STUDIU EY: Companiile investesc tot mai mult în tehnologia 5G

S.B.
Companii / 21 februarie 2022

Companiile investesc tot mai mult în tehnologia 5G

Companiile sunt tot mai interesate de tehnologia 5G şi consideră că aceasta le va ajuta să atenueze presiunile acute generate de pandemia COVID-19 şi de evenimentele globale asociate cu aceasta, se arată în cea de-a treia ediţie a studiului EY, Reimagining Industry Futures.

Un procent de 49% dintre respondenţi spun că vor utiliza prioritar tehnologia 5G pentru a-şi optimiza procesele, în timp ce 28% consideră că o vor folosi pentru aplicaţii mai avansate, cum ar fi realitatea virtuală şi realitatea augmentată. Studiul mai arată că întreprinderile se concentrează acum să-şi consolideze rezilienţa afacerii, să asigure îndeplinirea priorităţilor corporative şi să răspundă la aşteptările stakeholderilor.

Aceste tendinţe sunt influenţate de o serie de factori externi. Astfel, 85% dintre respondenţi au spus că interesul lor pentru tehnologia 5G este influenţat de criza sanitară globală, un procent în creştere de la 52% din ediţia de anul trecut. 80% au spus că intenţia lor de a adopta tehnologia 5G este determinată de perturbările survenite în lanţurile de aprovizionare, în timp ce 71% au spus că principala influenţă o reprezintă grija faţă mediu, aspectele sociale şi de guvernanţă corporativă (ESG). Totuşi, până la concretizarea acestor deziderate ambiţioase mai sunt etape de parcurs. În acest sens, 37% dintre respondenţi spun că ofertele propuse în prezent de furnizorii de tehnologii 5G şi IoT nu satisfac nevoile lor în materie de rezilienţă şi continuitate a afacerii, iar 47% consideră că acestea nu corespund obiectivelor lor în materie de sustenabilitate.

Cristian Cârstoiu, Partener Consultanţă, Chief Innovation Officer, EY România: "Pentru o acceptare mai largă a investiţiilor în 5G, este esenţial să se clarifice convergenţa dintre tehnologie, ecosistemul de actori din domeniu, dispozitive şi servicii care ar putea fi oferite. Maturitatea tehnologiei, viabilitatea financiară a investiţiilor planificate, competenţele tehnologice şi comerciale pentru proiectare şi operare, capacitatea de producţie şi disponibilitatea lanţului de aprovizionare sunt aspecte care trebuie luate în considerare în viitorul apropiat."

Europa este lider în investiţiile în tehnologia 5G, dar încrederea la nivel global stagnează

5G se clasează pe primul loc între toate tehnologiile emergente analizate în studiu în privinţa planurilor de investiţii avute în vedere de companii. 56% dintre respondenţi au spus că intenţionează să investească în această tehnologie în următorii trei ani. Planurile de investiţii în 5G pentru aceeaşi perioadă de timp înregistrează cel mai ridicat nivel în Europa, în creştere de la 5% anul trecut, când Europa se plasa în urma celorlalte regiuni, la 76% în prezent. Totuşi, studiul avertizează că aceste investiţii nu trebuie interpretate drept certitudini, în contextul în care intenţiile de investiţii au scăzut cu 8% în Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu faţă de anul trecut, până la 70%.

Este un aspect care semnalează nu doar o abordare mai conservatoare în privinţa 5G, ci şi o stagnare a gradului de încredere în general. Numai 24% dintre companiile respondente au declarat că sunt foarte încrezătoare că pot implementa tehnologia 5G cu succes (în scădere cu 1% faţă de anul trecut). La această situaţie se adaugă şi gradul redus de înţelegere de către companii a modului în care 5G se poate combina cu alte tehnologii emergente, un aspect care este în prezent invocat drept principalul impediment pentru percepţia 5G şi care s-a clasat pe locul al cincilea anul trecut.

Adrian Baschnonga, analist principal EY Global Telecommunications, a declarat: "Există încă temeri fundamentale despre modul în care 5G funcţionează împreună cu alte tehnologii emergente. Furnizorii de soluţii 5G ar trebui să îşi asume acest subiect şi să îşi adapteze în mod corespunzător discuţiile cu clienţii. Educând companiile despre cum poate fi valorificată tehnologia 5G împreună cu alte tehnologii emergente, furnizorii de servicii pot creşte gradul de încredere a companiilor în implementarea proiectelor 5G ale acestora".

Creşte atractivitatea reţelelor private în contextul în care operatorii de telecomunicaţii se confruntă cu un deficit de credibilitate

Studiul a mai constatat că întreprinderile sunt tot mai receptive la soluţiile 5G oferite prin modele de afaceri disruptive. 77% dintre companiile respondente spun că sunt interesate de utilizarea reţelelor private ca să implementeze 5G şi IoT pentru diverse aplicaţii, iar 71% sunt interesate să achiziţioneze soluţii 5G printr-un intermediar şi nu direct de la un operator telecom.

Operatorii telecom se confruntă cu un deficit semnificativ de credibilitate în perceperea lor de către companii ca experţi în transformarea digitală. Numai 19% dintre respondenţi au spus că au această părere despre ei (procent nemodificat faţă rezultatele studiului de anul trecut). În schimb, 30% dintre companii au declarat că îi preferă pe furnizorii de echipamente de reţea ca experţi în transformarea digitală, un procent în creştere de la 19% anul trecut.

Tom Loozen, lider EY Global Telecommunications, a declarat: "Semnalele îngrijorătoare venind dinspre afacerile disruptive sugerează că relaţia tradiţională dintre operatorii telecom şi companiile client este sub presiune. Adoptarea unor strategii de comercializare mai agile este esenţială într-o lume IoT şi 5G. Operatorii telecom ar trebui să ia în cel mai scurt timp măsuri pentru a fi siguri că pot satisface cererea companiilor în materie de implementare a reţelelor private".

Colaborarea ecosistemelor continuă să fie un punct central în planurile de dezvoltare ale companiilor

69% dintre respondenţi au declarat că deja colaborează cu alte companii în cadrul unui ecosistem de afaceri, procent care nu s-a schimbat faţă de ediţia de anul trecut a studiului. Totuşi, sunt semnale că multe companii au abordări mai curajoase de parteneriere, 36% căutând parteneriate pe verticală cu organizaţii din alte sectoare (în creştere de la 24% anul trecut). 73% spun că preferă furnizorii care pot oferi relaţii de ecosistem în cadrul ofertelor lor lor 5G.

La ediţia 2022 a Congresului Mondial al Telefoniei Mobile (MWC) de la Barcelona, EY intenţionează să exploreze modul în care conectarea ecosistemelor din acest domeniu poate ajuta la sprijinirea transformării bazate pe tehnologie, la creşterea rezilienţei şi la crearea de valoare pe termen lung.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb