unele dintre cele mai mari tranzacţii au revenit mai curând decât arătau aşteptările. Acestea sunt, în parte, afaceri cunoscute, care au avut mai mulţi proprietari de-a lungul anilor".

Spre exemplu, notează sursa, societatea americană de investiţii Blackstone Group Inc. a cumpărat, pe 4,7 miliarde de dolari Ancestry.com, furnizor de servicii digitale. Afacerea a fost dezvăluită la data de 5 august. Ancestry a fost deţinută anterior de alte firme de private-equity, precum Spectrum Equity, Permira şi Silver Lake.

Şi Vertafore, furnizor de soluţii insurtech, a decis, în 13 august, să fie preluat de compania industrială americană diversificată Roper Technologies Inc., pe 5,35 miliarde de dolari. Vertafore a mai fost deţinut de Bain Capital şi Vista Equity Partners.

Sursa subliniază că marile afaceri sunt reluate după o pauză generată la începutul acestui an de pandemia de Covid-19, care a afectat extrem de puternic economia SUA la mijlocul lunii februarie, când numeroase afaceri au fost nevoite să se închidă. În aceste condiţii, milioane de angajaţi şi-au pierdut locul de muncă, iar fuziunile şi achiziţiile s-au oprit.

Piaţa bursieră în revenire, alături de ratele dobânzilor scăzute, au revigorat IPO-urile din SUA, potrivit sursei, care adaugă că piaţa creditelor s-a stabilizat din martie, instituţiile financiare oferind termeni mai buni pentru împrumuturi.

Dan Connolly, director general al băncii americane de investiţii William Blair &Co., spune: "Observăm în mod categoric o redresare semnificativă a fuziunilor şi achiziţiilor, în special pe partea activelor de calitate ridicată. Cu o lichiditate mare pe piaţă, bursele s-au dovedit rezistente, evaluările revenind şi chiar depăşind nivelurile pre-pandemice. Drept răspuns, cumpărătorii, vânzătorii şi creditorii, care anterior au fost complet marginalizaţi din cauza pandemiei, acum sunt dornici de oportunităţi".

Numărul fuziunilor globale a scăzut cu 16% anul acesta, iar valoarea tranzacţiilor - cu 38%

În pofida redresării afacerilor, Dealogic arată că numărul fuziunilor a scăzut comparativ cu 2019. De la începutul anului curent, numărul tranzacţiilor globale anunţate s-a diminuat cu 16%, la 19.115, în timp ce valoarea tranzacţiilor a coborât cu 38%, la 1,6 trilioane de dolari la data de 12 august.

În SUA, fuziunile şi achiziţiile au scăzut cu 23%, la un număr 4.834 până în 12 august, potrivit Dealogic, care adaugă că valoarea acestor afaceri a coborât cu 56%, la 591 miliarde de dolari, de la 1,34 trilioane de dolari în intervalul similar din 2019.

Conform bancherilor, multe companii se pregătesc de noi tranzacţii în luna septembrie. Aceştia anticipează că sunt aşteptate afaceri importante în sectorul tehnologic şi cel al sănătăţii.

Dan Connolly, oficialul William Blair &Co, afirmă: "Active importante din sectorul tehnologic şi cel al sănătăţii le oferă investitorilor un potenţial mare de creştere, cu o protecţie majoră faţă de depreciere, lucruri care nu erau disponibile pe piaţă în urmă cu puţin timp".

Sursa mai notează că unele tranzacţii vor fi grăbite şi de alegerile prezidenţiale din SUA, programate să aibă loc în noiembrie. Fostul vicepreşedinte democrat Joseph Biden, contracandidatul republicanului Donald Trump pentru şefia Casei Albe, ar putea, dacă va câştiga cursa electorală, să impoziteze câştigurile de capital. În acest context, un director de firmă de private-equity a declarat, citat de Barron's: "Dacă cineva se gândeşte să vândă o afacere, atunci să o vândă în 2020. Este posibil să asistăm la grăbirea realizării fuziunilor şi achiziţiilor înainte de finalul acestui an".

Conform sursei, orice posibilă majorare de taxe necesită timp ca să fie implementată, Congresul SUA trebuind să aprobe o eventuală modificare a taxelor pe câştigurile de capital.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...

    Fuziunile şi achiziţiile globale se redresează - asta este semn de agravare a crizei nu este ceva pozitiv, dar ma rog, cine sa priceapa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb