STUDIU: ÎN BUCUREŞTI, Zona rezidenţială creşte, dar cea ultracentrală rămâne "amorţită"

Valentin Busuioc
Companii #Imobiliare / 30 ianuarie 2015

Zona rezidenţială creşte, dar cea ultracentrală rămâne "amorţită"

Deşi piaţa rezidenţială bucureşteană prezintă o tendinţă ascendentă, zona ultracentrală a Capitalei rămâne "amorţită", potrivit unui studiu al HomeFinders, realizat pe baza datelor despre proiecte rezidenţiale noi, preţuri de tranzacţionare şi disponibilităţi, care indică un ritm mai lent de creştere al pieţei rezidenţiale ultracentrale.

Din 2011 până în prezent, în ultracentrul Capitalei (perimetrul cuprins între Universitate şi Romană, Cişmigiu şi Grădina Icoanei), au fost livrate 242 de apartamente noi, în 9 blocuri distincte. Stocul de unităţi disponibile spre vânzare a fost suplimentat recent cu alte 84, din trei proiecte ce vor fi livrate anul acesta, conform unui comunicat remis redacţiei.

Oferta din zona ultracentrală este în creştere, însă, la nivel de tranzacţii şi de ocupare a apartamentelor disponibile, zona încă nu s-a dezmorţit, susţin autorii studiului. Dintre cele 9 proiecte reprezentative livrate din 2011 până în prezent, doar două au fost vândute integral: Palazzo Lucilla şi Urban Spaces. Astfel, pe piaţă mai sunt disponible la vânzare unităţi promovate încă din 2011, iar într-un proiect de dimensiuni medii livrat în 2013, cu 52 de unităţi, mai sunt disponibile 33 de apartamente, ceea ce înseamnă că au fost tranzacţionate doar 36,5% din stocul total de unităţi.

Pe segmentul de lux, anul acesta sunt deja în curs de livrare 84 de apartamente, ale căror preţuri pornesc de la 2.300 de euro pe metru pătrat util plus TVA. Cu toate că aceste unităţi sunt promovate, un singur apartament a fost vândut până acum.

Preţurile medii de listă ale apartamentelor noi variază foarte mult în funcţie de vecinătăţi, însă majoritatea sunt similare cu cele de pe segmentul mediu-superior din nordul Bucureştilor. Ele pornesc de la 1.300 de euro plus TVA şi ajung chiar şi la 2.750 de euro plus TVA, preţuri raportate la metru pătrat util. O medie a preţurilor de listă ale apartamentelor noi din ultracentru se ridică la 1.930 de euro pe metru pătrat util.

Daniela Drăghici, consultant HomeFinders, a declarat: "Comparativ cu pieţele rezidenţiale dezvoltate, preţurile apartamentelor din zona ultracentrală a Capitalei sunt mai mici decât cele din zone de pe segmentul premium din nord. Preţurile accesibile nu sunt suficiente pentru a atrage cumpărătorii, care astăzi sunt mai interesaţi de view-ul din apartament şi de vecinătăţi".

Timpul mediu de vânzare al apartamentelor noi din ultracentru este cu 50% mai mare decât în nordul Capitalei. Principalele motive pentru care apartamentele noi se tranzacţionează dificil sunt reprezentate de caracteristicile zonei.

"Întrucât aici există foarte puţine terenuri şi au dimensiuni mici, blocurile noi sunt înghesuite, iar apartamentele au vederi obturate. Totodată, blocurile noi au un număr mic de locuri de parcare. Un alt factor care influenţează decizia cumpărătorilor îl constituie vecinătăţile. Proiectele noi se învecinează cu blocuri vechi, încadrate pe lista de risc seismic, naţionalizate sau ocupate abuziv", se mai arată în comunicat.

Daniela Drăghici a explicat: "Zona ultracentrală a Capitalei este singura zonă rezidenţială încă amorţită din Bucureşti, deşi există atât cerere, cât şi interes din partea dezvoltatorilor. În condiţiile în care piaţa rezidenţială se află în plină ascensiune, zona ultracentrală are cel mai scăzut ritm de creştere, în urma zonelor centrale, semicentrale sau de nord ale Bucureştiului".

HomeFinders este o companie de consultanţă imobiliară. Fondată în 2011, firma reuneşte 15 consultanţi specializaţi în cele mai importante zone rezidenţiale ale Bucureştilor. De la înfiinţare, societatea a asistat achiziţii totalizând peste 30 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb