Studiu Eden Capital: Preţuri mai mari pentru locuinţele de la periferie şi zonele limitrofe

S.B.
Companii #Construcţii / 24 martie 2023

Studiu Eden Capital: Preţuri mai mari pentru locuinţele de la periferie şi zonele limitrofe

După experienţa unui lockdown de aproape 2 ani, locuitorii zonelor urbane s-au reorientat către achiziţia de locuinţe în zonele limitrofe sau în cartiere rezidenţiale private. Acest lucru a avut un impact puternic asupra preţurilor din piaţă, diferenţa dintre preţul unui apartament în zona centrală/semicentrală şi unul la periferie fiind tot mai mică.

"Din fericire, capitala se extinde uşor-uşor, transformând zonele limitrofe în aşa-zisele "suburbii" ale metropolelor internaţionale, oferind locuitorilor toate facilităţile pe care le-ar avea şi în centrul oraşului. Ba mai mult, pentru a fugi de agitaţia urbană, mulţi s-au relocat în zone mai liniştite, la marginea oraşului sau chiar în localităţile din apropiere. Conform raportului trimestrial imobiliare.ro, preţul locuinţelor de la periferie a crescut cu 4,8% la final de 2022 faţă de anul anterior, în timp ce zona semicentrală a înregistrat o creştere de doar 0,7%." (Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital).

50% dintre tranzacţiile imobiliare finanţate din surse proprii

"Piaţa imobiliară medium-high nu a avut atât de mult de suferit în această perioadă, întrucât bani există în piaţă. Conform datelor ANCPI, peste 50% dintre tranzacţiile imobiliare din anul 2022 au fost făcute cash, lucru pe care îl putem confirma şi noi. Proiectele Cortina dezvoltate de Eden Capital Development, fiind situate în zone de larg interes rezidential, centrale şi de nord, şi oferind calitatea şi facilităţile unei locuinţe de lux, au fost vândute cu bani din surse proprii ale cumpărătorilor în proporţie de 70%. Mai mult decât atât, ritmul de vânzări pentru proiectele noastre a fost constant în ultimii ani, deşi majoritatea acestora nu se încadrează in plafonul de 5%" (Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital).

Preţul unei locuinţe cu mai multe facilităţi conexe este mai mare cu cca 20% decât în 2020

Raportul cerere-ofertă este factor important în construirea preţului unei locuinţe. Pe lângă o creştere naturală a costurilor de construcţie şi, implicit, a preţului de vânzare, cauzate de inflaţie şi evenimentele globale recente (război, pandemie), preţul în piaţa imobiliară a suferit modificări şi ca urmare a tendinţelor de cumpărare.

"Cererea a crescut substanţial pentru zone în care oferta era oricum scăzută, adică în special pentru locuinţe cu grădină sau cât mai apropiate de zone verzi (păduri, parcuri) sau în ansambluri cu cât mai multe facilităţi de recreere (bazin de înot, zone de fitness şi wellness, piste de alergare etc.) - cu 14% în trimestrul II din 2020." (Elena Dumitrache, director de vânzări Eden Capital).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb