Studiu Deloitte: Firmele de capital privat din Europa Centrală susţin că 2024 este un an bun pentru investiţii

F.D.
Companii / 12 august

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Firmele de private equity din Europa Centrală sunt încrezătoare în proporţie covârşitoare (84%) că 2024 va fi un an bun pentru investiţii, conform celei mai recente ediţii a studiului Deloitte CE Private Equity Confidence Survey, în contextul în care optimismul privind evoluţiile economice continuă să crească, 31% dintre respondenţi aşteptându-se la îmbunătăţirea condiţiilor, iar 59% aşteptându-se ca acestea să rămână aceleaşi. În consecinţă, indicele de încredere, care este de obicei direct influenţat de aşteptările privind economia, a urcat pentru al patrulea semestru consecutiv la 118, de la 58, în iunie 2022, când a atins al doilea cel mai scăzut nivel de la prima ediţie a studiului, în 2003.

Încrederea firmelor de capital privat din Europa Centrală se bazează şi pe optimismul lor în creştere privind lichiditatea, o treime dintre participanţii la studiu aşteptându-se ca accesul la finanţare să se îmbunătăţească, iar 59%, să rămână la fel pentru restul acestui an. Acest optimism poate fi explicat prin scăderea inflaţiei şi disponibilitatea unor surse alternative de finanţare a tranzacţiilor.

Alte semne de optimism pot fi observate în ponderea respondenţilor care se aşteaptă să se concentreze pe noi tranzacţii pentru restul anului 2024, care a ajuns la 59% (de la 49%, în decembrie 2023). Aceştia se orientează în principal către companiile de talie medie, care sunt în faza de dezvoltare, 45% dintre respondenţi aşteptându-se ca această categorie să fie cea mai competitivă în acest an. Interesul pentru start-upuri, însă, pare să continue să scadă, doar 4% dintre participanţii la studiu crezând că acest segment va genera cea mai mare concurenţă între investitori.

"Chiar dacă multiplii de evaluare sunt în scădere în medie în Europa Centrală, faptul că costurile de finanţare sunt încă ridicate determină firmele de private equity să prefere să investească în jucători de dimensiune medie, pe care îi preiau cu obiective foarte clare şi ambiţioase de dezvoltare. Această abordare este vizibilă în întreaga regiune în diverse sectoare, cum ar fi tehnologie, software şi servicii medicale, care au un potenţial mare de creştere şi de rezilienţă. Metodele de stimulare a creşterii variază, de asemenea, substanţial, de la digitalizare, la îmbunătăţirea strategiilor de vânzări, la măsuri pentru a avansa în zona ESG, până la implementarea soluţiilor de inteligenţă artificială. Piaţa din România a înregistrat evoluţii similare şi, deşi mediul macroeconomic a fost dominat de incertitudine în ultimii ani, ţara noastră a continuat să fie atractivă şi a dovedit că poate oferi un mediu propice dezvoltării companiilor, inclusiv pentru extinderea pe pieţele internaţionale", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Atunci când selectează companiile în care investesc, firmele de capital privat din Europa Centrală acordă mai multă atenţie factorilor de mediu, sociali şi de guvernanţă (environment, social, governance - ESG). Peste jumătate dintre respondenţi au politici de investiţii specifice care includ astfel de criterii, iar 18% dintre ei au implementat măsuri concrete legate de ESG pentru perioada post-tranzacţie în cadrul companiilor pe care le-au preluat. De asemenea, firmele de private equity iau în considerare tot mai mult şi capacităţile tehnologice ale companiilor în care vor să investească, în contextul în care ameninţările cibernetice cresc, iar tot mai multe proiecte depind în mare măsură de implementarea de soluţii tehnologice. Un sfert dintre investitorii participanţi la studiu consideră că IT-ul şi securitatea cibernetică sunt factori critici pentru succesul unei tranzacţii, iar 41% consideră că sunt factori foarte importanţi, atacurile cibernetice reuşite asupra unei companii putând influenţa evaluarea sa, profitabilitatea şi cheltuielile operaţionale legate de tehnologie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb