STUDIU EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% şi-au revizuit politica de preţuri de transfer


Companii / 15 aprilie 2021

Adrian Rus, Partener EY România, Liderul departamentului Preţuri de transfer

Adrian Rus, Partener EY România, Liderul departamentului Preţuri de transfer

În 2020, doar 19% dintre companiile multinaţionale respondente în cadrul celui mai recent sondaj EY România pe teme de preţuri de transfer au raportat că au revizuit politica de preţuri de transfer - adică au modificat marja de profit ţintă, costurile considerate sau alte aspecte ale metodologiei de stabilire a preturilor, deşi mai bine de jumătate (52%) au raportat că pandemia a avut efecte negative asupra cifrei de afaceri sau asupra rezultatului operaţional. Cele mai multe (81%) nu au ajustat principiile de calcul ale preţurilor aplicate tranzacţiilor cu societăţi afiliate ale companiilor din România. În majoritatea cazurilor însă, nici revizuirea nu a fost formalizată în scris între părţi cum ar fi fost de aşteptat, pentru a putea susţine mai departe aceste modificări în cadrul unei inspecţii de preţuri de transfer.

"Având în vedere atenţia deosebită acordată de autorităţi, în timpul inspecţiilor, verificării înţelegerilor contractuale între părţi şi furnizării de documente justificative în susţinerea tranzacţiilor, amânarea procesului de colectare a evidenţelor, capabile să susţină adoptarea unui comportament conform cu principiul valorii de piaţă la momentul efectuării tranzacţiilor cu părţi afiliate, nu face decât să îngreuneze orice posibilitate a companiei de a-şi susţine poziţia în cadrul unor inspecţii viitoare", avertizează Adrian Rus, Partener EY România, Liderul departamentului Preţuri de transfer.

Sondajul derulat de EY România în luna martie a acestui an mai arată că majoritatea companiilor respondente (57%) se aşteaptă să întâmpine dificultăţi în cadrul unei inspecţii fiscale viitoare în domeniul preţurilor de transfer. Procentul este similar cu cel înregistrat în sondajele globale ale EY, semn că preţurile de transfer sunt un subiect comun de controverse fiscale atât în România, cât şi la nivel mondial.

Având în vedere că nu mai există inspecţie fiscală fără verificarea domeniului preţurilor de transfer, dar şi că un procent covârşitor din aceste inspecţii se finalizează cu ajustări ale tranzacţiilor cu părţi afiliate, considerăm că există un procent destul de mare de contribuabili care nu sunt familiarizaţi încă cu realitatea activităţii de inspecţie fiscală. Firmele care nu anticipează astfel de dificultăţi se regăsesc, în principal, în sectoare precum tehnologia informaţiei, produse de larg consum, ospitalitate şi agrement, industria farmaceutica sau petrol şi gaze. "Dacă luăm în considerare ajustările realizate de inspecţia fiscală în ultimii ani, inclusiv în aceste domenii, considerăm această aşteptare foarte optimistă. La asta se adaugă şi anunţul autorităţilor de intensificare a activităţii de control în perioada imediat următoare. Ca atare, recomandăm o prudenţă sporită în această privinţă şi pregătirea cât mai riguroasă pentru inspecţiile efectuate de ANAF în zona preţurilor de transfer, care înregistrează un grad semnificativ de analiză a multor informaţii specifice", spune Emanuel Băncilă, Partener, Liderul practicii de litigii şi controverse fiscale, Radu şi Asociaţii SPRL.

Impactul crizei. În funcţie de sectorul de activitate, pandemia a avut un impact diferit. Astfel, 52% dintre companiile respondente din România au raportat că pandemia a avut efecte negative asupra cifrei de afaceri sau asupra rezultatului operaţional. Restul de 48% au indicat că pandemia fie nu a avut impact, fie că acesta a fost unul pozitiv pentru cifra de afaceri sau rezultatul operaţional al companiei. Printre sectoarele care au resimţit un impact negativ al pandemiei regăsim industrii precum aeronautică/ apărare, agricultură, autovehicule, construcţii şi inginerie, transporturi şi logistică. În rândul sectoarelor care fie nu au resimţit un impact specific, fie a fost unul pozitiv, se află cel bancar, al pieţei de capital, media/ divertisment, produse de larg consum, tehnologia informaţiei.

