STUDIU DELOITTE: Antreprenorii se aşteaptă să resimtă efectele pandemiei şi în următorii ani şi sunt prudenţi cu privire la angajări

G.B
Companii / 24 noiembrie 2021

Andrei Burz-Pinzaru, Partener Reff & Asociaţii

Andrei Burz-Pinzaru, Partener Reff & Asociaţii

Antreprenorii din întreaga lume se aşteaptă să resimtă efectele ample ale pandemiei pentru următorii câţiva ani, potrivit celui mai recent studiu Deloitte Private Survey, efectuat în rândul a 2.750 de companii private de pe tot globul. Principalele lor îngrijorări pentru următorii doi ani sunt legate de efectele pandemiei asupra cererii de produse şi servicii (28%) şi de efectele operaţionale asupra lanţurilor de aprovizionare, de resurse umane, de IT şi de livrare (25%). Alte riscuri identificate de companiile participante la studiu sunt atacurile cibernetice şi securitatea informatică (26%), creşterea concurenţei pe piaţă (26%) şi costul materiilor prime şi al altor factori de producţie, inclusiv energia (23%), conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, deşi majoritatea companiilor participante la studiul Deloitte cred că principalii indicatori de business, precum productivitatea, veniturile, profitul şi investiţiile de capital, se vor îmbunătăţi, acestea sunt precaute cu privire la planurile de a face angajări, doar 11% dintre respondenţi previzionând creşterea numărului de angajaţi în următorul an, în timp ce 8% au prognozat o scădere.

Aproape trei sferturi (71%) dintre respondenţi consideră că transformarea modului de lucru, a forţei de muncă şi a locului de muncă reprezintă aspecte importante sau extrem de importante pentru rezilienţa organizaţiei şi nu mai puţin de 20% şi-au schimbat deja integral modul de lucru. Majoritatea se concentrează pe oferirea unui mod de lucru flexibil şi pe regândirea organizaţiei pentru a fi mai agilă şi pentru a avea rezultate superioare cu echipe mai mici, independente.

"Antreprenorii şi-au intensificat eforturile de transformare organizaţională, accelerând demersurile de digitalizare şi încorporând în strategie principii de sustenabilitate în sensul larg al conceptului - mediu, impact şi responsabilitate socială. De asemenea, participanţii la studiu menţionează faptul că fondurile oferite de guverne au reprezentat o modalitate importantă de combatere a efectelor economice ale pandemiei şi cea mai importantă formă de asistenţă din partea statului de care vor avea nevoie în continuare, pe termen scurt, pentru a facilita creşterea economică", a spus Andrei Burz-Pinzaru, Partener Reff & Asociaţii | Deloitte Legal, şi liderul Programul Deloitte Private, care se adresează companiilor private de toate dimensiunile, inclusiv antreprenorilor locali, IMM-urilor, start-up-urilor şi afacerilor de familie.

Transformarea digitală a devenit atât o prioritate în contextul pandemiei, 70% dintre companii accelerând semnificativ acest demers, cât şi o strategie de creştere pentru următorii doi ani pentru peste 40% dintre companii. În timp ce peste un sfert dintre companiile private au demarat acest proces înainte de pandemie, mai mult de jumătate l-au iniţiat ca o formă de răspuns la criză. Principalele arii tehnologice în care companiile private intenţionează să investească sunt securitatea informaţiei şi securitatea cibernetică (39%), analiza datelor (37%), sistemele de management al relaţiilor cu clienţii (34%), inteligenţa artificială (33%), automatizarea proceselor de afaceri (32%), Internet of Things (30%). Proprietarii de businessuri şi echipele de top management participante la studiu se aşteaptă ca investiţiile în tehnologie să aducă beneficii importante pentru organizaţiile lor, precum îmbunătăţirea relaţiei cu clienţii, creşterea volumelor de vânzări, creşterea capacităţii de a gestiona şi de a reduce costurile.

De asemenea, aproape 70% dintre respondenţi menţionează că definirea şi urmărirea unor obiective care merg dincolo de obiectivele de profit au devenit tot mai importante pentru rezilienţa şi succesul organizaţiilor, mai ales ca urmare directă a crizei generate de COVID-19. În ceea ce priveşte sustenabilitatea şi reducerea emisiilor de carbon, două treimi dintre companiile private participante la studiu spun că acestea rămân pe lista de priorităţi, în ciuda perturbărilor cauzate de pandemie. Cu toate acestea, o treime dintre respondenţi încă mai cred că factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă (environmental, social, governance - ESG) reprezintă o zonă de risc scăzut pentru anul următor, iar 14% nu văd niciun risc asociat, se arată în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb