Opt din 10 directori executivi de la nivel global descriu mediul fiscal internaţional drept incert iar majoritatea acestora (82%) arată că s-au confruntat cu controverse în domeniul preţurilor de transfer în ultimii 3 ani, potrivit unui studiu EY.
"Schimbările accelerate din mediul fiscal internaţional provocate atât de reformele fiscale din toată lumea, cât şi de iniţiative precum efortul de digitalizare al OCDE au condus la o incertitudine fără precedent în rândul directorilor executivi din domeniul fiscal de la nivel global, conform studiului EY "Transfer Pricing and International Tax Survey 2019", în cadrul căruia au fost intervievate peste 700 de persoane cu funcţii de conducere în domeniul fiscalităţii şi al preţurilor de transfer", se precizează într-un comunicat EY remis redacţiei noastre.
Studiul acoperă o gamă largă de tendinţe şi aspecte încadrate în trei domenii principale: preţuri de transfer, controverse în domeniul fiscal şi reforma fiscală globală.
Conform concluziilor, aproape opt din zece respondenţi (79%) descriu mediul fiscal internaţional din prezent drept "incert", iar 42% îl definesc drept "foarte incert" sau "extrem de incert".
În cadrul studiului EY, 82% dintre respondenţii de la nivel global au declarat că s-au confruntat cu controverse în ceea ce priveşte preţurile de transfer în ultimii 3 ani, 40% dintre aceştia spunând că ajustările rezultate au condus la dublă impunere.
La nivelul României, s-a observat în ultimii ani o intensificare a numărului de inspecţii derulate de ANAF în domeniul preţurilor de transfer (a se considera şi "Operaţiunea Iceberg" lansată de ANAF în 2019) şi o creştere a numărului de controverse fiscale generate de ajustările de preţuri de transfer efectuate de ANAF, precizează consultanţii.
"Creşterea volumului de informaţii disponibile autorităţilor fiscale de la nivel internaţional şi a schimburilor de informaţii între autorităţi va conduce, în perioada următoare, la o creştere şi mai mare a numărului şi a complexităţii controalelor de preţuri de transfer şi, implicit, a situaţiilor de dublă impunere, inclusiv în România", a declarat Adrian Rus, liderul Departamentului de Preţuri de Transfer al EY România.
La nivel global, cele mai importante teme de controversă fiscală în domeniul preţurilor de transfer continuă să fie preţurile de transfer pentru bunuri (64%) şi serviciile financiare intra-grup (41%). În ceea ce priveşte România, experienţa EY din controalele derulate de ANAF în ultimii ani arată că, deşi nu există o predilecţie spre investigarea anumitor tranzacţii cu părţi afiliate, o mare parte din numărul ajustărilor se referă la preţurile de transfer pentru bunuri, confirmând astfel evoluţia internaţională.