Măsuri de atenuare adoptate. Potrivit rezultatelor sondajului, companiile au apelat abia în ultimă instanţă la disponibilizări, preferând şomajul tehnic şi reducerea pachetelor salariale - 70% dintre respondenţi. Doar 30% au apelat la măsuri severe, precum disponibilizări sau concedii fără plată. Mai mult, dintre companiile sondate, 49% au indicat că nu au adoptat nicio măsură de reducere a costurilor cu personalul în contextul COVID-19, în această situaţie aflându-se companii din sectorul bancar, farmaceutic, petrol şi gaze. "Indiferent de efectul resimţit şi de strategia adoptată, fiecare companie trebuie să fie pregătită să argumenteze măsurile adoptate, impactul specific al acestora în zona preţurilor de transfer, precum şi contextul propriu de afaceri în eventualitatea unui control fiscal cu privire la rezultatul anului 2020", avertizează Adrian Rus.

Factori de risc. Indiferent de sectorul lor de activitate, companiile locale respondente consideră că principalii factori de risc în eventualitatea unui control de preţuri de transfer ţin, în proporţie de 62%, de aspecte privind rezultatul companiei şi politica de preţuri de transfer aplicată (de ex. scăderea marjei, ajustări periodice de preţuri de transfer), 32% cred că provin din documentarea deficitară a tranzacţiilor/ circumstanţelor şi, sub 6%, de substanţa tranzacţiilor. "În acest sens, am observat chiar că un număr semnificativ de respondenţi au indicat că nu îşi evaluează periodic rezultatele financiare pentru respectarea politicilor de preţuri de transfer", a comentat Adrian Rus. " În acest context, devine evident cât de importantă este monitorizarea politicilor de preţuri de transfer aplicate efectiv, ca şi a rezultatelor obţinute din tranzacţiile cu părţi afiliate, în vederea administrării eficiente a riscurilor asociate preţurilor de transfer. Nu trebuie ignorată nici oportunitatea de a efectua ajustări proactive de preţuri de transfer în vederea conformării voluntare şi reducerii controverselor cu autorităţile fiscale pe parcursul inspecţiilor şi ulterior", recomandă Adrian Rus.

Noi tranzacţii. Finanţările şi alocările de costuri adiţionale intragrup au reprezentat cele mai numeroase tranzacţii noi realizate de către 30% dintre companiile respondente. Totodată, companiile mici, cu o cifră de afaceri de sub 50 de milioane de euro, au raportat o varietate chiar mai mare a tipurilor de tranzacţii noi cu societăţi afiliate efectuate în 2020 faţă de celelalte societăţi, indicând, spre exemplu, diverse alte tranzacţii, precum servicii cu caracter excepţional, acordarea de finanţare, transferuri de stocuri/ echipamente cu caracter excepţional.

"Deşi de înţeles, astfel de tranzacţii noi efectuate în 2020 vin să sporească subiectele posibile de controverse cu autorităţile în controale fiscale pe partea de preţuri de transfer. Urmează să vedem cum vor fi abordate acestea în inspecţii, luând de asemenea în calcul îndrumările în materie de preţuri de transfer emise de OCDE în contextul pandemiei, dar este greu de anticipat măsura în care se vor respecta", a explicat Adrian Rus.

Utilizarea mijloacelor de suspendare. Studiul EY reliefează o utilizare extrem de redusă a mijloacelor ce permit suspendarea executării silite a sumelor impuse suplimentar de ANAF, doar 1,8% din participanţi oferind scrisori de garanţie bancară şi niciunul apelând la instanţele judecătoreşti în vederea suspendării executării. "Această constatare poate să confirme că beneficiile utilizării instrumentelor alternative de suspendare sunt încă insuficient de bine cunoscute de companiile din România, pentru că, deşi de cele mai multe ori nu sunt de acord cu ajustările de preturi de transfer, iar efortul financiar necesar pentru stingerea sumelor impuse este unul deosebit, contribuabilii preferă totuşi să plătească. Cu toate acestea, credem că amnistia fiscală acordată în această perioadă a influenţat în mod semnificativ decizia contribuabililor de a plăti în loc de a suspenda actele de impunere", explică Emanuel Băncilă.

În concluzie, rezultatele acestui sondaj subliniază atenţia din ce în ce mai mare pe care o acordă companiile tranzacţiilor cu părţi afiliate şi preţurilor de transfer ca zonă de risc în inspecţiile fiscale. În situaţia în care autorităţile fiscale au declarat că se concentrează asupra preţurilor de transfer, este necesar ca şi companiile să aibă o politică de preţuri de transfer bine definită, pentru susţinerea acestor tranzacţii. În acelaşi timp, să fie extrem de pregătite cu o documentaţie adecvată, mai ales că este dificil de anticipat la acest moment modul în care autorităţile fiscale vor verifica tranzacţiile efectuate cu societăţi din grup în contextul pandemiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb